Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: Odpusty zupełne w Kościele Katolickim

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 15:29

atalia pisze: ... straszenie postanowieniami II Soboru Watykanskiego dziwnie jakos nie wywiera na mnie najmniejszego wrażenia... :D

Nie bardzo jest czym straszyć bo II Sobór Watykański wiele zliberalizował, a zdaniem niektórych (których sztandarową postacią jest bp Marcel Lefebvre) nawet zeświecczył Kościół.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Lefebvre

atalia pisze:A czy w drodze medytacji nie uzyskuje się dostępu do świata duchowego i informacji o nieśmiertelności duszy?

Moje doświadczenia medytacyjne są przerażająco mizerne... Piszę głównie w oparciu o to co wiem z lektury. Ale z tego co widzę to udało mi się przekazać to co istotne ...

:)

atalia pisze:Chyba popadliście odrobine w zgłębianie dogmatów KK,LF i Sigmo ...

To może nie tyle dogmatyka co logika wynikająca ze zrozumienia tego co dzieje się na ołtarzu ...

atalia pisze: ... Ludzie na mszy w kosciele najczęściej modlą się ustami i nie ma to nic wspólnego z modleniem się za jakąś konkretną,najcześciej nie znaną im osobę.Ciekawe,jaki jest odsetek wiernych modlących się prawdziwie,a nie mechanicznie.Przydałyby się tu jakieś badania ...

To nie dotyczy tylko Mszy św., podobnie bywa na zgromadzeniach modlitewnych. A badania ? Może już jakieś były ...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 15:42

Luperci Faviani pisze: ... Jeśli ofiarowanie Mszy, to tak jakby wszyscy podczas mszy modlili się za konkretnych zmarłych - nie tak? ...

Eucharystia była, jest i będzie centrum życia Kościoła Rzymskokatolickiego. Jest bezkrwawą Ofiarą. I z tego punktu widzenia ofiarowanie Mszy św. za zmarłego, jakkolwiek w konsekwencji pociąga za sobą modlitwę za tegoż zmarłego, jest czymś zasadniczo różnym od modlitwy za zmarłego.

Modlić się za zmarłego / zmarłych można i poza Mszą św. Mało tego, nie trzeba być do tego katolikiem.

Luperci Faviani pisze: ... Na początku ceremonii ksiądz wyczytuje imiona, za których Msza się odbywa, więc można powiedzieć, że wierni wiedzą na którym zmarłym mają się skupić w modlitwie ...
.

To wynika z liturgii Mszy św.

Luperci Faviani pisze: ... No chyba, że masz na myśli sens Mszy jako zgromadzenia?

Sensem Mszy św. jest Eucharystia.
Piotr

sigma

Postautor: sigma » 14 lis 2010, 15:56

Nikita pisze: ... swiat duchowy rzeczywiscie egzystuje...bo czasami mam watpliwosci...

Modlitwa, medytacja i kontemplacja to, zdaniem niektórych, jedyne drogi do zauważenia, może nawet doświadczenia swojej (a zatem i innych) prawdziwej natury.

Kościół wykształcił w swojej historii wiele modlitw. Ale koncentracja na tekstach tych modlitw, zwłaszcza w zgromadzeniu bez przewodnika, nie zawsze pomaga ... A niektórzy po prostu wolą modlić się na swój sposób. Myślę że najistotniejsze jest dążenie do spotkania z pozadoczesnością już teraz, w doczesności ...

Gdzieś przeczytałem że wiek XXI będzie wiekiem duchowości albo nie będzie go wcale ...
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 17:20

Hmm..do spotkan z pozadoczesnoscią mozna dochodzić na przeróżne sposoby.Ale jeden z nich mnie zawiódł-jest to medytacja.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 17:24

Poza tym,czym jest modlitwa?Czy musi być to mechanicznie "odklepany"tekst z rozmyślaniami o gotowaniu zupy po drodze?Przecież to nie ma wiekszego sensu.Modlitwa ma sens,o ile jest prawdziwą,indywidualną rozmowa z Bogiem.I gdzie tu sens w zbiorowości?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 17:27

sigma pisze:Modlić się za zmarłego / zmarłych można i poza Mszą św. Mało tego, nie trzeba być do tego katolikiem.

Oczywiście, ale czy automatycznie przekreśla to sens ofiarowania Mszy?
Chyba jestem przemęczony, bo trudno mi załapać o co biega.
atalia pisze:Modlitwa ma sens,o ile jest prawdziwą,indywidualną rozmowa z Bogiem.I gdzie tu sens w zbiorowości?

Możesz modlić się sama za zmarłego, ale jeśli zbierzesz dziesięciu znajomych i poprosisz ich aby też się pomodlili, to (teoretycznie) modlitwa będzie miała dziesięć razy większe oddziaływanie. A że ludzie mają w zwyczaju wspólne chodzenie do kościoła, tak więc tam właśnie modlą się za swoich zmarłych.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 17:37

Modlitwa ta będzie miała sens pod warunkiem,że znajomi ci będą modlili się szczerze,a nie tylko ruszali ustami.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 14 lis 2010, 17:43

Zgadza się.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 14 lis 2010, 18:24

Pytasz Atalio o medytacje? NO wiec ja juz o tym pisalam, ze ja praktykuje Sudarshan Kriye czyli specjalna technike oddechowa po ktorej automatycznie wchodzi sie w stan medytacyjny....i ze czuje sie po tym oczyszczoa i wyciszona wewnetrznie...jest to bardzo pozytywne.

Ale watpliwosci miewam bo nie codziennie sie modle i niecodziennie medytuje...z braku czasu lub lenistwa....i czasami mam watpliwosci....mimo moich doswiadczen na tym polu....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 14 lis 2010, 18:39

Jeśli Ci to służy,nie widzę przeciwwskazań.. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Religia i filozofia