2 pytania początkującego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

2 pytania początkującego

Postautor: Pomocny » 07 lis 2010, 22:19

Witam, jak nie którzy już wiedzą, jestem tutaj od niedawna i mam takie pytania:
-co spirytyzm mówi na temat Jezusa?
-są jakieś święta w spirytyźmie?
Nie znalazlem odpowiedzi na stronie (może za słabo szukałem, nie wiem) prosił bym o odpowiedź...dziekuję z góry ;)
Pomocny

Re: 2 pytania początkującego

Postautor: Luperci Faviani » 07 lis 2010, 23:05

Pomocny pisze:-co spirytyzm mówi na temat Jezusa?
-są jakieś święta w spirytyźmie?

odp.1 - Jezus nie jest Bogiem, ale najczystszym Duchem, jaki wcielił się na ziemi.
odp.2 - Nie ma świąt, żadnych obrzędów, ani kapłanów i miejsc kultu.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Pomocny » 07 lis 2010, 23:11

Dzięki za odp ;)
Pomocny

Postautor: Voldo » 07 lis 2010, 23:36

Tylko teraz należałoby zadać zainteresowanemu pytanie, czy wie co oznacza termin "najczystszy Duch" ;)

Ah, no i jeszcze co - spirytyzm jest filozofią, nie religią, więc jak to już LF napisał, nie ma żadnych z tych rzeczy.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 08 lis 2010, 01:15

Ja np. jestem spirytystą i jednocześnie uznaję boskość Jezusa - nikt mi w tym nigdy nie przeszkadzał ;)
Na tym też polega atrakcyjność spirytyzmu - nie ma dogmatu. Nikt nie zabrania Ci sprawowania kultu religijnego, ani nie żąda wyłączności.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Ewa Fortuna » 08 lis 2010, 10:27

cthulhu87 jestes spirytystą,czyli nawiazujesz kontakty ze zmarłymi. Można gdzies poczytać opisy takich spotkań?
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Luperci Faviani » 08 lis 2010, 12:34

Ewa Fortuna pisze:cthulhu87 jestes spirytystą,czyli nawiazujesz kontakty ze zmarłymi. Można gdzies poczytać opisy takich spotkań?

Być spirytystą oznacza życie według zasad filozofii spirytystycznej, lecz niekoniecznie wywoływanie Duchów.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 08 lis 2010, 13:33

Ewa Fortuna pisze:cthulhu87 jestes spirytystą,czyli nawiazujesz kontakty ze zmarłymi. Można gdzies poczytać opisy takich spotkań?

Póki co miałem tylko możność oglądania psychofonii w wykonaniu Divaldo Franco (przy okazji spotkania MRS; przekaz otrzymany wówczas, opublikowaliśmy w drugim numerze kwartalnika), ale to nie było takie typowe spotkanie. Trochę o tym, jak wygląda praca grupy spirytystycznej możesz poczytać w "Opowieściach spirytystycznych" P. Grzybowskiego, gdzie przedstawił kilka ciekawych wyjątków z działalności bydgoskiej grupy spirytystów.

Luperci Faviani pisze:Być spirytystą oznacza życie według zasad filozofii spirytystycznej, lecz niekoniecznie wywoływanie Duchów.

Dokładnie tak, podobno nawet większość spirytystów z duchami się nie kontaktuje :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 08 lis 2010, 17:05

Luperci Faviani pisze:Być spirytystą oznacza życie według zasad filozofii spirytystycznej, lecz niekoniecznie wywoływanie Duchów.

Zgodzę się z tym w całej rozciągłości.
Tak jak wywoływanie Duchów nie robi z nas spirytysty, tak spirytyzm nie wymusza na nas kontaktów z Duchami.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 08 lis 2010, 19:20

Dzięki za odpowiedz.Zawsze spirytysta kojarzył mi sie ze stolikiem i seansem ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi