Czym jest religia?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Czym jest religia?

Postautor: Pawełek » 28 cze 2016, 11:22

czarnyMag pisze:
Pawełek pisze:Maja, co Ty robisz na tym forum?

Pawełek nie wierzysz w Boga? :lol:

Alan Kardec to tylko człowiek :)

Wierzę w Boga i wiem że Allan Kardec to tylko człowiek :) Nie zrozumiałem o co Ci chodzi drogi Magu :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 28 cze 2016, 11:25

Pawełek pisze:
czarnyMag pisze:
Pawełek pisze:Maja, co Ty robisz na tym forum?

Pawełek nie wierzysz w Boga? :lol:

Alan Kardec to tylko człowiek :)

Wierzę w Boga i wiem że Allan Kardec to tylko człowiek :) Nie zrozumiałem o co Ci chodzi drogi Magu :)

chodzi mi o to abyś pokonał forumowicza Maja na argumenty jako spirytysta (odniósł się do jej wypowiedzi i jako spirytysta pokazał swą wyższość)!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 28 cze 2016, 11:29

czarnyMag pisze:chodzi mi o to abyś pokonał forumowicza Maja na argumenty jako spirytysta (odniósł się do jej wypowiedzi i jako spirytysta pokazał swą wyższość)!

Ale jaką wyższość? Przecież ja jestem takim samym człowiekiem jak Maja. Nie jestem ani wyższy, ani niższy od niej :) Chciałbym z nią podyskutować - problem w tym, że powtarza swoje słowa jak mantrę i nic do niej nie dociera :| No ale po co ma rozmawiać ze sługami szatana, prawda?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 28 cze 2016, 11:31

Jaki większy argument można mieć poza wskazaniem, że miłosierny i mądry Bóg nie mógłby uzależniać ludzkiego zbawienia od wiary/niewiary w niego? Który dobry ojciec uzależnia szczęście swych dzieci od czci i ukłonów, jakie mu oddają? Jeśli ktoś tego nie rozumie, to znaczy, że nie ma elementarnego poczucia moralnego, albo jakieś pranie mózgu skutecznie to poczucie w nim stłumiło. Straszenie szatanem i śmiercią, bo nie uznajemy tej samej wiary, to zachowanie karygodne.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 28 cze 2016, 11:37

Obrazek
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: czarnyMag » 28 cze 2016, 11:40

cthulhu87 pisze:Jaki większy argument można mieć poza wskazaniem, że miłosierny i mądry Bóg nie mógłby uzależniać ludzkiego zbawienia od wiary/niewiary w niego? Który dobry ojciec uzależnia szczęście swych dzieci od czci i ukłonów, jakie mu oddają? Jeśli ktoś tego nie rozumie, to znaczy, że nie ma elementarnego poczucia moralnego, albo jakieś pranie mózgu skutecznie to poczucie w nim stłumiło. Straszenie szatanem i śmiercią, bo nie uznajemy tej samej wiary, to zachowanie karygodne.

No i masz rację w 100 procentach! Tylko że każdy forumowicz który nie ma tej wiedzy co ma to forum powinien zostać pokonany przez to forum na argumenty - czyli odnosicie się do wszystkiego co pisze duch wcielony i pokazujecie oświecenie - czyli wygrywacie na argumenty! :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: OneNight » 28 cze 2016, 11:45

Magu, w psychologii nazywa się to zaślepieniem - skłonność do przyjmowania tylko pierwszej informacji i pomijaniu następnych - sprzecznych z pierwszą.

W skrócie - jej mózg będzie ignorował wszystkie argumenty, co kończy się obelgami i straszeniem.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 28 cze 2016, 11:51

Mirku, wygrałeś :lol:
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 28 cze 2016, 12:07

maja10 pisze:Ależ oczywiście, jak najbardziej ma sens dialog, bo teraz jesteście świadomi, że szatan, przeciwnik duchowy Jezusa Zbawiciela, nienawidzi was, bo nie mówi o konsekwencjach czynienia myślami, słowami i uczynkami falowych zakłóceń w systemie, za które poniesie się wieczną śmierć (Mar. 9,43-48; Obj. 21,8)

przypominam że ewangelista Marek jest jednym z 30-stu ewangelistów :) a kościół powołuje się tylko na 4-ch! Czemu?!
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: maja10 » 28 cze 2016, 12:25

OneNight pisze:
Jesteś medium szatana

Nie wyzywaj mnie dlatego, że nie wierzę w to samo co Ty. Wiesz gdzie ja mam tą Twoją biblie? W d.. użym koszu na śmieci. Nie jestem żadnym medium szatana ani dziadka w chmurach - nie mam właściciela, bo jestem wolnym człowiekiem i nie mam nic wspólnego z mitologią chrześcijańską!

Oceniasz mnie i całą filozofie spirytystyczną, choć nawet nie wiesz czym ona jest - nie znasz ani jednego spirytysty i ani jednego dzieła spirytystycznego. Umiesz tylko bezpodstawnie wyzywać wszystkich od sług szatana, bo nie uznają biblii.

Wolny człowiek, to świadomy co wolno mu w systemie, a czego nie i dlaczego ?
Po twoich postach, które wskazują na medium szatana. W księdze zwodniczych duchów, nawet szatan nie neguje Biblii, czyli gorszy jesteś od szatana, przeciwnik Jezusa Zbawiciela.
maja10

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia