PIES

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: PIES

Postautor: Nikita » 08 lis 2010, 17:20

tak Voldo
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 08 lis 2010, 17:32

O, to może Ty mi w końcu odpowiesz na pytanie które mnie nurtuje od dawna i po pytaniu się chyba 3 razy nigdy nie otrzymałem od nikogo odpowiedzi...

Co musimy zrobić, aby przejść ze stanu zwierzęcia w stan człowieka?
Skoro zwierzęta wolnej woli nie posiadają?

I ew. jeśli tyczy się to łańcucha roślina -> zwierze -> człowiek, to co byśmy musieli zrobić będąc rośliną?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 08 lis 2010, 18:04

Moim zdaniem los tego nieszczęsnego stworzenia nie został zdeterminowany przez Boga,ani też nie wynikał z jego własnego wyboru,a jedynie z wyboru "człowieka",na ktorego to biedne zwierzę miało nieszczęscie się natknąć.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 08 lis 2010, 18:31

Voldo, też jestem ciekaw odpowiedzi. Pewne jest jedno - jeśli ewolucja jest faktem (zdaje się, że jest), to mamy pewność, że już w przeszłości to zjawisko nastąpiło. Człowiek wyewoluował ze zwierzęcia i jakimś sposobem nabrał tego, co nazywamy świadomością. Zaczął tworzyć kulturę, jako jedyny gatunek zdołał powielić pamięć pozagenetyczną - tu naprawdę jest się nad czym zastanawiać; po coś te wszystkie możliwości jednak otrzymaliśmy.

A może to trochę tak, jak z wodą? Kiedy ochładzamy ją stopniowo, powoli, nic się takiego nie dzieje, ale dopiero gdy temperatura spadnie do zera i niżej, następuje skokowa zmiana stanu skupienia. Tak sobie dywaguję... ;)

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 08 lis 2010, 19:12

Moge Wam tylko powiedziec co powiedzial moj mistrz duchowy. On powiedzial, ze w pewnych miejscach na Ziemi zwykle oddalonych od naszej cywilizacji ( domyslam sie, ze np Amazonia, i inne nieucywilizowane) przychodza na swiat w ciele ludzkim swierze dusze ze swiata zwierzat. Mozna poznac po ich liniach na dloniach, ktore sa jeszcze slabo wyksztalcone. Sa to jeszcze swierze i naiwne dusze.
Ewolucja w swiecie roslin i zwierzat przebiega w sposob automatyczny...dusza ewoluuje do coraz bardziej skomplikowanych form zwierzecych...takie zwierze domowe przejawia juz pewna doze inteligencji...

Nie musi na nic zaslugiwac...ewolucja idzie naprzod dlatego to zawsze bedzie sie dzialo samoistnie w miare uplywu czasu. U ludzi ewolucja tez idzie naprzod...rzadko czlowiek cofa sie w rozwoju....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 08 lis 2010, 19:14

dovre te rysunek...he he od zgarbionego poprzez wyprostowanego do zgarbionego...he he
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 08 lis 2010, 19:38

Czyli... Hm... Wcielamy się w roślinkę, odczekujemy swoje, wcielamy się w zwierzątko, odczekujemy swoje, wcielamy się w człowieka i zaczynamy się rozwijać aż do stanu Ducha czystego?

A rysunek - jest świetny, widziałem go już dawno temu, i wiele razy, ale nadal mnie śmieszy :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 08 lis 2010, 19:48

Czy roślina ma duszę, tego nie wiem, ale według KD jest obdarzona tzw. zasadą życiową. Nie potrafię też sobie wyobrazić, jak taka, ewentualna dusza rośliny mogłaby ewoluować w istotę bardziej złożoną, skoro w zasadzie, cały czas tkwi w stagnacji. W przypadku zwierząt sytuacja jest skrajnie odmienna. Nie wiem nawet, czy można te dwa elementy porównywać.

Człowiek, generalnie, ma tendencję do zaniżania duchowej wartości zwierząt i chyba niechętnie przyzna, że dusza burka kiedyś może przerosnąć duszę jego pana (hipotetycznie). Jeśli dzisiaj tak łatwo akceptujemy pochodzenie człowieka od małpy, to tylko dlatego, że idea ta silnie wrosła już w naszą kulturę.
Nikita pisze:rzadko czlowiek cofa sie w rozwoju....

Człowiek, NIGDY nie cofa się w rozwoju.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: forrest » 08 lis 2010, 20:08

Nikita pisze:Moge Wam tylko powiedziec co powiedzial moj mistrz duchowy.

Jesteś medium?

Była przecież modyfikacja żyjącej na Ziemi humanoidalnej istoty. Modyfikacja dokonana przez antycznych astronautów. A jak ta pozaziemska forma życia powstała, tego nie wiem.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: dlaczego » 08 lis 2010, 20:53

Starożytne cywilizacje dysponowały wyższą technologią niż ta, która jest nam obecnie znana, czy to nie zaprzecza teorii ewolucji?

1. Piramidy Egiptu - Szkice Petriego (Flinders Petrie) przedstawiają na blokach skalnych ślady piłowania tarczowego i linowego, jak także ślady wiercenia rdzeniowego i obróbki tokarskiej. Wiertła o średnicy 10 cm zagłębiały się w kamieniu 2,5 cm na jeden obrót- dziś jest to jeszcze nie osiągalne. W Sakkara w piramidzie Dżosera znaleziono 30 tysięcy naczyń z diorytu, bazaltu i krystalicznego kwarcu. Głównie są to wazony o długich szyjkach i szerokich korpusach, nierzadko z wydrążonymi uszami. Wykonanie takich naczyń jest możliwe stosując technologię odpowiadającą współczesnej laparoskopii. Petriego zdumiała precyzja napisów na naczyniach diorytowych z IV dynastii. Hieroglify wykonano swobodnie poruszającym się ostrzem punktowym; nie są wydrapane, ani mozolnie wyryte, lecz precyzyjnie wycięte w diorycie. Napisy takie można dziś wykonać tylko za pomocą laserowych kopiarek sterowanych komputerowo.
http://www.rynekkamienia.pl/data/downlo ... t-nk34.pdf

2. Stonehenge - 2750 r. p.n.e. do 1500 r. p.n.e. Każdy z kamieni ma 4 metry wysokości, 2,5 metra grubości i waży ok. 25 - 40 ton. Kamienie przetransportowano z kamieniołomu odległego o 130 km. nawet dzisiaj byłby z tym problem.

2. Swiatyni Jowisza, Baalbek, Liban.
3. Linie z Nazca, Peru.
4. .......itd.
dlaczego

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi