Pytanie do Konrada

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do Konrada

Postautor: Xsenia » 08 lut 2014, 19:55

Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 08 lut 2014, 20:13

Wybaczcie, że przerywam, ale muszę na chwilę powrócić do tematu kanibalizmu - otóż, dokonałem pewnego makabrycznego odkrycia:

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 08 lut 2014, 20:27

Xenia w Niemczech spozycie miesa spada....niestety ostatnio w Chinach zasmakowano miesa a Niemcy eksportuja do Chin...Ja mam dane z Albert Schwietzer Stiftung...organizaxcji broniacej praw zwierzat....Nie wiem kto mowi prawde czy Deutsche Welle czy oni...?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 08 lut 2014, 22:09

Xsenia, piszesz że "Hodowle masowe, takie o jakie wam chodzi, to najczęściej Stany Zjednoczone, gdzie odsetek wegetarian jest minimalny. Więc jak może być uratowane jakiekolwiek zwierzę przez wegetarian, skoro w Ameryce i w Europie ciągle zabija się dokładnie tyle samo zwierząt? A nawet więcej niż kiedyś? W ciągu ostatnich pięciu dekad produkcja mięsa wzrosła nawet 4-krotnie"

Hodowle masowe prowadzi się WSZĘDZIE, prócz może krajów 3 świata i biegunów. Produkcja wzrosła właśnie dlatego, że stosując takie a nie inne metody hodowli mięso znacznie potaniało. W Polsce chcą wprowadzić przepisy jeszcze bardziej ograniczające przestrzeń życiową zwierząt hodowlanych. Krowy karmi się rybami (wegetariańskie krowy!!!) z tak zwanego przyłowu, to są ryby nie nadające się z jakiegoś powodu do sprzedaży. I naprawdę nie tłumacz mi w jaki to wspaniały humanitarny sposób są w rzeźniach zabijane zwierzęta, bo ja widziałam na zdjęciach i filmach coś ODWROTNEGO. Widziałam kurczaki wrzucane żywcem do wrzątku, widziałam krowy z podciętym gardłem próbujące się uwolnić z pęt, widziałam zwierzęta futerkowe obdzierane na żywca ze skóry, rzucane potem na stertę innych ciał, by zginąć w niewysłowionych męczarniach, widziałam króliki angorskie, z których sierść jest wyrywana, aż zaczynają krwawić i widziałam jeszcze znacznie więcej!

UWAŻAM, ŻE PRZEZ 20 LAT NIEJEDZENIA MIĘSA UCHRONIŁAM WIELE ISTNIEŃ OD ŚMIERCI, BO PO PROSTU NIE ZOSTAŁY NA MOJE POTRZEBY WYHODOWANE. I TAK UWAŻA TEŻ Z PEWNOŚCIĄ TE PÓŁ MILIARDA POZOSTAŁYCH WEGETARIAN. A także nie zmienię zdania, że KAŻDY, kto kupuje produkty wytworzone na cierpieniu zwierząt, przyczynia się do ich cierpienia. Popyt stwarza podaż.

I powiem tylko na koniec: JA PIERDOLĘ!!! ILE *** MOŻNA O TYM GADAĆ??? DLACZEGO NIE SKIERUJESZ TEJ ENERGII NA COŚ KONSTRUKTYWEGO???

CZY MODERATOR MOŻE ZAMKNĄĆ TEN WĄTEK ALBO GO USUNĄĆ? Odpowiedzi na zadane pytanie nie dostaliśmy i pewnie nie dostaniemy. Amen.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 08 lut 2014, 22:29

Aż wlazłam na stronę Albert Schwietzer Stiftung. A tam czarno na białym napisane, że jest wzrost uboju w roku 2013 w porównaniu do roku 2012.
http://albert-schweitzer-stiftung.de/ak ... ahlen-2013
Według tej strony: ubój indyka i kaczki spadł, ale z nawiązką nadrobił to ubój kurcząt i świń. Może sprawdź twoje dane. Bo w 2012 rzeczywiście był spadek, ale wtedy był kryzys, a nie to, że działa organizacja Albert Schwietzer Stiftung.
Według ich strony w 2013 roku był wzrost o 1,38%.

Kalatala widziałaś te wszystkie okropne rzeczy. I jesteś przeciwna. Ja też jestem temu przeciwna. Prawo Polskie, prawo europejskie też jest temu przeciwne. Rzeźnicy, którzy w Polsce wrzucali żywe świnie do oparzarki zostali skazani prawomocnym wyrokiem. W Komisji Europejskiej jest projekt ustawy, by przy każdym uboju był lekarz weterynarii i zaświadczał własnym podpisem, że zwierzęta są zabijane w humanitarny sposób.
Ale ludzie są tylko ludźmi. To ludzie tak traktują zwierzęta. I nie tylko w masowych hodowlach!!! Ile jest wiadomości o zagłodzeniu psów, kotów, o zamęczaniu na śmierć koni. A TO ROBIĄ LUDZIE!!!! Gdyby wszystko działało według istniejącego prawa, takie traktowanie zwierząt nigdy by nie istniało. I nie oglądałabyś tych wszystkich tragicznych filmików. I według mnie pod tym względem trzeba zmienić ludzkie myślenie. A nie żeby nie jadali mięsa.
kalatala pisze:I powiem tylko na koniec: JA PIERDOLĘ!!! ILE *** MOŻNA O TYM GADAĆ??? DLACZEGO NIE SKIERUJESZ TEJ ENERGII NA COŚ KONSTRUKTYWEGO???CZY MODERATOR MOŻE ZAMKNĄĆ TEN WĄTEK ALBO GO USUNĄĆ? Odpowiedzi na zadane pytanie nie dostaliśmy i pewnie nie dostaniemy. Amen.

Zgadzam się z tobą. Tyle, że nie ja ten wątek zaczęłam, a wypowiedzieć się chyba mogę? No chyba, że to zaczyna być temat tabu. Albo po prostu mam się nie odzywać, bo mam inne, nietolerowane zdanie na ten temat. I według mnie oceniasz mnie niesprawiedliwie, ale to twoje zdanie, mnie nic do tego. Sama się będziesz z tego tłumaczyć po śmierci.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: kalatala » 08 lut 2014, 22:37

Przepraszam, poniosło mnie. Ty masz prawo do swego zdania i je wyrażasz, podważając sens prowadzenia diety wegetariańskiej. Ja też mam prawo do swojego zdania i twierdzę, że to przychodzi wraz z rozwojem duchowym. Czy możemy zakończyć dyskusję na ten temat? Zapraszam za to do obejrzenia mojej pracy magisterskiej w dziale "Rózne różności" :)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 08 lut 2014, 22:50

Kalatala :) niestety często tak mam, że wywołuję u ludzi ekstremalne zachowania. Wiem, że tak jest, ale nie potrafię się "nie odzywać". No chyba, że całkowicie zrezygnowałabym z udziału w tym forum. :( A tego nie chcę.
kalatala pisze:podważając sens prowadzenia diety wegetariańskiej.

Nigdy jej nie podważałam. Nigdy nie byłam jej przeciwna. Przecież macie całkowite prawo jeść co wam się żywnie podoba :) Zresztą gdybyś widziała ile ja jem mięsa, to sama byś sobie zaczęła zadawać pytanie, o co ja tak naprawdę walczę :)
kalatala pisze:Czy możemy zakończyć dyskusję na ten temat?

Też jestem za tym. Najwidoczniej, jak zwykle, nie potrafię przekazać o co mi tak naprawę chodzi. Też już mnie to męczy. I z przyjemnością obejrzę twoją pracę :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Zbyszek » 09 lut 2014, 01:09

Na początku tego tematu, nie chciałem wypowiadać się, gdyż przeczuwałem do jakiego rozbieżnego punktu można dotrzeć i nie myliłem się. Zwierzęta, na co dzień wykorzystywane są w przetwórstwie do rożnych celów, nie zamyka się to tylko na jedzeniu mięsa. Skóra zwierząt wykorzystywana jest w rożnych produktach. Tłuszcz zwierzęcy, tez ma kilka zastosowań.
Nawet nasze maskotki, które często mamy w domu, spożywają mięso.
W tej chwili mam przed sobą artykuł, który analizuje sprawę wegetarianizmu i spirytyzmu, i w skrócie postaram się wam ja przedstawić.
Nie jest to łatwy temat, gdyż opinie na ten temat są podzielone nawet wśród spirytystów.
Jak zapewne wiecie w Księdze Duchów w pytaniu 723, Kardec zadaje pytanie; Czy jedzenie mięsa, jest przeciwne prawu natury?
Odpowiedz uzyskana: W waszej budowie fizycznej, mięso odżywia mięso w przeciwnym wypadku człowiek słabnie. Prawo przetrwania, przedstawia człowiekowi potrzebę utrzymania sil i zdrowia, by mógł pracować. Dlatego musi odżywiać się, według potrzeb organizmu.
Jak przedstawia artykuł słowa użyte” według potrzeb organizmu” zostawiają drzwi otwarte, gdyż nic nie zostało zapisane w kodyfikacji, bez celu i tylko od nas zależy jak je zinterpretujemy. Te słowa zostawiają drzwi otwarte dla rożnych kultur i rożnych potrzeb żywieniowych. Statystki pokazują ze zmiana na wegetarianizm, jest coraz większa. Zmiany te zachodzą ze względu zdrowotnych lub ze względu ochrony zwierząt. Indie 40%, Niemcy 8%, Anglia7%, Stany Zjednoczone 5%.. Nie wolno zapominać ze budowa fizyczna która pozwala na odżywianie się w odpowiedni sposób, nie jest wskazaniem rozwoju moralnego, żadnej osoby. Sposób odżywiania jest zostawiony, w zależności od potrzeb, jakie będą się rozwijać z biegiem czasu. Człowiek zostawiając swoja naturę zwierzęcą za sobą, będzie powoli zmieniał potrzeby żywnościowe, oddalając niektóre nawyki i przyjmując inne. Zawsze to będzie stosowne, do materii jaka będziemy posiadać, gdyż zawsze tutaj na ziemi jesteśmy z nią związani,
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 09 lut 2014, 12:57

Zbyszek Ty masz takze kontakt z mediami? czy moglbys zadac to pytanie jakiemus medium? Bo jednak KD pochodzi z XIX wieku a mnie interesuje co duchy mowia dzis....jezeli to oczywiscie mozliwe?

Nie chcialam wywolac takiej burzy...bylam poprostu ciekawa co mowia duchy...

Odpowiedzi Pablo i Zbyszka juz mi troche wyjasnily...i wlasnie ja tez podobnie mysle, ze w miare ewolucji ducha bedziemy jesc coraz mniej miesa....az byc moze przestaniemy...i nie wiem czy wiecie ale sa tez ludzie odzywiajacy sie swiatlem....byc moze to przyszlosc? he he
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Zbyszek » 09 lut 2014, 14:37

Ten temat jest już przerobiony, i jak do tej pory odpowiedzi są podobne. W kontaktach uzyskujemy zawsze te same odpowiedzi, “Księga Duchów jest najlepszym źródłem”. Kiedyś pytanie moje dotyczyło korridy i jej konsekwencji, na uczucia wypływające z publicznej oglądalności. Odpowiedz jaka uzyskałem, nie była po mojej myśli. Spodziewałem się krytycznego podejścia do tego tematu, a w zamian otrzymałem odpowiedz ze to pokrywa się z dawna tradycja hiszpańską i oglądalność tego może tylko ranić osoby czule na tego typu wydarzenia. Nie otrzymałem żadnej informacji krytycznej, co bardzo mnie zaskoczyło. Podobnie jest z jedzeniem mięsa, niektóre rzeczy, są stosowne do naszego rozwoju. Co nie znaczy ze z biegiem czasu, będziemy patrzyć na nie z innego punktu widzenia.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi