Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jan Paweł II - czyb był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: Sebastian » 20 maja 2011, 10:03

Sądzę, że na drodze ewolucji wszystko jest możliwe. Do tej ewolucji przyczynił się też Wojtyła. I jak tadyszka dała do zrozumienia - rewolucji zrobić nie mógł.

Poza tym też nie stójcie tak zatwardziale przy stanowisku, że KK jest skostniały i zatwardziały na wieki (czyż nie wiecie, że wszystko podlega prawu rozwoju, drodzy spirytyści? :P). Zauważcie, że KK zrobił wiele zmian poniekąd pod niebezpośrednim naciskiem wiernych. Kiedyś rozwodnicy byli bardzo piętnowani. Ale kiedy rozwody są na porządku dziennym to co, Kościół ma zrezygnować z połowy wiernych i nie wpuszczać ich do kościoła? Otóż nie. Musiał ich zaakceptować. Na dzień dzisiejszy po prostu nie mogą przyjmować komunii. Ale poza tym mogą brać udział we wszystkich obrzędach, asymilować się ze społecznością kościelną. Ba! Są nawet specjalne grupy pomocy dla rozwodników. A w każdym razie były. Nie wiem na ile teraz jest to aktualne i popularne.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 20 maja 2011, 10:13

Żeby nie było, że KK nie zrobił żadnego postępu przez ostanie 150 lat. Zobaczcie sobie krótkie hasło:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Syllabus_Errorum

:lol:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 20 maja 2011, 15:03

Żeby kościół przyjął naukę o reinkarnacji oraz prawo oczyszczania się przez kolejne wcielenia musi najpierw odrzucić istotę Chrześcijaństwa czyli zbawienie z łaski przez Jezusa Chrystusa. Mimo tego że wynika już to z nauk Jana Pawła II, to nie uwierzę że stanie się to oficjalne.

Wybaczcie ale w cuda nie wierzę, taki ze mnie niewierny Tomasz;)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 07 cze 2011, 14:01

Dzis byli u mnie Swiadkowie Jehowy...jakos nie lubia kosciola katolickiego...no ale gadamy sobie o tym i owym...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 07 cze 2011, 17:33

Uważaj tylko, bo zanim się spostrzeżesz pół domu będziesz miała zasypana makulaturą.;)
Według mnie to ich jedyna wada.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 11 cze 2011, 20:29

Nie przynosza juz mi tych swoich gazetek bo im powiedzialam, ze sa kiczowate i naiwne...troche sie obrazili i juz nie przynosza...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: oran » 12 cze 2011, 09:56

Ja też słow. swoich kilka do tematu do rzucę wybaczcie, jeśli coś nie wyjdzie nie jest ze mnie tak sprawny pismak.
To czy J.P.II był duchem wyższym to nie wiem i nawet nie próbuję się domyślać. Jako człowiek zapewne był wyjątkowy, bo ktoś zwykły nie poruszy tłumów…
Wielu za rzuca mu skostniałość i z tym się nie zgadzam, bo cóż może jeden pierwszy, zmienić, gdy przez ~1700 lat, wiara wiedza obyczaje dogmaty zastygły jak beton.
Chciałbym odnieść się również do rytuałów otóż uważam podobnie jak ktoś tu napisał, że jeśli jest to pomocne danej osobie we wzroście duchowym nie widzę w tym zła.
Proszę zauważcie, że wiele Religi (jak nie wszystkie) głoszą, że tylko ich jest prawda i tylko przynależność do tej grupy może dać zbawienie. Są takie, które wprost swoją wiarę nazywają „PRAWDA” a inne potępiają i kpią z nich…czy tak powinni czynić ci, którzy piszą mówią o miłości o pokorze? Zdecydowanie nie!Dlatego uważam, że nie powinno się ironizować żadnego ludzkiego wierzenia i potwierdzeniem tego może być cytat z K.D.już wcześniej przywołany przez Konrada, który pozwolę sobie ponownie przytoczyć „Ta, która skłania Was do czynienia dobra" -jest tą najlepszą………………………………………………
Wszystkich Serdecznie Pozdrawiam :)
oran

Postautor: konrad » 17 cze 2011, 09:30

W pełni zgadzam się z tym, co napisał oran.

Jako ciekawostkę dodam tylko, że wykłady kardynała Wojtyły były uznawane przez studentów za jedne z nudniejszych, co świadczy raczej, że był on takim samym człowiekiem jak my :) Wiele w nim chyba jednak zmieniło wzięcie na siebie odpowiedzialności za miliardy ludzi i myślę, że pomimo swoich niedoskonałości, które miał jak każdy z nas, dość dobrze sobie z tym wyzwaniem poradził.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 17 cze 2011, 10:39

Tak, człowiek, ale jakże piękny Człowiek, szlachetny, obarczony nieludzką odpowiedzialnością. Wszystkim nigdy nie dogodzisz, wielu szemrało po kątach, miało swoje, inne zdanie i im wolno oczywiście, ale cokolwiek na Jego temat uważano, wydaje mi się, że uczynił dla świata tego naprawdę więcej dobrego, niż nam się to wydaje i wiemy. Kto z nas sprostałby tak trudnemu wyzwaniu i zadaniu? Ojjj, chyba niewielu takich?:)
Pozdrawiam!:)
m.
animus

Postautor: 000Lukas000 » 24 sie 2011, 19:32

Nowinka, usłyszałem niedawno od babci która przeczytała wiele książek o Janie Pawle II ciekawe słowa.

Było to zwierzenie chyba dziwisza, jak z komnaty w której był tylko Jan Paweł dało się słyszeć jak Papież rozmawia z jakimś drugim głosem, jednak w komnacie był tylko i wyłącznie papież, jak raz kardynał się przemógł i chciał zajrzeć to Jan Paweł II zorientował się i go wygonił.
Kardynał uważał oczywiście że papież rozmawiał bezpośrednio z Bogiem, oczywiście jak wiemy jest to nie możliwe.

Ale jest to ewidentnie intrygujące, spróbuje się dowiedzieć w której to książce, Czyżby w istocie Jan Paweł II mógł być medium i otrzymywać informacje bezpośrednio z drugiej strony.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi