Cel gatunku ludzkiego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cel gatunku ludzkiego

Postautor: OneNight » 07 maja 2016, 10:01

Daj mi choć jeden powód, dla którego miałbym się go uczyć. Jeśli w karierze naukowej mi nie pomoże, to kompletnie odpada. Mam w planach już niemiecki i francuski ze względu na siedziby ESA. Mają ciekawe oferty stażu.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 07 maja 2016, 10:06

OneNight pisze:Daj mi choć jeden powód, dla którego miałbym się go uczyć. Jeśli w karierze naukowej mi nie pomoże, to kompletnie odpada. Mam w planach już niemiecki i francuski ze względu na siedziby ESA. Mają ciekawe oferty stażu.

Dla siebie samego :) Nie no, żartowałem z tym hiszpańskim, spokojnie ;) Oby Ci się poszczęściło z tym stażem.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 07 maja 2016, 10:11

danut pisze:Pablo diaz- oczywiście, że mam bardzo szeroki zakres wiedzy spirytystycznej, bo doświadczyłam zbyt wiele by tego nie potrafić poskładać i zrozumieć.

Dlatego też buntuje się wtedy, gdy ludzie zaczynają tu wciskać innym kit i opowiadać bajki, to ponoć forum dla dorosłych?

Spirytyści grupy spirytystyczne,mediumiczne starają się szczegółowo,a przedewszystkim wspólnie badać,doświadczenia w tym np. przekazy i różnego rodzaju eksperymenty.

Wedzieć należy również ,co jest wiedzą spirtystyczną, co ezoteryczną itp.Czym jest spirytyzm,a w szczególności badania,które prowadzą grupy spirytystyczne.

Przykaładem dla świata był Chico Xavier jego pokora ,bezinteresowność,poświecenie,miłość do Jezusa i do ludzkości spowodowało ,że wiedza,którą przekazał poruszyła całe masy na świecie .
Czemu tak się stało ?Odpowiedż jest prosta :
Dobroć Boska umieściła pokore jako podstawę całego ekosystemu- Jezus był jej przykładem,a Chico ją stosował.

Pewien Duch powiedział mądrą sentencję :

Z braku pokory robicie galę cnót, których nie posiadacie, to jak szata,która ukrywa deformacje waszego ciała.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: danut » 07 maja 2016, 10:30

Pablo diaz pisze:
danut pisze:Pablo diaz- oczywiście, że mam bardzo szeroki zakres wiedzy spirytystycznej, bo doświadczyłam zbyt wiele by tego nie potrafić poskładać i zrozumieć.

Dlatego też buntuje się wtedy, gdy ludzie zaczynają tu wciskać innym kit i opowiadać bajki, to ponoć forum dla dorosłych?

Spirytyści grupy spirytystyczne,mediumiczne starają się szczegółowo,a przedewszystkim wspólnie badać,doświadczenia w tym np. przekazy i różnego rodzaju eksperymenty.

Wedzieć należy również ,co jest wiedzą spirtystyczną, co ezoteryczną itp.Czym jest spirytyzm,a w szczególności badania,które prowadzą grupy spirytystyczne.

Przykaładem dla świata był Chico Xavier jego pokora ,bezinteresowność,poświecenie,miłość do Jezusa i do ludzkości spowodowało ,że wiedza,którą przekazał poruszyła całe masy na świecie .
Dobroć Boska umieściła pokore jako podstawę całego ekosystemu- Jezus był jej przykładem,a Chico ją stosował.

Z braku pokory robicie galę cnót, których nie posiadacie, to jak szata,która ukrywa deformacje waszego ciała.

I doskonale to widać na tym forum, gdzie tak wielu się wymądrza i przedstawia siebie jako media, jako wysoko rozwinięte istoty, wybrane, wręcz jako kosmiczni nauczyciele w ludzie skórze, którzy na każdą zwróconą uwagę i wykazanie jej nieprawdziwości reagują atakiem. Tu aż roi się od ezoteryków i okultystów, a nie od żadnych badaczy.
danut

Postautor: kalatala » 07 maja 2016, 10:44

Przepraszam, Danut, jednak mam wrażenie, że piszesz też o samej sobie...

W życiu dostajesz to, co z siebie wysyłasz. Więc jeśli odpowiedzi na forum odbierasz jako ataki, to może powinnaś się zastanowić nad formą, jaką przybierasz w czasie dyskusji? Poza tym najbardziej w innych osobach irytują nas cechy, które sami posiadamy... To stara prawda.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Pablo diaz » 07 maja 2016, 10:48

danut pisze:
Pablo diaz pisze:

I doskonale to widać na tym forum, gdzie tak wielu się wymądrza i przedstawia siebie jako media, jako wysoko rozwinięte istoty, wybrane, wręcz jako kosmiczni nauczyciele w ludzie skórze, którzy na każdą zwróconą uwagę i wykazanie jej nieprawdziwości reagują atakiem. Tu aż roi się od ezoteryków i okultystów, a nie od żadnych badaczy.

Niestety jesteśmy istotami o bardzo słabym poczuciu moralnym .

Co do mediów ,to żadne medium spirytystyczne od dłuższego juz czasu nie wypowiada się o swoich doświadczeniach.
Myślę,że tak będzie jeszcze długo ponieważ brak jest w nas miłości ,a media to osoby o wysokiej wrażliwości .
Strasznie przykro się robi jak się czyta ten brak tolerancji , wrogość i zarozumiałość.
Ponadto medium mają zadania do odrobienia ,pracują na rzecz innych ,tym samym spłacają długi.
Takie jest moje zdanie. :)

Niestety znikome zrozumienie wiedzy duchowej ,niska moralność ,arogancja i zarozumiałość... góruję nad miłością i braterstwem .
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 07 maja 2016, 11:02

Ja się z Tobą Pablo zgadzam. Ale wcale nie jest tak prosto iść drogą, którą wskazujesz. Pokora jest ważną cechą. Łatwo jest mieć pokorę, gdy ma się właściwe poczucie własnej wartości i miłość własną. Ale co zrobić gdy ich brakuje? Co zrobić, gdy pokora sprowadza się do nienawiści do siebie samego? Gdy dyskusja jest odbierana jako próba podważenia przez kogoś poziomu własnej wartości? Co robić, gdy jedynym znanym mechanizmem obronnym przed poczuciem znieważenia jest tarcza z arogancji i zarozumiałości? Łatwo jest komus wytknąć błędy. Trudniej jest wskazać metodę pracy nad sobą.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: danut » 07 maja 2016, 11:23

kalatala pisze:Ja się z Tobą Pablo zgadzam. Ale wcale nie jest tak prosto iść drogą, którą wskazujesz. Pokora jest ważną cechą. Łatwo jest mieć pokorę, gdy ma się właściwe poczucie własnej wartości i miłość własną. Ale co zrobić gdy ich brakuje? Co zrobić, gdy pokora sprowadza się do nienawiści do siebie samego? Gdy dyskusja jest odbierana jako próba podważenia przez kogoś poziomu własnej wartości? Co robić, gdy jedynym znanym mechanizmem obronnym przed poczuciem znieważenia jest tarcza z arogancji i zarozumiałości? Łatwo jest komus wytknąć błędy. Trudniej jest wskazać metodę pracy nad sobą.

Ten kto ma poczucie własnej wartości i miłość do ludzi na pewno nie będzie wymagał na innych pokory do siebie jako ten wyższy, bo to własnie wymuszanie na innych pokory i posłuszeństwa jest oznaką zarozumiałości. Wskazać komuś na błędy i robić to słusznie jest właściwą metodą, niewłaściwą jest utrzymywanie tych ludzi w ich własnych błędach, poklask dla nich i sztuczna życzliwość. Dlaczego żadne medium się nie wypowiada? Bo ja dziękuję za opowiadanie o swoich kontaktach na takim forum , gdzie sprowadza się je i daje znak równości z halucynacją, z zaburzeniem osobowości i zobrazowanym widzeniem własnych lęków i żądz, a może nawet z opętaniem. Gdzie nastoletniej dziewczynie z takimi zaburzeniami tez wmawia się, że jest największym z mediów.
danut

Postautor: kalatala » 07 maja 2016, 11:34

Nie zrozumiałaś mnie. Mówię o wewnętrznej pokorze, a nie oczekiwaniu takiej postawy innych wobec siebie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: danut » 07 maja 2016, 11:56

kalatala pisze:Nie zrozumiałaś mnie. Mówię o wewnętrznej pokorze, a nie oczekiwaniu takiej postawy innych wobec siebie.

Nie chodziło mi stricte o Ciebie, a o dominujący tu trend w pojmowaniach i próbę narzucania go innym, ten kto go nie preferuje jest be, nie nadaje się na tę stronę. :)
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi