Komunikacja z Duchami - myśli

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Komunikacja z Duchami - myśli

Postautor: Sebastian » 13 sie 2010, 20:35

Obrazek

1. Jak wszyscy wiemy, Duchy komunikują się za pomocą myśli. To bardzo praktyczne rozwiązanie. Zastanawia mnie jednak, czy Duchy mają dostęp do wszystkich swoich myśli nawzajem? Czy są w stanie ukryć swoje myśli przed innymi? (A wiemy, że wiele Duchów, szczególnie niższych, nie może!).

2. Wiadomo też, że aby wyrażać myśli nie trzeba znać języków świata. A jak sprawa wygląda podczas seansów. Duch może przekazać komunikat (np. poprzez medium korzystające z pisma automatycznego) językiem, którego nie zna?
A co z Duchami oczyszczonymi, doskonałymi? Że się tak wyrażę - mają obowiązek znać wszystkie języki? Trochę głupie pytanie, ale skoro są doskonałe, to chyba tak prozaiczne rzeczy (względem wieczności i Boga) jak znajomość języków posiadają. Jeśli tak, to jaka jest ich droga do ich poznania? Nie uczą się przecież wszystkich będąc na Ziemi :P

3. Wracając do komunikacji za pomocą myśli. My też możemy "wysyłać" nasze myśli do świata Duchów. Ale czy wszystkie Duchy słyszą wszystkie myśli? Czy np. Duch opiekun jest gdzieś obok 14-latka uprawiającego seks z koleżanką? Że się tak zapytam, a co on na to? xD
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Re: Komunikacja z Duchami - myśli

Postautor: cthulhu87 » 13 sie 2010, 20:47

Sebastian pisze:3. Wracając do komunikacji za pomocą myśli. My też możemy "wysyłać" nasze myśli do świata Duchów. Ale czy wszystkie Duchy słyszą wszystkie myśli? Czy np. Duch opiekun jest gdzieś obok 14-latka uprawiającego seks z koleżanką? Że się tak zapytam, a co on na to? xD

Każdy człowiek posiada sferę intymną i jakiś stopień doświadczeń... natury cielesnej;) w tym czy innym wcieleniu - rzecz generalnie dotyczy tu całej ludzkości. Podejrzewam, że duch zdaje się widzieć głównie to, na co sam zwraca(skupia) uwagę. Duch wyższy na pewno widzi wszystko z mądrością, w perspektywie wieczności, z odpowiednim dystansem. Z drugiej strony przed duchami niższymi wiele rzeczy jest zakrytych, również dla naszego dobra i ochrony. Tak mi się wydaje.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 15 sie 2010, 09:56

Sebastian pisze:2. Wiadomo też, że aby wyrażać myśli nie trzeba znać języków świata. A jak sprawa wygląda podczas seansów. Duch może przekazać komunikat (np. poprzez medium korzystające z pisma automatycznego) językiem, którego nie zna?
A co z Duchami oczyszczonymi, doskonałymi? Że się tak wyrażę - mają obowiązek znać wszystkie języki? Trochę głupie pytanie, ale skoro są doskonałe, to chyba tak prozaiczne rzeczy (względem wieczności i Boga) jak znajomość języków posiadają. Jeśli tak, to jaka jest ich droga do ich poznania? Nie uczą się przecież wszystkich będąc na Ziemi :P

odp.2 - Jeśli człowiek w żadnym z wcieleń nie nauczył się niemieckiego, to w zaświatach też nie będzie potrafił posługiwać się tym językiem, ale zawsze może skorzystać z tłumacza... Ponadto duchy odbierają także emocje i myśli, które są uniwersalne, bo zanim coś powiesz, to musisz o tym najpierw pomyśleć, niezależnie od tego jakim posługujesz się językiem.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Paweł » 16 sie 2010, 20:58

Myśli zawszę mnie interesowały, ponieważ myśli to właśnie my, nie słowa które wypowiadamy ale myśli. Dlatego tak ciężko się coś opowiedzieć a tym bardziej napisać coś co myślimy albo czujemy, czasami są to takie rzeczy które nie wiadomo jak ubrać w słowa. Zdaję się że słownik jest zaubogi w takie słownictwo.

Kiedyś zapytałem mojego przyjaciela który obecnie mieszka w UK w jakim języku myśli. Pytałem o to bo walczy o to aby jego język angielski był na jak najlepszym poziomie (wiele ludzi już nie potrafi go odróżnić od anglika).

Odpowiedział mi wtedy że przez jeden tydzień myślał po angielsku a więc w głowie wszystkie słowa i myśli układał w języku angielskim przez cały czas.

Czy duchy po śmierci zabierają te zdolności ze sobą? Wydaje mi się że tak, przykład kobiety która zna ponad 20 języków nie ucząc się ich w cale o czymś dowodzi w tym wiele języków wymarłych. Na pytanie skąd je zna odpowiada że z poprzednich wcieleń. Mam nadzieję że wiecie o jaką osobę mi chodzi.

Mój kolega kiedyś gdy miał "wypadek" przez tydzień mówił wyłącznie po angielsku, dopiero potem "przypomniało" mu się że zna również jez. Polski.

Mnie nadal interesuje czy za życia można odblokować takie pokłady wiedzy, zaoszczędziło by mi czasu uczenie się języków na nowo a w obecnym życiu przydało by mi się ich jak najwięcej :)
Paweł

Postautor: Luperci Faviani » 16 sie 2010, 21:15

Podobno można odblokować podczas hipnozy, ale ja osobiście do tego rodzaju praktyk podchodzę z bardzo dużą rezerwą.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Paweł » 16 sie 2010, 21:17

Luperci Faviani pisze:Podobno można odblokować podczas hipnozy, ale ja osobiście do tego rodzaju praktyk podchodzę z bardzo dużą rezerwą.

A to ciekawe, muszę o tym poczytać.
Paweł

Postautor: troll1 » 13 lis 2010, 18:37

spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: Ewa Fortuna » 13 lis 2010, 20:41

Nie wiem czy w którymś wcieleniu byłam Hiszpanką? Nie wiem czy Hiszpanka z którą sie kontaktowałam była kiedys Polką? Zadawałam pytania telepatycznie w języku polskim i w polskim języku odbierałam odpowiedzi ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Wróć do Pytania i odpowiedzi