Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Postautor: Nangaparbat » 05 lis 2010, 01:38

Bardzo interesujacy temat, widze tez, ze zostal w czasie zmieniony oraz ze sie tak wyraze, odbiegliscie drodzy panstwo od tematu.
Chcialbym sie zapytac jak na poczatku watku, Czy jestesmy w stanie okreslic czas (liczony w ziemskich latach) obecnosci naszej duszy tutaj na ziemi w tym stanie materii ??

Jesli uda mi sie uzyskac na to pytanie mam oczywiscie kolejne, Jak wytlumaczyc, poslugujac sie biblia, istocie ludzkiej (wierzacej, praktykujacej, chrzescijance) ze reinkarnacja to jest fakt.

bardzo dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Nangaparbat

Postautor: Nikita » 05 lis 2010, 09:01

Mam w domu ksiazke "Tako rzecze Lem"...jest to wywiad Stanislawa Beresia ze Stanislawe Lemem. Jak wiadomo nasz kochany Lem byl wielkim sceptykiem i agnostykiem. W trakcie rozmowy o literaturze Lem stwierdzil ciekawa rzecz a mianowicie, ze Tomas Mann jest jakby kontynuacja a jeszcze lepiej reinkarnacja Goethego....ciekawe co nie? Lem czytal wiele i mogl wylowic pewne podobienstwa stylow i pomyslow....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 05 lis 2010, 09:10

Nangaparbat czytalam w Autobiografii Jogina, ze aby sie oswiecic dusza potrzebuje miliona lat . Mozna to przyspieszyc za pomoca praktyk duchowych. Oczywiscie zanim sie za takie praktyki wezmiemy musimy posiadac pewna wewnetrzna dojrzalosc i gotowosc...czyli trzeba troche pozyc i podoswiadczac dobra i zla....

Ostatnio trafilam w necie na ciekawego goscia. nazywa sie Eckhard Tolle. Napisal ksiazke Potega terazniejszosci. Ciekawe co mowil na temat cierpienia....ze cierpienie jest naszym nauczycielem...do czasu, az nie bedziemy go juz potrzebowac.

Jeszcze pytasz o Biblie...czy mowi o reinkarnacji? Chm:...moze ten cytat:" Jak posiejesz tak zbierzesz"...albo o tym , ze Jan Chrzciciel byl Eliaszem, a nie poznali go....

Dla mnie reinkarnacja jest najbardziej logicznym wytlumaczeniem wielu zjawisk oraz narzedziem do ewolucji duszy...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 05 lis 2010, 09:29

Jesli uda mi sie uzyskac na to pytanie mam oczywiscie kolejne, Jak wytlumaczyc, poslugujac sie biblia, istocie ludzkiej (wierzacej, praktykujacej, chrzescijance) ze reinkarnacja to jest fakt

Nangaparbat, myślę, że bardzo pomocna jest tu lektura "Ewangelii według spirytyzmu", która rzuca inne światło na znane wszystkim fragmenty Biblii. Z drugiej strony podobne idee były obecne w chrześcijaństwie od wieków. Że da się pogodzić cykl odradzania się i umierania z Biblią, wykazał to już Orygenes w swoich pismach. A przede wszystkim musimy pamiętać że reinkarnacja w spirytyzmie nie jest dogmatem, lecz pewną propozycją, którą sami powinniśmy rozważyć - sercem i rozumem. Mówię "sercem", bo nie jestem w stanie wyobrazić sobie dobrego, miłosiernego Boga, który zawsze pozostawia furtkę grzesznikowi, bez przyjęcia tej koncepcji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 05 lis 2010, 12:27

Nangaparbat pisze:Jak wytlumaczyc, poslugujac sie biblia, istocie ludzkiej (wierzacej, praktykujacej, chrzescijance) ze reinkarnacja to jest fakt.

Za pomocą samej biblii - nie wiem czy dałoby radę.
Osobiście nie znam biblii zbyt dobrze, ale jakiś powód dla którego Kościół nie mówi o reinkarnacji musi być... Jakieś zakazy, czy inne takie...

Ale ogólnie - tłumacząc to praktykującej, będzie trudno (w końcu zadawanie się z Duchami grozi opętaniem, prawda?), no chyba, że jest otwarta na nowe rzeczy i wyjaśnienia.

Nikita pisze:czytalam w Autobiografii Jogina, ze aby sie oswiecic dusza potrzebuje miliona lat

Miliona lat mówisz... Jeśli chodzi o ziemskie lata, to prawdę powiedziawszy raczej nie jest to tak wiele...
Ja tam osobiście wolę to powiedzieć tak, że Duch potrzebuje tyle czasu ile potrzebuje. Nie ważne czy się oczyści w 100 lat, czy w 5 miliardów, czy jeszcze więcej. W końcu dla Duchów nie istnieje takie coś jak czas.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 05 lis 2010, 13:31

Rzeczywiscie,tak jak pisał c87,bardzo szczegółowe odniesienie się do problemu"reinkarnacja a Biblia"znajdziesz w" Ewangelii według spirytyzmu",w rozdziale IV,zatytułowanym"Jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie,nie moze ujrzeć Królestwa Bożego".
Ale zwazywszy alegoryczny jezyk Biblii,który wielokrotnie ulegał nadinterpretacjom,dla przekonania wątpiących lepsze chyba byłyby wyniki badań naukowych.Wielokrotnie już o tym na forum pisałam,ponieważ pasjonuję sie tym tematem,ale zabij,nie pamiętam gdzie.
Napomknę tylko,że wyniki badan takich naukowców jak Ian Stevenson,Jim B.Tucker oraz ostatnio Carol Bowman sprawiają,że "niewierzącym"szczęki ze zdumienia opadają i później cieżko jest im powrócić na właściwą pozycję.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 05 lis 2010, 13:59

Voldo wiesz po czym mozna poznac stara dojrzala dusze? Po tym min. ze ma w sobie pokore i nie odzywa sie w tematach , o ktorych nie ma zbyt wielkiego pojecia.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: methyl » 05 lis 2010, 14:23

Mi sie wydaje, że Voldo ma całkiem spore pojęcię o tym temacie, więc niech sie odzywa i to jak najczęściej.
Zgadzam się z nim, że stwierdzenie :
Voldo pisze:czytalam w Autobiografii Jogina, ze aby sie oswiecic dusza potrzebuje miliona lat
to teza bardzo na wyrost.
Ale nie zgodzę się z tym:
Voldo pisze:W końcu dla Duchów nie istnieje takie coś jak czas

Wiem jednak co Voldo miał na mysli, zatem już nie elaboruję tylko idę pomysleć sobie, jaki to ja jestem mądry, pokorny, pjentkny i takie tam :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Voldo » 05 lis 2010, 14:41

Nikita pisze:Voldo wiesz po czym mozna poznac stara dojrzala dusze? Po tym min. ze ma w sobie pokore i nie odzywa sie w tematach , o ktorych nie ma zbyt wielkiego pojecia.

Do takiej mi bardzo daleko. I wiem to bardzo dobrze.
Jakbym miał się nie odzywać w tematach w których nie mam zbyt wielkiego pojęcia, to bym wcale się nie odzywał ;)
Ale, że tak powiem - wolę się odezwać i zostać poprawionym, niż nie odzywać się i tkwić w miejscu z moją wiedzą (oczywiście, nie zawsze poprawienie przyniesie skutek, jakoże niektóre słowa mogą być moimi poglądami, których zmieniać nie chcę; narzucać innym (poglądów), co jest oczywiste, również nie zamierzam).
Ostatnio zmieniony 05 lis 2010, 14:50 przez Voldo, łącznie zmieniany 4 razy
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 05 lis 2010, 14:44

Ja też idę sobie pomyslec o tym,jaka to marna ze mnie duszyczka i bić się w piersi na znak braku pokory :cry: :cry: :cry: ,a przy tym rozważyć,ile to mnie jeszcze rownie marnych wcielen czeka :?
Przy następnej zaczepce będę prosić o szczegółowe wyjasnienie jej przyczyny,łącznie z zacytowaniem fragmentów mojej wypowiedzi ,które uznano za obraźliwe,tak bym mogła się do niej odnieść i ewentualnie,o ile uznam ,ze zawiniłam,przeprosić.
Jakoś sobie nie przypominam,bym kogokolwiek zaatakowała osobiście,a jeśli odnoszę sie do idei w slowach powszechnie uznanych za kulturalne,takie jest wilcze prawo forum;dla przypomnienia-fora istnieją po to,by wymieniać poglady.
Nastepnym razem nie będę już przebierac w słowach-"kto sieje wiatr,zbiera burzę".
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi