Uniwersytet spirytystyczny

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Uniwersytet spirytystyczny

Postautor: atalia » 03 lis 2010, 20:44

Za pozwoleniem,ale my na północy też czasem mówimy"se".
A tak w ogóle to lubię takie łamanie stylu-bardzo ożywia to język.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 03 lis 2010, 21:52

Ewa Fortuna pisze:Atalia damy SE rade :D :roll: Ja też jestem w tym kierunku "wybitnie uzdolniona" haha. Co do mnie to ja byle kiedy,ale nie za późno bo od 19 tej to ja juz nic nie kumam :roll: Ja wstępnie sie zgłaszam,ale chciała bym sie jeszcze dowiedzieć co dokładnie bedzie na tym kursie?

Myślę, że na pewno uda się ustalić jakąś godzinę, która wszystkim będzie pasowała.

Co do tematów, to generalnie sekwencja modułów z tego brazylijskiego kursu jest następująca:
- najpierw jest wprowadzenie do sytuacji, w jakiej Kardec tworzył Księgę Duchów, a także wyjaśnienie metod jego prac, tego, czym jest spirytyzm itp.
- następnie omawiane są tematy takie jak: Bóg, istnienie Duchów, komunikacja z Duchami, reinkarnacja, wielość światów, prawa natury itp. czyli de facto tematy poruszone w Księdze Duchów, ale z rozmaitymi uzupełnieniami np. fragmentami książek Chico (te są u nas mniej znane, więc myślę, że większość osób chętnie się z tymi fragmentami zapozna).

Zacznę od przetłumaczenia spisu treści kursu, by każdy wiedział, co będzie się działo. Oczywiście będzie też możliwość uczestniczenia w niektórych wykładach (np. ktoś może chcieć posłuchać tylko o reinkarnacji), jednakże oczywiście studiowanie spirytyzmu ma sens o tyle, o ile robimy to regularnie i przez dłuższy czas (no bo nie jest to temat do zgłębienia w jeden wieczór ;) - sam o tym najlepiej wiem).

Myślę, że ten kurs będzie takim krokiem też do organizowania szkoleń naziemnych w innych miastach niż Warszawa, gdzie szkolenia już ruszyły. Ludzie po jego ukończeniu powinni mieć wiedzę na tyle dużą, by samemu szkolenie poprowadzić - oczywiście jeśli będą chcieć się w czymś takim sprawdzić.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 04 lis 2010, 10:56

Ok.Dzięki za wyjaśnienie. Czekam w takim razie na ksiązki,zeby mieć jakies pojecie zanim zacznie sie kurs ;)
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: sigma » 04 lis 2010, 13:27

konrad pisze: ... Myślę, że ten kurs będzie takim krokiem też do organizowania szkoleń naziemnych w innych miastach niż Warszawa, gdzie szkolenia już ruszyły ...

A my tu w necie to pod ziemią ?

:shock:

konrad pisze: ... Ludzie po jego ukończeniu powinni mieć wiedzę na tyle dużą, by samemu szkolenie poprowadzić - oczywiście jeśli będą chcieć się w czymś takim sprawdzić.

A ja ponowię moją sugestię dt. kursu korespondencyjnego :). W ogóle nie będzie problemu "core-time" w którym mielibyśmy się spotykać razem.

Takie spotkania w realu czy necie to potrzebne uzupełnienie, ale tylko uzupełnienie.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 04 lis 2010, 13:59

A kiedy kurs rusza???
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 04 lis 2010, 15:03

Nikita pisze:A kiedy kurs rusza???

Wtedy kiedy Konrad wszystko ogarnie ;)
Trzeba cierpliwie czekać.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 22 lis 2010, 22:45

Jeśli można się zapytać - jak tam prace idą? ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 23 lis 2010, 19:29

Voldo pisze:Jeśli można się zapytać - jak tam prace idą? ;)

Pomalutku. :D Mam nadzieję, że zaczniemy w grudniu.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 23 lis 2010, 21:50

konrad pisze:Pomalutku. :D Mam nadzieję, że zaczniemy w grudniu.

W grudniu na początku, w środku, na końcu? ;)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pamułel » 28 lis 2010, 12:43

rektor czy tam dziekan uniwerku spirytystycznego, dobre, sama teoria czy praktyka też będzie ? w mięsnym bym chciał albo jako pomocnik kościelnego, ewentualnie w kostnicy, albo krematorium, w masarni też są praktyki ?
trochę mam doświadczenia i styczności z tego typu zjawiskami i to forum to totalna porażka, pseudo-specjaliści, nigdy nie czytałem książek a moja wiedza to praktyka rozwijana przez ponad 50 lat, mam 57, a od około 4 roku widzę duchy, czasem z nimi rozmawiam i dziwi mnie i śmieszy jak jakiś teoretyk mi pisze że to czy tamto jest niemożliwe bo w jakiejś tam książce tak napisano, a ja tego zjawiska doświadczyłem kilkanaście razy, to tylko pogratulować takich wykładowców, przynajmniej czytajcie literaturę współczesną w tym temacie i kilku autorów nie tylko jednego czy 2
Pamułel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce