Sen

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sen

Postautor: Pawełek » 29 sie 2015, 12:53

Według spirytyzmu my jako dusze wcielamy się na światach (w tym przypadku na ziemi) aby się uczyć, przerabiać lekcje - wzrastać moralnie i przepełniać się miłością. To że nie pamiętamy naszych poprzednich wcieleń ma swoje wady i zalety. Osoba która na przykład od kilku wcieleń mogła by być zła, nie zniosła by tego jak się zachowywała i mogłoby być jej wstyd, nie mówiąc o udźwignięciu tego ciężaru.

Nasza "pamięć duchowa" - że tak powiem - znajduje się w naszym sumieniu. Gdy robimy coś złego i potem trapi nas sumienie to dzięki temu wiemy że już tą lekcję przeszliśmy, nie mówiąc o tym że jest to złe co zrobiliśmy. Jednak robiąc coś, o czym wiemy że jest złe pokazuje również jeszcze naszą niedoskonałość duchową.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 29 sie 2015, 13:41

przerabiać lekcje - wzrastać moralnie i przepełniać się miłością

Będąc załóżmy przepełniony cały miłością - co zyskuję? (pytanie nietrywialne)
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 29 sie 2015, 15:05

Nie mam bladego pojęcia, nie umiem tego aktualnie pojąć swoim umysłem.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Wiatr1000 » 29 sie 2015, 16:29

Ja się ostatnio wgryzłem w filozofię george`a kavassilas. O tym, że my jesteśmy badaczami tego akurat wszechświata po to by móc samemu taki stworzyć po zakończeniu nauki, zebraniu doświadczenia. Reinkarnacja i system na Ziemi jest jakby ostatnim etapem tego wszystkiego, gdzie wszystko jest bardzo gęste i Intensywne w swym odczuwaniu. Czyli emocje przeżycia itd. Z tym się też wiąże nasze krótkie życie by bardzo dokładnie doświadczać to wszystko. George mówi, że channelingi od Galaktycznej Federacji to pic wielki. Obie strony współpracują ze sobą w świecie dualności. Ci ET przez walkę między sobą oraz bawiąc się nami również doświadczają i uczą się tak jak my tego wszechświata.

To spojrzenie zmieniło mój punkt widzenia, jest inny niż ogólnie przyjęty, że my tu najpierw stworzeni i mamy się do góry wznosić. Według niego to my do dołu szliśmy, czyli po obejrzeniu mapy świata, potem kontynentu, makiety miasta szliśmy do dołu oglądając makietę budynku a potem uczestnicząc w tym życiu. Cały system ma nie służyć się wznoszeniu jak to większość rozumie, tylko zbierać wiedzę i doświadczenie jak małe puzelki i potem ułożyć z puzelków wielki obraz. Wtedy następuje koniec tego i wznosimy się do góry do źródła/kreatora tego wszechświata. Mi to daje jakiś sens tego, że jesteśmy wyjątkowi i po co to wszystko doświadczamy. Że każdy element nawet najgorszy według naszego Ego dla duszy jest ważny i dusza chce to doświadczać.
Wiatr1000

Postautor: 1Prawda1 » 29 sie 2015, 17:16

O tym, że my jesteśmy badaczami tego akurat wszechświata po to by móc samemu taki stworzyć po zakończeniu nauki, zebraniu doświadczenia.

Tyle, że po co te światy? Zawsze pojawi się pytanie, które daną teorię zamieni tak naprawdę w jedno wielkie przypuszczanie. Staram się znaleźć chociaż jakąś mniej więcej odpowiedź czemu muszę obcować z materią, ale chyba nawet tego nie idzie zgłębić.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 29 sie 2015, 19:07

Po to aby oddzielić duchy wyższe od niższych. Wyobraź sobie że duchy to uczniowie, a światy to system edukacji: od przedszkola po studia. Dziwnie by było żeby student poszedł do 3 klasy podstawówki. Jak już to jedynie po to by nauczyć młodziaków czegoś o czym dowiedzą się prędzej czy później. Równocześnie bez sensu byłoby dać przedszkolaka do 2 klasy liceum, bo nic by nie zrozumiał i tylko by przeszkadzał, bo nie potrafił by usiedzieć w ławce przez 45 minut.

Rozumiesz teraz mniej więcej Prawdo o co chodzi? :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 29 sie 2015, 20:05

Pawle tak, ale ja pytam o to po co jest rozwój, który w świecie idei jest podobno niemożliwy. :)

edit:

Chyba za dużo wymagam
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Wiatr1000 » 30 sie 2015, 14:00

To co przedstawiłem jest tylko koncepcją osoby która to głosi.

Jak chcesz zbudować identyczne coś bez znajomości jak to jest zbudowane i jak to funkcjonuje? Żeby zbadać coś takiego jak wszechświat gdzie oprócz gwiazd planet itd, żyją istoty a co najważniejsze ich relacje, więzi itd. trzeba w to "wejść" i samemu doświadczyć. Według George`a są poziomy. A więc te wyższe poziomy to tak jakby zbierać u nas wiedzę teoretyczną, niższy poziom, jaki jest na Ziemi np to czyste wiedza praktyczna.

Ja tylko przedstawiam koncepcję, która daje mi jakiś sens niż tylko to, że wyszliśmy z morza jako bakteria i się duchowo wznosimy. Koloryzuje ale po to by działało to na wyobraźnię ;)

Zresztą temat był o snach? Trochę zeszliśmy z tematu :P

Edit: Ja ostatnio mam sny 2-3 sny w ciągu nocy ale tylko w przedziale godzinnym 4-8 ranem ;)Miewam nawet sny o wszechświecie, układzie planetarnym i statkach :D
Wiatr1000

Postautor: Pawełek » 30 sie 2015, 14:38

1Prawda1 pisze:Pawle tak, ale ja pytam o to po co jest rozwój, który w świecie idei jest podobno niemożliwy. :)

Sam się nad tym zastanawiam. Mimo że spirytyzm wyjaśnia światy, rozwój, to nie pamiętam żeby gdzieś było napisane "po co". Uważam że nawet jeśli byśmy się dowiedzieli to jesteśmy zbyt "mali" żeby to pojąć. Po prostu jeszcze nie czas na taką wiedzę. Podobno rozwój jest nieskończony, ale to i tak nadal zostaje pytanie "po co to wszystko?". Te tematy są już naprawdę ciężkie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 30 sie 2015, 21:24

Oznaczałoby to, że tym rozwojem nie jesteśmy w stanie na Ziemi osiągnąć przynajmniej na dziś wiedzy o istocie samego rozwoju. ''Idę po górach coraz wyżej, ale nie wiem po co''. Oto my.

Według mnie człowiek dla miłości jest tylko na świecie. Ale tej jedynej dotyczącej wszystkich ludzi.
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi