Kim jest Jezus ?

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Kim jest Jezus ?

Postautor: Achill » 12 lip 2015, 17:01

owszem. pojawia sie tam postac Jezusa podającego wodę skazańcowi, bez żadnych kazań, mądrzenia się, bez ani jednego słowa - świadectwo swojej głebokiej wiary w w głoszone słowa dane czynem nie słowem. Ot postawa godna chrześcijanina.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 17:18

Achill pisze:owszem. pojawia sie tam postac Jezusa podającego wodę skazańcowi, bez żadnych kazań, mądrzenia się, bez ani jednego słowa - świadectwo swojej głebokiej wiary w w głoszone słowa dane czynem nie słowem. Ot postawa godna chrześcijanina.
Teraz już sobie tę scenę przypominam: to było jeszcze zanim Jezus został kaznodzieją, z tego co pomiętam to ten skazaniec jakoś się potem Jezusowi odwdzięczył podczas jego drogi krzywżowej ?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2015, 20:36 przez Hansel, łącznie zmieniany 2 razy
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 12 lip 2015, 17:27

owszem, podal mu wodę. I to głownie dlatego, że włąśnie ów skazaniec (Ben Hur) zapamietał, że to on mu pomógł za pierwszym razem.
ale to już szczegół z filmu.
przypomniała mi się ta scena po obejrzeniu tego materału który podlinkowałeś... ot dwa diametralnie różne podejścia.
z jednej strony budowanie relacji - dołacz do as bo jestesmy przy studni i mamy dostęp do wody a inni maja daleko i stoją za nami w kolejce, z drugiej stojący u podstawy chrześcijaństwa akt miłosierdzia i miłości do blixniego
Jakiez to wymowne ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 12 lip 2015, 17:35

Achill pisze:owszem, podal mu wodę. I to głownie dlatego, że włąśnie ów skazaniec (Ben Hur) zapamietał, że to on mu pomógł za pierwszym razem.
ale to już szczegół z filmu.
To potwierdza że każdy dobry uczynek jakoś tam kiedyś do nas wróci być może w chwili kiedy będziemy tego najbardziej potrzebować...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 18 lip 2015, 02:00

Mirek pisze:
Xsenia pisze:Gdyby Jezus miał żonę, to i apostpłowie by je mieli. Przecież nie był egoistą, a nawet nie ma plotek na temat żon apostołów.

Ja słyszałem że Piotr jak najbardziej miał teściową https://www.youtube.com/watch?v=VXDvN8-Pn2E
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 18 lip 2015, 10:13

Hansel pisze: Mirek pisze:

Xsenia pisze:
Gdyby Jezus miał żonę, to i apostpłowie by je mieli. Przecież nie był egoistą, a nawet nie ma plotek na temat żon apostołów.

Ja słyszałem że Piotr jak najbardziej miał teściową https://www.youtube.com/watch?v=VXDvN8-Pn2E

No cóż, kto nie ma w nienawiści swojej teściowej ten nie może być uczniem Jezusa (Łk 14, w. 26). :mrgreen:
Poza tym... każdy musi nieść swój krzyż, więc teściowa jest niezbędna w życiu chrześcijanina, tak jak niezbędna była Piotrowi ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 18 lip 2015, 16:00

cthulhu87 pisze:No cóż, kto nie ma w nienawiści swojej teściowej ten nie może być uczniem Jezusa (Łk 14, w. 26).
Poza tym... każdy musi nieść swój krzyż, więc teściowa jest niezbędna w życiu chrześcijanina, tak jak niezbędna była Piotrowi

Zgadzam się :D poza jednym małym błędem.
Łk 14:
"26 «Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem.
27 Kto nie nosi swego krzyża, a idzie za Mną, ten nie może być moim uczniem. "

Ale wniosek może być :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 18 lip 2015, 18:33

Xsenia pisze:Zgadzam się :D poza jednym małym błędem.
Łk 14:
"26 «Jeśli kto przychodzi do Mnie, a nie ma w nienawiści swego ojca i matki, żony i dzieci, braci i sióstr, nadto i siebie samego, nie może być moim uczniem.

Wątroba nie mięso, teściowa nie matka, synowa nie córka? ? ? hehehe
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 19 lip 2015, 14:11

cthulhu87 pisze:
Xsenia pisze:Zgadzam się :D poza jednym małym błędem.
Łk 14:

Wątroba nie mięso, teściowa nie matka, synowa nie córka? ? ? hehehe

Swego Cthulhu :) teściowa, synowa, teść to osoby nabyte, a nie swoje :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 24 lip 2015, 02:18

Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!