Nipaah pisze:Domyślam się, że mnie sprawdzasz Demonologia najprościej mówiąc jest to nauka o demonach, ich znaczeniu i kulturze w jakiej się ukazały. Najbardziej interesują mnie mity o nich, np. o Lilith. Jeśli interesuje Ciebie ten temat pewnie czytałaś, lub chociaż widziałaś Lemegeton. W tej książce masz charakterystykę demonów, duchów, aniołów itp, oraz sposoby ich przywoływania. ~Pozdrawiam.
Oj, nie sprawdzam cię

Po prostu zawsze starałam się trzymać z daleka od wszelakich demonów. Dlatego i moja wiedza o nich nie jest zbyt szeroka. Wiem, że powinno znać się swojego wroga, tylko jakoś nigdy nie potrafiłam zmusić się do poszerzenia wiedzy o nich.
Według spirytyzmu nie ma czegoś takiego jak demony. Są tylko dusze niższe. Choć do mnie do końca to nie przemawia, bo są istoty, które CHCĄ BYĆ ZŁE. I rozwijają się w tym źle. Według spirytyzmu dusze zawsze rozwijają się do przodu, do dobra. A ja wiem, że rozwijają się też w kierunku zła, czyli niejako cofają się w rozwoju moralnym (co jest sprzeczne z podstawami spirytyzmu).
Lilith słyszałam o niej. Podobno była pierwszą żoną Adama. I na tym się moja wiedza kończy

Czy twoja demonologia obejmuje też wampiry, strzyki, zmory końskie, topielice i inne ciekawe dusze potępione??

Lemegeton. Pierwszy raz na oczy widzę takie słowo.