Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Postautor: Xsenia » 28 lip 2014, 23:20

Mirek pisze:Jak możesz wierzyć, że wszystko powstało samoczynnie z niczego i jednoczesnie Bóg wszystko stworzył?

Jak to samoczynnie? Nic nie powstało samoczynnie. Kto ustalił reguły gry? Kto ustalił prawa fizyczne, prawa chemiczne? A kto spowodował wielki wybuch? Kto postanowił, że atom będzie wyglądał tak a nie inaczej? Bóg :). Samo z siebie nigdy nic się nie robi. Cały świat można opisać za pomocą przyczyny i skutku.
Przyczyna pierwotna = Bóg
Skutek = powstanie wszechświata.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 29 lip 2014, 05:06

No to mówisz nieprawdę twierdząc, że wierzysz w ewolucję lub tak do końca nie wiesz na czym polega teoria ewolucji.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 29 lip 2014, 08:53

"Ewolucja (łac. evolutio – rozwinięcie, rozwój) – ciągły proces, polegający na stopniowych zmianach cech gatunkowych kolejnych pokoleń wskutek eliminacji przez dobór naturalny lub sztuczny części osobników (genotypów) z bieżącej populacji. Wraz z nowymi mutacjami wpływa to w sposób ciągły na bieżącą pulę genową populacji, a przez to w każdym momencie kształtuje jej przeciętny fenotyp. Zależnie od siły doboru oraz szybkości wymiany pokoleń, po krótszym lub dłuższym czasie, w stosunku do stanu populacji wyjściowej powstają tak duże różnice, że można mówić o odrębnych gatunkach."

Stopniowe zmiany. A kto je wyznaczył? wskutek eliminacji. A jak była przyczyna? Coś (lub ktoś) musiało zapoczątkować te mutacje. Dla mnie to Bóg. Ewolucja to tylko opis procesu, który ciągle trwa. Jest to opisanie zjawiska, a co powoduje te zjawisko? Co je napędza? Bóg.

"Przebieg i mechanizm procesu ewolucji opisywany jest przez teorię ewolucji, udokumentowaną obserwacjami wywodzącymi się z paleontologii, biochemii, biologii molekularnej, genetyki, anatomii porównawczej, embriologii i biogeografii. Teoria ta wyjaśnia mechanizmy powstawania nowych gatunków i przyczyny różnorodności form biologicznych, a zarazem ich jedność, objawiającą się chociażby w powszechności występowania kwasów nukleinowych."

Teoria ta TYLKO OPISUJE mechanizmy powstawania nowych gatunków. Ale nie ich przyczynę. Podam ci przykład:
Samica i samiec jednego gatunku dają swojemu potomstwu po jednej komórce z połową DNA. Czyli cechy genetyczne dziecka powinny być albo matki, albo ojca. Ale następuje mutacja i okazuje się, że dziecko ma inne DNA niż matka czy ojciec. Teoria ewolucji może ci tylko wskazać, który gen się zmienił, i jakie są konsekwencje tej zmiany. Natomiast nie powie ci DLACZEGO ten gen się zmienił. A ja ci powiem, zmienił się, bo tak chciał Bóg. Dlatego to On jest dla mnie stworzycielem wszystkiego.
Czy teraz już rozumiesz dlaczego wierzę w teorię ewolucji, którą stworzył i ciągle nią steruje Bóg? :)

Wszelkie podane źródła z Wikipedii.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 29 lip 2014, 09:21

Co Cię powstrzymuje przed obejrzeniem tych wykładów? Boisz się, że mogą zmienić Twój sposób myślenia? Teraz czujesz się bezpieczna, a później już nic nie będzie takie samo?
W tej definicji ewolucja jest równorzędna z mutacją, a są to dwie różne sprawy. To tak samo jak KK porównuje Spirytyzm do Okultyzmu, a są to dwie odmienne sprawy. W pierwszym jest wspólne pojęcie "zmiana", w drugim "duch".
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 29 lip 2014, 11:25

A teraz mnie zaskoczyłeś :) Jeden z tych wykładów, dokładnie 2 i pół godziny już obejrzałam :)
Nigdzie nie napisałam, że nie chcę ich obejrzeć. Wręcz przeciwnie, lepiej znać źródła "przeciwników" :)

Mirek pisze:W tej definicji ewolucja jest równorzędna z mutacją, a są to dwie różne sprawy. To tak samo jak KK porównuje Spirytyzm do Okultyzmu, a są to dwie odmienne sprawy. W pierwszym jest wspólne pojęcie "zmiana", w drugim "duch".

Chyba nie pojmuję twojego pojęcia "ewolucji". Moje jest zgodne z wikipedią, czy innymi słownikami. Ewolucja, to zmiana. Jak napisałeś. Tylko każdą zmianę coś musi generować. Coś albo Ktoś. Dla mnie to Bóg. Jak napisałam wcześniej, według mnie nic się samo nie robi.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: stefan12 » 04 sie 2014, 11:20

Nasze myślenie o stworzeniu Ziemii i ludzi pokazuje, że cały czas jesteśmy pełni pychy, uważając się za pępek stworzenia.

A może cały wszechświat i zamieszkujące go istoty i wszelkie formy życia jest bardzo hierarchiczny i nas ludzi stworzyły istoty stojące na wyższym poziomie, działające z woli Boga?
Stąd ten cały bałagan w Biblii i mieszanie pojęć. Dla istot prymitywnych, wszystko co niezrozumiałe i stojące na wyższym poziomie było boskie.

A to nie sam Bóg Stwórca działał, ale jego wysłannicy, którzy być może, również działali ze swojej wolnej woli i być może również popełniali błędy.
Pomyślcie, że pomiędzy nami, a samym Stwórcą jest jeszcze wiele różnych poziomów istot, które również cały czas ewolują. To trochę zmienia perspektywę pojmowania naszej historii na Ziemi.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: atalia » 04 sie 2014, 13:42

Wysłannicy Boga, czyli Duchy Wysze- to bardzo prawdopodobne. a że nie wszystko im wyszło ( np.eksperyment z dinozaurami ) , cóż... człowiek uczy się całe życie , ups. tzn. duch uczy się całą wiecznosć...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 04 sie 2014, 15:26

atalia pisze:Wysłannicy Boga, czyli Duchy Wysze- to bardzo prawdopodobne. a że nie wszystko im wyszło ( np.eksperyment z dinozaurami ) , cóż... człowiek uczy się całe życie , ups. tzn. duch uczy się całą wiecznosć...

Co masz na myśli pisząc o eksperymencie z dinozaurami? Możesz obszerniej napisać?
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 04 sie 2014, 16:44

Chyba chodziło jej o to, że całe gatunki wyginęły.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Mirek » 04 sie 2014, 18:08

Dzisiaj też nie ma już pewnych gatunków zwierząt, które jeszcze występowały 50 lat temu. Co to zmienia w stosunku do dinozaurów?
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi