Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzial...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzia

Postautor: cthulhu87 » 03 mar 2016, 20:53

Dziwnie się ta dyskusja toczy :)

Sokrates, Platon, i Arystoteles wnieśli ogromny wkład w rozwój kultury europejskiej, właściwie stanowią jej fundament - i to jest niepodważalne. Nie byli natomiast bogami czy nadludźmi, którzy wykraczali poza uwarunkowania kulturowe swoich czasów. Patriarchalizm w starożytnej Grecji był bardzo silny, a rola kobiet zupełnie inna niż dzisiaj; pederastia też była inaczej przez to społeczeństwo postrzegana niż postrzega to człowiek współczesny. Niepoważne jest więc robienie z tych zagadnień zarzutów. Nawet Jezus nie był wolny od uwarunkowań kulturowych swoich czasów, dlatego obok nauki o miłosierdziu mówi o ogniu piekielnym. Homoseksualizm, emancypacja kobiet, kara śmierci, poglądy na wieczne potępienie i inne - do wszystkiego ludzie musieli dojrzeć, aby te problemy z głową rozwiązywać.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 03 mar 2016, 21:01

Ale ja temu nie zaprzeczam, Platon wniósł wielki wkład, dał początki nauce i oczywiście godny był swoich czasów i od nich nie odstawał, filozofia w tamtych czasach byla postrzegana jak nauka i stanowi jej podwaliny, tylko zauważ wokół czego toczy się ta dyskusja, wokół powrotu do korzeni i uczenia się w taki sam jak preferował Platon sposób, chyba jest to przesada lub niewiedza o czym się pisze. Zadałam zaraz to pytanie na początku dyskusji "Tylko co takiego wielkiego co miałoby olśnić współczesnego człowieka ten Platon powiedział?"
danut

Postautor: 1Prawda1 » 03 mar 2016, 22:41

Istnieją rzeczy których nie wiesz.

Oto jedna z nich.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 03 mar 2016, 22:44

A Platon wiedział i nie powiedział, a to było jak? :lol: Po prostu, ale mi polepszacie humor ostatnio na tym forum.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 03 mar 2016, 22:47

Niech dotrze do Ciebie wreszcie to że nie ogarniesz tego na ten moment. Filozof jasno to pisał ale ty kuź*a swoje. Miłego kabaretu! :lol:
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 03 mar 2016, 22:52

1Prawda1 pisze:Niech dotrze do Ciebie wreszcie to że nie ogarniesz tego na ten moment. Filozof jasno to pisał ale ty kuź*a swoje. Miłego kabaretu! :lol:

Naprawdę dostarczasz kabaretu. Jego moment od mojego dzieli 2, 5 tysiąca lat wiele sie zmieniło w ludzkim pojmowaniu i ogarnianiu wielu tematów. Zatem to czego on nie ogarniał nawet taki mały z ludu człowiek jak ja już ogarnia.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 03 mar 2016, 22:57

No niestety tak nie jest. Ty się popisywałaś ostatnio zdolnościami mediumicznymi, a teraz jest moja kolej ;] Ah ta sprawiedliwość :). Wyjście z jaskini to nie jest wiedza którą ty pojmujesz na dzień dzisiejszy, lecz oświecenie, wyjście do Prawdy której czas nie dotyka.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 03 mar 2016, 23:02

"Prawdy czas nie dotyka"- co to za zdanie, jaki ma ono sens. bo sensem życia człowieka jest poszukiwanie i dochodzenie do prawdy. A nie powrót do ciemnych wieków i zachwycanie się tym. Mediumizm to nie są zdolności, to łączność , która się albo ma albo nie ma, jej nie opanujesz, ani się jej nie nauczysz - warto byś wiedział. Nie należę do tych, którzy się tym popisują i uważają że są w stanie rozwinąć taką "zdolność".
danut

Postautor: 1Prawda1 » 03 mar 2016, 23:07

Nie należę do tych, którzy się tym popisują

Jestem zupełnie innego zdania. Raz już to udowodniłaś porównując mnie do człowieka który za dużo sobie myśli. Zobacz, że taki problem masz właśnie Ty! :lol: Oj Danuta..

"Prawdy czas nie dotyka"- co to za zdanie, jaki ma ono sens. bo sensem życia człowieka jest poszukiwanie i dochodzenie do prawdy.

No jest, ale jak już do niej dojdziesz to już wiesz o co chodzi w życiu ziemskim. Platon twierdzi, że nie można wcześniej mówić o Prawdzie jak po wyjściu z tej metaforycznej jaskini.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 03 mar 2016, 23:12

Chory jesteś, dlatego przestaję Cię już dręczyć.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi