Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: Nangaparbat » 12 lis 2010, 01:42

Dobrze w takim razie, jesli trzymamy sie Biblii czy sa dostepne tlumaczenia poza AK "Ewangelia wg Spirytyzmu" (ktorej de'facto nei czytalem). Tlumaczenia w sensie klucze do Biblii, bysmy mogli zrozumiec to w naszym jezyku, naszym dialekcie wspolczesnych czasow.
Nie chodzi mi o interpretacje slow jakie sie dokonywaly poprzez ostatnie ok. 2000 lat.
Chodzi mi o klucze, ktore tlumacza dokladnie o co chodzilo w Biblii. Wszelkie przenosnie, metafory i inne zabiegi lingwistyczne :")))

p.s. czy ktos moze ma Ewangelie wg Spirytyzmu w pdf ??
Nangaparbat

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 05:29

Nangaparbat pisze: ... Chodzi mi o klucze, ktore tlumacza dokladnie o co chodzilo w Biblii. Wszelkie przenosnie, metafory i inne ...

Polecam lekturę o. Anselma Gruena, niemieckiego benedyktyna. Interesując się psychologią głębi, z tej perspektywy dokonuje egzegezy tekstów biblijnych.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 09:06

Sigma takie wlasnie mam wrazenie odnosnie Koranu i jego Proroka....ze jest to zwykly facet, ktoremu zachcialo sie wladzy....to nie byl zaden wyzszy duch....bo czy wyzszy duch moglby nawolywac do wojny., prowadzic ja, byc wysoce nietolerancyjnym i zabijac , oraz zenic sie z dziecmi? A to sa fakty historyczne wiec nie podlegaja dyskusji....LF chcesz dyskutowac z faktami historycznymi? Poczytaj troche o historii islamu i dopiero potem sie wypowiedz...zamiast mowic, ze jestem zmanipulowana itd...dlaczego zamykasz mi usta? To sa moje wnioski...mam do nich prawo....

Jezus takich rzeczy nie robil....

A poza tym Koran glosi, ze Jezus nie zostal ukrzyzowany, ze Biblia zostala zafalszowana.

Biblia nie nawoluje do przemocy...na pewno nie Nowy Testament...wiec jest duza roznica.

Co do chrzescijanstwa to wcale nie jestem bezkrytyczna....ale jednak roznice sa wielkie miedzy tymi dwoma religiami....niedoskonalosc ludzka sprawia, ze wszysstko zostaje wypaczone...

ja osobiscie nie lubie islamu i bede ostrozna...a jak ktos go lubi i uwaza za "wspaniala" religie...ma do tego prawo....ale prosze nie mowic, ze zostalam zmanipulowana...bo to jest bardzo niegrzeczne stwierdzenie!!! dziwie sie, ze ze w LF w ten sposob argumentuje!!!
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 12 lis 2010, 09:24

Nikita pisze:LF chcesz dyskutowac z faktami historycznymi? Poczytaj troche o historii islamu i dopiero potem sie wypowiedz...

Tak się przypadkiem składa, że znam historię Mahometa, ale Koran też znam, w przeciwieństwie do Ciebie, droga koleżanko.
Nikita pisze:ale prosze nie mowic, ze zostalam zmanipulowana...bo to jest bardzo niegrzeczne stwierdzenie!!! dziwie sie, ze ze w LF w ten sposob argumentuje!!!

Przepraszam, ale jeżeli tworzysz sobie opinię o jakiejś religii, nie znając jej, a opierając się jedynie na jakiś filmach z youtube i katolickich tekstach, w których nie ma ani grosza obiektywizmu, to jak można nie wziąć pod uwagę manipulacji? Wiem też, że nikt nie lubi być zmanipulowanym i wiem, że to nie jest przyjemne.

Nie mam do Ciebie złości, Nikita, ale też nie zamierzam milczeć, czy grzecznie się uśmiechać, gdy czytam opinie sugerujące zawiść do innych.

Owszem, w Koranie są wzmianki o "zabijaniu niewiernych" ale Stary Testament pod tym względem wcale nie jest lepszy. Koran nie mówi tylko o mordowaniu; mówi o miłości, poszanowaniu, oddaniu drugiemu człowiekowi... Nie można oceniać wiary na podstawie jakiejś grupy fanatyków! Przypomnij sobie obronę krzyża w Warszawie - czy to było chrześcijaństwo? Wyzywanie księży, bicie, oszczerstwa - czy to bała miłość, którą głosił Jezus? Czy muzułmanie w ten sposób mają postrzegać tę wiarę?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 09:43

Tak,dokładnie to.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 09:44

To było do Voldo w sprawie "Kursu cudów"
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 12 lis 2010, 09:58

Sorry LF ale nie wierze Ci, ze znasz historie Mahometa i znasz Koran....gdybys je znal to inaczej bys dyskutowal....moze powiesz cos o mordowaniu Zydow przez Mahometa? Skoro tak bardzo dobrze znasz te historie to opowiedz cos o tym....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 10:24

Budda nauczał (o czym tu już pisano w paru wątkach) żeby sprawdzać każdą naukę. Dla mnie spirytyzm stał się ciekawą filozofią po przeczytaniu paru książek i stwierdzeniu że "... tak, to się zgadza, tamto też ... to może warto uznać że ta filozofia jest filozofią rzeczywistości, a nie emanacją umysłu którego nikt nie badał ... ".

LF, gdyby nie zeświecczenie społeczne, to:

- nie byłoby postępu techniki bo Ziemia musiałaby być centrum Wszechświata > nie mielibyśmy internetu > nie moglibyśmy sobie pogadać
- nie byłyby możliwe takie pogawędki (co jest rzeczywistością niektórych obszarów, bywa że internet jest rygorystycznie monitorowany)
- za próbę np. spotkania w uroczej skądinąd herbaciarni w pewnym mieście galicyjskim (bo chyba nie śląskim ?) w celu przybliżenia spirytyzmu organizatorzy, uczestnicy i sympatycy zawiśli by na miejskim ryneczku ku uciesze gawiedzi :).

itp., itd. ...

A to czy Biblia ST, Biblia ST+NT, Koran, ... Czy Ty naprawdę uważasz że to różnica ? Jeżeli kogoś od wczesnego dzieciństwa dopadną, wtłoczą mu do psychiki lęki (np. biciem) to do umysłu mogą mu wtłoczyć co chcą. Nazwą to teologią ...

ps.: Pamiętam z arcyklimatycznych krakowskich Czyżyn gdzie mieszkałem w latach 80-tych w akademikach PK rozmowy ze studentami z krajów arabskich. Tłumaczyli mi, że my to nie wiemy jakiej presji dziecko może być poddane w dzieciństwie, jak bite, że nas to rozpieszczają, my nie wiemy jakie może być życie ...

W Krakowie pili wódkę, jedli schabowe, kaszankę ... Korzystali z wolności wyboru. Nie wiem czy rozsądnie ale wcześniej to chyba jej po prostu nie mieli. Możliwe że odreagowywali to czego doświadczyć musieli wcześniej u siebie.

ps.: LF, co z tego że gdzieś coś jest napisane ? Znasz pewnie stary dowcip o słowie napisanym na płocie ? To uważaj. Bo jak człowiek uwierzy to może sobie wbić drzazgę ...

Zawsze wszystko lepiej jest sprawdzić, a życie to znakomity sprawdzian :).

ps.: I jeszcze jedno. Przeczytałem gdzieś że w Niemczech islam jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się religią. Pewnie młodzi Niemcy też sobie coś poczytali, uwierzyli ... Będzie dobre mięso armatnie ...
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 12 lis 2010, 10:48

I jeszcze coś. Otóż uczelnia Al-Azhar jest słynna w całym świecie muzułmańskim, w znacznej mierze z powodu kształcenia teologów islamskich. Dla ułatwienia link do Wiki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Al-Azhar

Na stronie której adres w tym wątku podała Nikita znalazłem link do artykułu opisującego rzeczywistość tej uczelni widzianą oczami polskiego stypendysty:

http://www.arabia.pl/content/view/279290/55/

Być może autor trochę niepotrzebnie pisze o (niezbyt raczej istotnym) własnym doświadczaniu rzeczywistości tej uczelni ale przecież całkiem możliwe jest że w znacznej części artykułu pisze o faktach.

A dlaczego wyjechał ? Bo go to pasjonuje, przeczytał ogłoszenie i ... uwierzył ...
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 12 lis 2010, 11:10

Albo mówimy o Koranie, albo o szkodliwej indoktrynacji. Ja bronię w tym momencie słowa pisanego. Wiadomym jest, że każda religia ma swoich "obrońców krzyża".
Nikita pisze:moze powiesz cos o mordowaniu Zydow przez Mahometa? Skoro tak bardzo dobrze znasz te historie to opowiedz cos o tym....

O mordowaniu Żydów przez Mahometa powiedziałbym niewiele, ale za to wiem bardzo dużo o mordowaniu Żydów przez chrześcijan.
Nikita pisze:Sorry LF ale nie wierze Ci, ze znasz historie Mahometa i znasz Koran...

Nie jestem tutaj po to, aby cokolwiek udowadniać. Najważniejsze wykrzyczałem.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 11:13 przez Luperci Faviani, łącznie zmieniany 1 raz
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia