Anioł stróż - duch opiekun

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Anioł stróż - duch opiekun

Postautor: Alkadias90 » 12 cze 2015, 20:37

Witam moi drodzy :-) tak jak w temacie pomóżcie uzupełnić mi wiedzę na temat. Wiem tyle że każdy człowiek ma danego opiekuna, czytałem gdzieś że ten opiekun oddała się od nas na skutek złych uczynków i na odwrót. Nie wiem ile w tym prawdy. Chciałbym zapytać również czy można jakoś porozumiewać się że swoim opiekunem.
Alkadias90

Re: Anioł stróż - duch opiekun

Postautor: Filaretka » 13 cze 2015, 16:07

Hej!
Oczywiście, że można się z nim porozumiewać. ;) Po prostu się z nim rozmawia, czy to w myślach, czy mową. Jego odpowiedzi można poczuć. Tylko trzeba się na nie otworzyć, innymi słowy umieć słuchać. Często otrzymujemy znaki, które bywa, iż umiemy odczytać dopiero po pewnym czasie.

Niektórzy go widzą. Jest to nasz przyjaciel, opiekun i nauczyciel w jednym.
(...) Bezpieczna... W objęciach jego skrzydeł
Unoszę się, zachwycam i poddaję chwili ulotnej.
Wysoko wśród gwiazd, wśród aniołów...
Tutaj jestem wolna, tutaj jestem w domu.
Awatar użytkownika
Filaretka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Alkadias90 » 13 cze 2015, 20:19

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :-)
Alkadias90

Postautor: Darel » 14 cze 2015, 18:16

Pozwól, że opiszę w wielkim skrócie jak postać Anioła Stróża/Ducha Opiekuna definiują Duchy w "Księdze Duchów" Allana Kardeca.

Przede wszystkim aniołem stróżem nazywamy Ducha Opiekuńczego wyższego stopnia. Pełni on w stosunku do nas podobne zadania jak ojciec w stosunku do syna - prowadzi, wpiera radami, pociesza w smutku itd. Duch Opiekuńczy towarzyszy nam od samego narodzenia aż do śmierci, a często także i w zaświatach. Duchy Opiekun nigdy nas nie opuszcza! Czasami może usunąć się nieco w cień, gdy widzi że ignorujemy jego rady, przechodząc na stronę duchów niskorozwiniętych, ale NIGDY nie opuszcza nas całkowicie i na każde zawołanie (naszą myśl o Nim) spieszy z pomocą.

Jeszcze może mały cytat z tejże cudownej książki "Gdziekolwiek przebywacie, tam jest z wami wasz anioł stróż, ani więzienie, ani choroba ani miejsca zabawy lub rozpusty, ni samotność - nic was nie może oddzielić od tego przyjaciela niewidzialnego, którego wpływy i pobudki odczuwa wasza dusza i słyszy mądre rady"

Poza Aniołem Stróżem występują również grupy duchów z nami sympatyzujących itd.

Żeby przywołać, wezwać swego opiekuna wystarczy o nim pomyśleć :) Możesz nadać mu nawet imię, chociaż duchy jako tako imion nie używają (w ziemskim znaczeniu)

Pozdrawiam
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: fruwla » 14 cze 2015, 19:00

Bardzo dlugo, latami traktowalam mojego Aniola Stroza, doslownie jak powierze,
tzn. on byl wciaz obecny, wlasnie jak powietrze a ja go nie dostrzegalam i nie docenialam.
Mimo tego, ze od dziecka wiedzialam o Jego istnieniu, nawet modlilam sie slowami " Aniele Strozu moj, Ty zawsze przy mnie stoj... " ale tak naprawde bylo to wszystko
automatyczne, jak oddychanie ;)
Dopiero w chwili bardzo powaznego zagrozenia mojego zycia, kiedy bylam przekonana, ze zostalo mi najwyzej pare minut, i wiedzialam ze TYLKO CUD moze mnie uratowac, zdarzyl sie cud !!!!!!!!!
Moj ukochany Stroz Aniol,poslal mi ratunek, nagle i niespodziewanie,poczulam nadzwyczajna interwencje, trwalo to kilkanascie sekund i bylam uratowana.
Dla wyjasnienia, musze dodac, ze nie stalo sie to, ot tak po prostu, wtedy w smiertelnm strachu z najglebszych pokladow duszy, wolalam o pomoc wlasnie do niego.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Mirek » 15 cze 2015, 08:19

Możesz bardziej dokładniej opisać to zagrożenie swojego życia?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 20 paź 2015, 21:05

Np podobno Duch opiekuńczy Agnieszki Pilchowej objawiał się jej pod postacią gołębia...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Wróć do Pytania i odpowiedzi