Islam

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Islam

Postautor: sigma » 11 lis 2010, 13:14

Koranu nie czytałem, w związku z tym się wypowiem :).

Otóż w znanych mi książkach poświęconych ogólnie pojętej duchowości pojawiają się, niezbyt liczni wprawdzie, ale jednak, muzułmańscy mistycy. I czytałem też że tego nurtu w islamie do którego oni należeli (i który współtworzyli) już nie ma. Zniszczyły go i zostały nurty którym daleko do duchowości a blisko do rządzenia innymi.

Z punktu widzenia rozwoju człowieka i społeczeństwa islam jest - mniej więcej - tam gdzie chrześcijaństwo było w średniowieczu. Komuś kto nigdy Biblii nie czytał zaś poznał np. tzw. "jesień średniowiecza" ( :) ) trudno byłoby raczej uwierzyć jakie jest naprawdę przesłanie chrześcijaństwa.

Ode mnie w tym wątku tyle. Może kiedyś przeczytam Koran, ale póki co mam ciekawsze chyba książki :).
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 11 lis 2010, 13:31

Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 11 lis 2010, 13:57

A może lepiej przytocz konkretny fragment Koranu, który wykaże, że islam jest zły, zamiast generalizować na podstawie indywidualnych przypadków.

W naszym tylko kraju wielu chrześcijan nie szanuje kobiet, czy więc jest to argument przeciwko religii?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 11 lis 2010, 13:58

Nikita pisze:cos dla kobiet ...

Bardzo ciekawe materiały. Jak to się stało że ja na tę stronę nie zajrzałem wcześniej ?

:roll:

Pamiętam że miałem kiedyś koleżankę która pod koniec lat 80-tych wyszła za obywatela jednego z krajów arabskich. Okazało się że w tym kraju, podobnie jak w niektórych innych arabskich, istnieje prawna instytucja "wizy wyjazdowej". Otóż warunkiem przyznania takiej wizy była zgoda osoby na wniosek której przyznano wizę wjazdową, czyli jej męża ... Pole do naprawdę wielu nadużyć, które, z tego co dawno już temu czytałem, miejsce miały właśnie w świecie arabskim.

ps.: Ja wprawdzie jestem mężczyzną i nigdy nie miałem co do tego wątpliwości (chociaż, ponieważ jestem starym kawalerem to niektórzy takie wątpliwości wyrażają), a więc pomimo że strona "dla kobiet" to pozwoliłem sobie zajrzeć ... 8-).
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 15:03

Jednakże niejeden adwersarz islamski po lekturze Starego Testamentu mógłby całkiem zasadnie zarzucić chrześcijanstwu zakłamanie na polu"szerzenia polityki miłości i odpuszczenia win."A historia chrześcijaństwa to dopiero woda na jego młyn!
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nangaparbat » 11 lis 2010, 20:38

To ja mam pytanie tak dla odmiany :)
Biblia byla pisana w czasach wiadomych i w miejsu wiadomym, Koran tak samo i inne ksiegi/pisma etc... W zwiazku z tym bylo to pisane dla ludzi ktorzy zyli w tamtych czasach i rozumieli tamten jezyk... Teraz my zyjemy w naszych czasach i dostajemy przekazy w naszym jezyku ktory rozumiemy (teoretycznie, bo jak wiadomo slyszymy a nie sluchamy).

Jakie na dzien dzisiejszy mamy dzielo ktore mozna by "porownac" do Biblii. Jest cala masa ksiazek, tysiace pozycji... ale czy mamy tak naprawde jedna ksiege napisana w czasach nowozytnych/wspolczesnych ktora by byla w pelni zrozumiala dla nas (ludzi zyjacych obecnie na ziemi) ??

Pozdrawiam serdecznie z pieknej Virgini... mam nadzieje ze u was tez sloneczko swieci tak jak tutaj :)
Nangaparbat

Postautor: cthulhu87 » 11 lis 2010, 21:20

Jakie na dzien dzisiejszy mamy dzielo ktore mozna by "porownac" do Biblii.

Nangaparbat, okazuje się że pozostaje Biblia, a konkretnie ta jej część, która składa się na Nowy Testament. Moralność, którą wyłożył Chrystus jest uniwersalna, a jego kazanie na górze pokazuje dobitnie wyższość nauki, jaka płynie z Ewangelii względem prawa mojżeszowego - które było potrzebne w danym miejscu i czasie, a wraz z przyjściem Chrystusa potrzebne być przestało.
Spirtyzm tym samym nawiązuje do nauk Chrystusa (właściwie rozumianych, zatem z odrzuceniem narosłych przez wieki dogmatów, a skupieniem się na istocie sprawy), a najbardziej dobitnym tego przykładem jest dzieło Allana Kardeca: "Ewangelia według spirytyzmu". Dla jednych to wada, dla innych zaleta (dla mnie zaleta), ale fakt faktem spirytyzm pozostaje w dużej mierze chrześcijański.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 21:45

Dla mnie(oczywiście nie wszyscy muszą tak myśleć) genialnym dziełem,zawierającym przekaz dla ludzkosci o zaiste nadludzkiej mądrości jest "Kurs cudów".Pytaniem jest,na ile rzeczywiscie był on inspirowany"z góry",jesli nie,to jakiż człowiek stworzył dzieło takiego formatu?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 11 lis 2010, 23:41

Nikita pisze:Spirytyzm bylby tam niemozliwy!!!

Czyżby? ;)

http://www.groupe-el-houda.org/
Obrazek

Ale faktem jest, że są za praktyki spirytystyczne surowe kary.

Co do samego islamu - nie zgadzam się do końca z LF z tym, że na daną religię należy patrzeć wyłącznie na podstawie jej "Pisma Świętego". Oprócz tego liczy się jeszcze wiele innych czynników: tradycja, sposób organizacji jej działań itp. Podobnie jest w przypadku religii katolickiej - choć NT zachęca do tego, by nadstawiać drugi policzek, nie do końca te słowa były przestrzegane. Choć Jezus wypędził kupców ze świątyni, handluje się do dziś odpustami, mszami itp. Oczywiście można powiedzieć, że to ludzie są niedoskonali i popełniają błędy... Ale to nie do końca tak. Ważne jest to jak reaguje dana społeczność religijna, jej hierarchowie itp. Czy te nadużycia są ganione? Czy pojawiają się w wyniku systemu, który jest utrzymywany przez daną religię?

W przypadku islamu można zadać sobie podobne pytania. Czy zbrodnicze występki jego wyznawców są ganione przez hierarchów czy jest na nie ciche przyzwolenie? Nie czytałem Koranu, choć mam akurat tę książkę w domu nawet (poza tym musiałbym ją przeczytać po arabsku, żeby ją w pełni zrozumieć, bo Koran musi być po arabsku - w innym języku się nie liczy ;)). Czytałem jednak kilka książek na temat tej akurat religii i z całą pewnością muszę powiedzieć, że w islamie nie ma miejsca na dłuższe dywagacje i rozmyślania - trzeba tam akceptować bezwzględnie słowa Koranu. Sądzę jednak, że sama religia jest narzędziem, którego używają mniej lub bardziej rozwinięte Duchy... I dlatego w samym islamie można też odnaleźć fanatyków i ludzi myślących rozsądnie... Dość powiedzieć, że np. bahaizm wywodzi się właśnie z islamu, a to bardzo pozytywny ruch religijny.

PS. W książce "W stronę światła", o której wspominałem, prezentującej historię świata, jest mowa o islamie i akurat tam Mahomet nie jest przedstawiony jako Duch wyższy, który przyszedł z misją poprowadzenia ludzi ku tym samym wartościom co Jezus na przykład. Wygląda na to, że był to człowiek, który pod wpływem pychy poszedł w stronę stworzenia właśnie takiej formy religijnej jak islam. Tak często się do tej książki odwołuję, że chyba ją sobie znów przeczytam, żeby odświeżyć sobie te informacje i powiedzieć Wam coś więcej.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 23:43

atalia pisze:Dla mnie genialnym dziełem,zawierającym przekaz dla ludzkosci o zaiste nadludzkiej mądrości jest "Kurs cudów".

To jest to? http://www.dobreksiazki.pl/b9515-kurs-cudow.htm
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia