CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Postautor: konrad » 02 cze 2009, 18:07

Myślę, żeby powiązać pierwszy temat miesiąca z utworzeniem stowarzyszenia spirytystycznego. Nie wszyscy forumowicze do niego należą, ale z pewnością będą mieć wiele ciekawych przemyśleń na temat tego, czym ma się zajmować stowarzyszenie, a także w jaki sposób organizować nasze prace, by mogło na nich skorzystać jak najwięcej osób. Ten temat powinien być też bardzo ważny dla wszystkich osób, które współpracując z naszym stowarzyszeniem, czy też zupełnie na własną rękę, będą chciały zorganizować spirytystyczne grupy w swoim mieście.

Proponuję, by każdy z nas poszukał jak najwięcej informacji na temat tego, w jaki sposób wyglądały prace spirytystów przed wojną, w XIX wieku we Francji, czy też jak wyglądają dziś na całym świecie. Chodzi o to, by wybrać te rozwiązania i pomysły, które mogłyby sprawdzić się u nas, tu i teraz.

Kilka pytań, które mogą naprowadzić nas na ciekawe wnioski to:
1) Jak zorganizować działania charytatywne? Czy mówić o nich głośno, czy też czy pozostawać zupełnie anonimowym...
2) Jak docierać z wiedzą spirytystyczną do innych ludzi - jest internet, ale może powinniśmy zacząć inne działania?
3) W jaki sposób organizować spotkania stowarzyszenia - czy spotkania powinny być otwarte, czy zamknięte?
4) Jak rozpocząć pracę medialną?

Bardzo mi zależy na tym, by mogły się wypowiedzieć osoby, które należą do stowarzyszenia, ale także takie, które potencjalnie mogłyby skorzystać na jego działalności, czy też które patrzą na nasze działania z boku i mogą wiele cennych rzeczy doradzić.

Być może temat ten dubluje się odrobinę z wieloma innymi dyskusjami na forum, ale myślę, że dobrze jest zebrać wszystkie pomysły w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Postautor: Luperci Faviani » 02 cze 2009, 21:38

konrad pisze:Kilka pytań, które mogą naprowadzić nas na ciekawe wnioski to:
1) Jak zorganizować działania charytatywne? Czy mówić o nich głośno, czy też czy pozostawać zupełnie anonimowym...
2) Jak docierać z wiedzą spirytystyczną do innych ludzi - jest internet, ale może powinniśmy zacząć inne działania?
3) W jaki sposób organizować spotkania stowarzyszenia - czy spotkania powinny być otwarte, czy zamknięte?
4) Jak rozpocząć pracę medialną?

1. Ludzie, którym będziemy pomagać powinni wiedzieć, że jesteśmy PTSS. Z imienia i z nazwiska nie musimy się przedstawiać i nie musimy też wysyłać news'ów do mediów (w sensie TV...)
2. Można organizować proste wykłady. Nawiasem mówiąc, chodzi mi coś takiego po głowie...
3. Można organizować spotkania otwarte i zamknięte - kwestia wcześniejszego umówienia się.
4. Na razie o tym nie myślmy, jest za wcześnie.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 02 cze 2009, 21:51

Luperci Faviani pisze:2. Można organizować proste wykłady. Nawiasem mówiąc, chodzi mi coś takiego po głowie...

Mi też od jakiegoś czasu coś takiego chodziło po głowie. Ja sam mam raczej mierne doświadczenie jeśli chodzi o prowadzenie wykładów spirytystycznych :), ale przemawianie do ludzi nie sprawia mi już dużego problemu, bo kiedyś byłem nauczycielem, więc przeszedłem pierwsze szlify :) Myślę, że i z pozostałych członków stowarzyszenia mogłaby się znaleźć jeszcze jedna, dwie osoby, które mogłyby się czymś takim zająć. Fajnym pomysłem byłoby ruszenie z czymś w rodzaju kursu spirytystycznego, ale myślę, że można zacząć od pojedynczych wykładów i zobaczyć, co i jak.

Mając jednak na względzie nasze ostatnie doświadczenia w wikipedii, ważne jest by zdobywać wiarygodność. Ludzie chętnie przychodzą na wykłady kogoś, kto czegoś już dokonał, a tu mamy jeszcze duże pole do popisu. :))

W każdym razie trzeba najpierw dużo czytać i uczyć się od najlepszych wykładowców... To olbrzymia sztuka sprawić, że ludzie będą słuchali z zainteresowaniem. Zazwyczaj są bardzo wymagający i niechętnie reagują, gdy ktoś nie jest w stanie im odpowiedzieć na jakieś pytanie.

Luperci Faviani pisze:1. Ludzie, którym będziemy pomagać powinni wiedzieć, że jesteśmy PTSS. Z imienia i z nazwiska nie musimy się przedstawiać i nie musimy też wysyłać news'ów do mediów (w sensie TV...)

Myślę, że najlepszym pomysłem będzie wydawania wszystkich książek właśnie jako PTSS i uzyskiwanie numerów ISBN także na stowarzyszenie.

Luperci Faviani pisze:3. Można organizować spotkania otwarte i zamknięte - kwestia wcześniejszego umówienia się.

To właśnie można połączyć np. z wykładami jakoś...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 09 cze 2009, 09:06

Właśnie wróciłem z Belgii ze spotkania spirytystów z całego świata i stamtąd przywożę kilka cennych informacji, przede wszystkim tą, że warto inwestować czas w to, by organizować własne wykłady i nie być zależnym od zapraszania gości z zagranicy, którzy często przybywają, by promować siebie i swoje idee, a nie spirytyzm.
Niewątpliwie bardzo ważne jest, by znaleźć tą metodę przekazywania wiedzy, która jest najlepsza dla Polaków. Nad tym możemy się wspólnie zastanowić. W USA sprawdza się świetnie na przykład forma warsztatów, na które zapraszani są rozmaici ludzie, związani ze spirytyzmem lub nie. Może w Polsce tego typu forma też mogłaby się sprawdzić? Być może powinniśmy pomyśleć nad tym, by stworzyć kurs spirytystyczny, na początek chociażby przez internet. Przygotowanie materiałów będzie pożyteczne również dla nas, gdyż dzięki temu sami dowiemy się naprawdę wiele rzeczy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 09 cze 2009, 15:19

Różne pomysły powstają w kilku miejscach na świecie równocześnie... :)

Postanowiłem przygotować wykład "dla początkujących", który będzie można wielokrotnie wykorzystać i sam go wypróbuję. Świetnym pomysłem jest stworzenie "bazy materiałów", z których wszyscy będziemy mogli korzystać. Ja na pewno niebawem zajmę się czymś takim.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sooleyman » 09 cze 2009, 16:08

Powiem jedno - temat stowarzyszenia jest bardzo interesujący, temat wykładów, kursów, warsztatów - również; sądzę, że sam znam parę osób, które moglyby coś ciekawego powiedzieć, jak chociażby pan Zygmunt obecny na niniejszym forum (choć jest na bakier obsługą forum, gdyż zaczą uczy się obsługi komputera po przekroczeniu 70-tki:-) zwłaszcza w temacie medycyny spirytystycznej; ponadto znam przynajmniej jednego lekarza i jednego teologa, którym "nasze" tematy są bliskie...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: konrad » 09 cze 2009, 16:17

Myślę, że fajnym pomysłem mogłoby być zorganizowanie raz w roku zjazdu wszystkich spirytystów z Polski, który połączony byłby z rozmaitymi warsztatami. Moglibyśmy zapraszać na nie różne osoby, a sam zjazd organizować co roku w innym miejscu.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Freya » 09 cze 2009, 20:07

Proponuję Kraków :D :D :D
"Śmierć nie jest zgaszeniem światła,lecz tylko wyłączeniem lampy,ponieważ przyszedł świt. "
R.Tagore
Freya

Postautor: sooleyman » 09 cze 2009, 21:08

Kolega ma ośrodek agroturystyczny na 30 osób + kolejne trzydzieści pod namiotami + płatne właściwe tylko "po licznikach" - miejsce ciekawe - Powałkowice - czyli miejsce, gdzie pochowano "POWALONYCH" rycerzy po bitwie pod Płowcami, stąd nazwa tej kujawskiej miejscowości, co Wy na to?
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: konrad » 10 cze 2009, 10:37

Myślę, że z punktu widzenia finansowego lepszym miejscem są Powałowice, z drugiej jednak strony Kraków, czy Warszawa mają tą przewagę, że taki zjazd spirytystów można zorganizować przez cały rok (domyślam się, że nikt nie będzie chciał siedzieć pod namiotem zimą :)), a z drugiej strony o wiele łatwiej będzie otworzyć część takiego zjazdu dla szerszej publiczności, co też jest ważne. Jedyny kłopot w przypadku Krakowa, czy Warszawy to organizacja sali. Wynajem jednej na dwa dni (domyślam się, że organizowalibyśmy zjazd w weekend) to koszt 800 zł w górę. Oczywiście, gdyby zjazd był otwarty dla szerszej publiczności, można część tego kosztu pokryć ze sprzedaży książek.

Wydaje mi się, że plan takiego zjazdu mógłby wyglądać następująco:
1) zaczęlibyśmy w sobotę rano od spotkań w gronie forumowiczów, członków stowarzyszenia itp. Na tym spotkaniu stowarzyszenie zdawałoby relację ze swoich prac, moglibyśmy wymienić się pomysłami i projektami na kolejny rok
2) od 14:00 do 20:00 odbywałyby się wykłady otwarte dla wszystkich; wykłady mogliby prowadzić członkowie stowarzyszenia, forumowicze, zaproszenie goście mniej lub bardziej związani ze spirytyzmem. W sobotę mogłyby się odbyć powiedzmy 3 wykłady
3) w niedzielę od godz.9:00 do powiedzmy 16:00 odbywałyby się kolejne 2-3 wykłady z przerwą na obiad

Myślę, że trzeba zorganizować cały zjazd w taki sposób, żeby jak najwięcej osób mogło się na nim pojawić. Można pomyśleć chociażby o reklamie w gazecie Nieznany Świat itp.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi