Duchy wyższe

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duchy wyższe

Postautor: Mirek » 29 lip 2015, 12:15

Tak naprawdę to Ty nie rozumiesz o co mi chodziło.
Nie należy obwiniać Niemców jako całego narodu, za okropności wojny.
Większość Niemców była przeciwna wojnie. Czasy przed wojenne na terytorium III Rzeszy, to czas terroru.
Przypuszczam, że celowo manipulujesz słowami i próbujesz mnie zdenerwować. Niestety dla Ciebie ja się nie denerwuję. Nawet tymi złośliwości o kapiszonach.
Nie chodziło mi o to aby pokazywać jak to mojej rodzinie było źle, a jakia była rzeczywistość tamtych czasów.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Achill » 29 lip 2015, 15:18

Nie należy obwiniać Niemców jako całego narodu, za okropności wojny.
gdybys przeczytał moje posty ze zrozumieniem
Większość Niemców była przeciwna wojnie. Czasy przed wojenne na terytorium III Rzeszy, to czas terroru.
gdybys przeczytał moje posty ze zrozumieniem
Tak naprawdę to Ty nie rozumiesz o co mi chodziło.....Przypuszczam, że celowo manipulujesz słowami i próbujesz mnie zdenerwować. .

Juz dawno ustalilismy i dowiedliśmy tezy że psycholog z ciebie żaden, więc sie nie sil na analiże moich postępowań.
Niestety dla Ciebie ja się nie denerwuję. Nawet tymi złośliwości o kapiszonach.

To po co o tym piszesz? żeby mi udowodnic jak bardzo Cie to nie denerwuje.
Nie chodziło mi o to aby pokazywać jak to mojej rodzinie było źle,

Po trochu na to wyszło.
a jakia była rzeczywistość tamtych czasów.

i znów gdybys przeczytał moje posty ze zrozumieniem
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 30 lip 2015, 11:40

Ciekawa dyskusja, nie powiem :)
Dla mnie to czy Hitler jest duchem wyższym czy nie jest taką samą historią jak z Jezusem. Oceniacie Hitlera po tym co mu się przypisuje. A macie pewność, że o wszystkim wiedział? Wszyscy piszą, że MUSIAŁ wiedzieć, ale żadnych dowodów na to nie ma.
To samo z Jezusem. Uważacie, że on MUSIAŁ być dobry (i MUSI być Duchem Wyższym), bo tak uważa większość. A jaki był NAPRAWDĘ nie ma najmniejszego znaczenia.
I jednego i drugiego oceniacie na podstawie domysłów, wyobrażeń, a nie prawdziwych dowodów, prawdziwych i obiektywnych relacji świadków.
Dlatego dla mnie, zarówno Hitler MÓGŁ być duchem wyższym, jak i Jezus NIE MUSI być duchem wyższym.

A teraz kto bez winy, niech pierwszy rzuci kamień.....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 30 lip 2015, 11:42

Xseniu ale przyznasz że chyba bliżej Jezusowi niż Hitlerowi do tego tytułu :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 30 lip 2015, 11:56

Pawełek pisze:Xseniu ale przyznasz że chyba bliżej Jezusowi niż Hitlerowi do tego tytułu

Nic nie przyznam, bo nie mam zamiaru oceniać te postaci. Te miliony osób, które zginęły podczas II wojny światowej przypisuje się Hitlerowi, a przecież osobiście nikogo nie zabił. I nie ma dowodu, że kazał to komuś zrobić. Skoro jemu to przypisujemy, to i Jezusowi przypiszmy wszystko co złe, co zostało zrobione w jego intencji (Krucjaty, Inkwizycja). Ani Hitler nie musiał być taki zły, ani Jezus taki dobry. Jacy byli naprawdę to wiedzą tylko oni, Bóg i może kilka duchów wyższych. I według mnie nie nam ludziom ich oceniać.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 30 lip 2015, 12:04

To prawda że bezpośrednio nie zabił milionów ludzi, ale na swoim sumieniu też miał morderstwo. Hitlera jest łatwiej oceniać, ponieważ to nie aż taka daleka przeszłość, więc na pewno zostały różne pisemne dowody. Gdyby Hitler nie doszedł do władzy, to żydzi nie byliby prześladowani, przez co potem by ich nie zabijano. Natomiast inkwizycja i krucjaty były robione w IMIĘ Jezusa, a nie na jego rozkaz. Natomiast to co się działo podczas wojny było robione na ROZKAZ Hitlera, a nie w jego imię. Rozumiesz jak ja to widzę?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 30 lip 2015, 12:11

Xsenia pisze: Te miliony osób, które zginęły podczas II wojny światowej przypisuje się Hitlerowi, a przecież osobiście nikogo nie zabił. I nie ma dowodu, że kazał to komuś zrobić. Skoro jemu to przypisujemy, to i Jezusowi przypiszmy wszystko co złe, co zostało zrobione w jego intencji (Krucjaty, Inkwizycja). Ani Hitler nie musiał być taki zły, ani Jezus taki dobry. Jacy byli naprawdę to wiedzą tylko oni, Bóg i może kilka duchów wyższych. I według mnie nie nam ludziom ich oceniać.

Jest róznica między Hitlerem a Jezusem. Za te miliony ginęły za Hitlera. osobiście nikogo nei zabił, ale podpisywał rozkazy, nawolywał do nienawiści wobec innych nacji, wybrał na osoby odpowiedzialne za politkę względem osob innych niz aryjczycy osoby wykazujące sie wręcz niezaprzeczalnym oddaniem w "niszczeniu" tego co nie aryjskie. W tym leży odpowiedzialnośc Hitlera.
Poza tym doprowadził Niemców do totalnego upadku. Do zrównania z ziemią wszystkiego co soba prezentowała. i to tylko dlatego, że nie wiedział kiedy skapitulować. W ostatnich dniach wysylał do walki dzieci (nawet nie nastolatków), chorych i starców tylko po to żeby chronić własny tyłek.
Morderstwa, wojna, kłamsta (propaganda), nienawiść do innych, pozbawianie ludzi podstawowych praw to jest skutek jego poczynań.
To o nim wiemy.

Co do Jezusa wiemy ze na pewno nie był tego typu przywódcą. nie nawoływał do zbrodni, do nienawiści i innych tego typu rzeczy.

Nie przypisujmy Jezusaowi krucjat i innych tu zawinili ludzie ktorzy pod przykrywka ułudy wiary w J nawolywali do czynienia tego czemu J całymi swoimi naukami przeczył.
Tak samo nei przypisujmy Hitlerowi dzisiejszych akcji organizacji takich jak White Power i innych neonazistowskich
Owszem dyskusja czy jeden jest okazem czystego zła a drugi czystego dobra może trwac w nieskończonośc z braku definitywnych arguemtów. Ale jedno jest jednak pewne. stoja po przeciwnych stronach barykady.
Szanujący się spirytysta nigdy nie uzna hitlera za ducha na wysokim poziomie rozwoju, właśnie dlatego, że jego postepowanie skutkowało czymś zupelnie nezgodnym ze wzorcową moralnością spirytystyczną.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 30 lip 2015, 12:23

Ja tylko dodam że Hitler własnoręcznie zabił siostrzenicę, więc osobiście też miał coś na sumieniu :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 30 lip 2015, 13:28

Szanujący się spirytysta jest pełen pychy i wyniosłości. [Mirku postaraj sie nie obrażać ludzi gdy wygłaszasz swoje opinie].
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Pawełek » 30 lip 2015, 13:40

A to niby czemu?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi