Laicyzacja jest dobra ?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Laicyzacja jest dobra ?

Postautor: Xsenia » 12 paź 2014, 22:34

Luperci Faviani pisze:Islam - jako taki - mi nie przeszkadza, ale niestety coraz częściej jest on narzędziem do wywierania nacisku na białych Europejczyków (tubylców). Dzisiaj lepiej rozumiem, że demokratyczna Europa może obronić się przed islamskim radykałem tylko poprzez wzmocnienie pozycji chrześcijaństwa.

:shock: :shock: Czyżby tylko RELIGIA była w stanie nas obronić przed radykalnym Islamem? A prawo laickie już nie?? Dziwny pogląd.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 12 paź 2014, 22:36

Czy Islam umacnia swoją pozycję w Europie z powodu migracji i czynników demograficznych, czy też z powodu masowego przechodzenia chrześcijan na tę religię? Jeśli decydujący jest ten trzeci czynnik to może i wzmocnienie pozycji chrześcijaństwa by coś pomogło (nie wiem jednak jak miałoby to wyglądać), ale czy na pewno tak jest?

Poza tym nie wiadomo do końca jak będzie wyglądało społeczeństwo za 50 - 60 lat. Nawet tak prozaiczna rzecz jak dostęp do internetu, doprowadziła do fermentu w krajach arabskich przed kilkoma laty (dzięki portalom społecznościowym ludzie myślący podobnie łatwiej organizowali masowe demonstracje). Na mentalność człowieka wpływa wiele czynników.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 13 paź 2014, 07:01

Laicyzacja Europy osłabia Chrześcijaństwo, a wzmacnia Islam. Laicyzacja ma obojętny stosunek do religii więc nie dostrzega lub nie chce dostrzec rosnącej w siłę religii Islamu.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 13 paź 2014, 07:41

jak cos co ma obojętny stosunek do religii może wspierac rozwój tychże i to jeszcze wybiórczo, rozumiem o co Ci chodzi Mirek ale to trochę za duży skrót myślowy.

Laicyzacja jest rownie niebezpieczna jak demokracja w nieodpowienich rękach może doporwadzić do bankructwa, utraty niepodległości itp itd.
Dzisjesza ekspansja islmau to wynik 3 czynników.
- nielegalna imigracja (z która kraje nie ptorafią sobie radzić -w sposób może okrutny ale skuteczny - na statek i odwozimy skąd przybyli.)
- niekontrolowany naplyw legalnej imigracji - otworzenie granic itp itd - powiedzmy sobie szczerze 1 na 100 polityków moze zrobili to w imię praw cżłowieka reszta? reszta ma z tego korzyści (łapówki, tania siła robocza, wdzięcznych wyborców itd)
- nieudolność KK i zbyt duża stagnacja Chrześcijaństwa w szybko rozwijającym sie dzisiejszym świecie.
we wszystkich 3 wypadkach winni są sami europejczycy którzy zbyt opieszale przeciwdziałają tym wydarzeniom. Chrześcijaństwo się jeszcze trzyma, ale tylko u ludzi ktorzą sa jeszcze gotowi w to wierzyć. A tych jest coraz mniej bo Chrześcijanstwo zwłaszcza populrany w Europie katolicyzm jest odpychający. KK jest bardzo często postrzegany przez samych wiernych jako coś równie złego jak kiepscy politycy czy bestialscy mordecy - niżej sa już tylko pedofile (co niektórzy księża KK tez praktykują). To rzeczywiście wielki autorytet do budowania ich siły.

rolą laicyzacji nie powinno być pozwalanie na wszystko lecz utemperowanie wszelkich fundamentalizmów. Krzyz pod palacem prezydenckim pwoinien zniknąc w ciągu jednego dnia. chlopaczkom co zdemolowali plac konstytucji 11 listopada jak i islamistom ktorzy palą, napadają rabują powinno się z miejsca wyłapywać i surowo karać, z drugiej storny dbac o dawanie tym ludziom alternatywy zanim wyjda na ulicę.
niestety, myślę że niewielki procent ludności ziemi jest zdolny do zbudowania pokojowego spoleczństwa. a że rządzi demokratyczna większośc to mamy tak jak mamy - rządy nieudaczników, chciwców. Zwalanie winy na islamistów świadczy o braku zrozumienia źródła problemu.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Obserwator » 13 paź 2014, 08:08

Ja ze swojej strony dodałbym tylko że najsilniejszym wzmocnieniem agresywności islamistów na bliskim wschodzie było nic innego tylko wieloletnia "sprawiedliwa" wojna USA "z terroryzmem" na którą praktycznie jednogłośnie wyraziły zgodę największe państwa Europy. Stamtąd obecnie wojownicze nastroje mogą przenosić się do Europy i USA powodując że skrajni islamiści zaczną być widoczni w społeczeństwie.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 13 paź 2014, 08:43

Zlaicyzowane społeczeństwa nie potrzebują Boga. Gdy jest dobrobyt, tam nie ma miejsca dla Boga. Puste kościoły, brak powołań. Łatwość w uzyskaniu zgody na budowę meczetów.
Islamiści mają tak silne przywiazanie do religii, że przerywają pracę aby w ustronnym miejscu rozłożyć dywanik i robić pokłony.
Zbyt duża jest tolerancja wobec Islamu w Europie.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, 10:31 przez Mirek, łącznie zmieniany 1 raz
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Luperci Faviani » 13 paź 2014, 08:49

cthulhu87 pisze:Czy Islam umacnia swoją pozycję w Europie z powodu migracji i czynników demograficznych, czy też z powodu masowego przechodzenia chrześcijan na tę religię?

W Europie rodzi się mniej chrześcijańskich dzieci, niż islamskich - emigrantów.
cthulhu87 pisze:Poza tym nie wiadomo do końca jak będzie wyglądało społeczeństwo za 50 - 60 lat.

Jeżeli aktualny rozwój rzeczy się utrzyma, za ok. 50 lat Europa będzie w 90% islamska i to islam będzie stanowił prawo.
Xsenia pisze:Czyżby tylko RELIGIA była w stanie nas obronić przed radykalnym Islamem? A prawo laickie już nie?? Dziwny pogląd.

Mój pogląd wynika z obserwacji otoczenia. Nie jestem radykalnym ksenofobem :) Problem polega na tym, że przyjazne prawo imigracyjne przyciągnęło do Europy wielu uchodźców. Np. we Francji obywatelstwo dostaje każde dziecko, które tam się urodzi, a w związku z tym, że dziecko musi mieć opiekuna, jego rodzice automatycznie otrzymują prawa do niemałych zasiłków. W muzułmańskich rodzinach jest przynajmniej kilkoro dzieci i na każde dostaje się dotację od państwa. Demokratyczne państwo może ograniczyć wysokość zasiłków, ale dotknie to również obywateli europejskiego pochodzenia. Hitler chcąc rozwiązać problem Żydów wprowadził Ustawy Norymberskie i wszyscy doskonale wiemy do czego to doprowadziło (aktualnie Niemcy myślą o oznaczaniu dowodów osobistych wyznawców islamu - kiedyś żydzi nosili gwiazdy...). We Francji 1/3 dzieci w szkołach publicznych, to dzieci muzułmańskich imigrantów, a 80% osadzonych w więzieniach, to również muzułmanie - prawo laickie działa, ale jeżeli nie chcemy powtórki z historii sprzed 70 lat trzeba działać na innej płaszczyźnie, czyli religijnej. Napoleon - ateista - nie zlikwidował religii we Francji, ponieważ zdawał sobie sprawę z jej znaczenia. Laicyzacja naszego kontynentu wytworzyła pustkę, którą wpełnia islam, więc aby nie zostawić mu zbyt wiele miejsca, trzeba tę pustą przestrzeń spowrotem uzupełnić, a w Europie może to uczynić TYLKO chrześcijaństwo. To jest jedyne pokojowe rozwiązanie problemu islamskiej ekspansji. Podkreślam, że islam sam w sobie nie jest zagrożeniem, ale to w jaki sposób jest on w Europie wykorzystywany.

Pewnie niektórzy czytelnicy forum powiedzą, że coś mi się w głowie poprzewracało, ale ja autentycznie boję się, że w Europie dojdzie do wojny domowej na tle wyznaniowym. Mały pies zawsze kąsa pierwszy - a silne chrześcijaństwo nie będzie się przejmowało marginalnym islamem. Przyjedźcie do Francji, do Niemiec i posłuchajcie, co ludzie mówią... Polski ten problem jeszcze aż tak bardzo nie dotyczy, chrześcijaństwo w naszym kraju jest jeszcze na tyle silne, że może oprzeć się wschodnim wpływom, jeżeli nie pójdziemy w ślady laickiego zachodu.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 13 paź 2014, 08:57

Prawo laickie nie obroni Europy przed zalewem islamu z tego powodu, ze w swietle wszechwładnie panujacej poprawności politycznej jakakolwiek ingerencja państwa w obszar wyznaniowy powoduje protesty i demonstracje w obronie wolnosci słowa i wyznawanej religii. Nie ma więc tu o czym gadać.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kakofonia myśli » 13 paź 2014, 09:04

Mirek pisze:Zlaicyzowane społeczeństwa nie potrzebują Boga. Gdy jest dobrobyt, tam nie ma miejsca dla Boga. Puste kościoły, brak powikłań.

Czy Bóg to kościół, a kościół to Bóg? Laicyzacja nie polega na wyzbyciu się Boga, a na rozdziale państwa od instytucji wyznaniowych oraz na zmniejszeniu oddziaływania instytucji religijnych na sposób życia społeczeństwa. Osobiście uważam, że KK wykonuje kawał dobrej roboty w odwodzeniu ludzi nie tylko od religii, ale również od wiary. Chciałabym żyć w społeczeństwie, w którym nie jestem zmuszana do ochrzczenia dziecka, czy do posyłania go na katechezę w szkole, która z założenia powinna być świecka.
Dodatkowo nie rozumiem dlaczego mam utrzymywać kościoły i całą czarną mafię z moich podatków, jeśli nie mam na to ochoty (podobno państwo ma przeznaczyć, bagatela 13.000.000 pln na ten właśnie cel). Uważam, że to chore. Jeśli ktoś potrzebuje kościoła i całej religijnej otoczki, nie mam nic przeciwko temu, ale wzbiera we mnie wewnętrzny bunt, że muszę w tym (chcąc nie chcąc) uczestniczyć.
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 13 paź 2014, 09:15

kakofonia myśli pisze:Laicyzacja nie polega na wyzbyciu się Boga, a na rozdziale państwa od instytucji wyznaniowych oraz na zmniejszeniu oddziaływania instytucji religijnych na sposób życia społeczeństwa.

W tę pułapkę wpadła Francja.
kakofonia myśli pisze:Chciałabym żyć w społeczeństwie, w którym nie jestem zmuszana do ochrzczenia dziecka, czy do posyłania go na katechezę w szkole, która z założenia powinna być świecka.

Ok, ale prawo szariatu będziesz musiała przestrzegać i nikt nie zapyta cię o zdanie.
kakofonia myśli pisze:Dodatkowo nie rozumiem dlaczego mam utrzymywać kościoły i całą czarną mafię z moich podatków, jeśli nie mam na to ochoty

Bo inaczej za kilkanaście lat muzułmanie każą ci płacić na meczety.

Laicyzm jest pułapką. Nasze społeczeństwo stało się zbyt liberalne, aby przeciwstawić się konserwatywnemu islamowi.

Oczywiście chrześcijańskie Kościoły też powinny się oczyścić. To musiałaby być praca całego społeczeństwa. Muzułmanie w Europie są silni, ponieważ trzymają się razem, podczas gdy chrześcijanie opluwają własne symbole i własną religię spychają gdzieś na margines życia.

Jestem spirytystą i wiem, że Bóg to nie religia, a religia to nie Bóg, ale wiem także, że krzyż w Sejmie, w sali lekcyjnej, albo w Urzędzie Misata jest mniej krzywdzący, niż surowe prawo szariatu.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia