czy ktoś jest w stanie mi pomoc?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: czy ktoś jest w stanie mi pomoc?

Postautor: 000Lukas000 » 17 kwie 2012, 16:35

Nie zrozumiałeś mnie na początku, nie chodziło mi o ocenianie wiarygodności autorów a wiarygodności źródeł z których autorzy korzystali, a to sprawdzić się da.

"po 3 analizowanie strice logiczne świata duchowego :) jest śmieszne .Świat duchowy wymaga otwartego umysłu do zrozumienia jesgo fukncjonowania."

Taaa, myślę że to mi wystarczy, dalsza rozmowa nie ma sensu, aczkolwiek dziękuje za nią, zawsze jest to jakoś pouczające i odświeżające:)

"Tak twierdzę ,Kardec nie miał doktoratu z psychiatri , nie twierdzę że nie miał wykształcenia ale ówczesny poziom wiedzy i podejścia ,,naukowego" różni się diameralnie do tego co dzisiaj nazywamy naukowy badaniiem świata dusz a już napewno poprzez regresje inkarnacyjną bo w tym obszarze Dr.Newton ma największe osiągnięcia ."

Owszem, z psychiatrii nie miał wykształcenia, ale podważanie wiedzy i podejścia naukowego to jest najbardziej niepoważny zarzut, i nie ważne kto go wysuwa.
Kardec żył w XIX wieku, skoro uznajemy że te metody były przestarzałe i Kardec nie może być autorytetem to tak samo możemy spokojnie odrzucić twierdzenia Einsteina, Izaaka Newtona, Skłodowskiej, Darwina, Pitagorasa, Kopernika i tak można by wymieniać do woli, w końcu nie mogą być autorytetami bo byli zacofani
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 17 kwie 2012, 17:20

Powiem ci tylko jedną rzecz tak przy okazji, o tym że niby nie można się kierować tylko stricte logiką w poznawaniu świata, moje doświadczenie pokazuje że jest inaczej, gdy człowiek kieruje się tylko logiką jest w stanie wiele błędnych koncepcji wykryć i odrzucić, choć może również odrzucić te poprawne ale one prędzej czy później wrócą i się je zrozumie.

Gdybym ja nie kierował się tylko logiką, a dodawał też szczyptę emocji, nigdy by mnie nie było na tym forum, byłbym ewangelikiem, uważał bym że wszyscy wy pójdziecie na zatracenie jeżeli nie odwrócić się od szatana, ponieważ jak mi tłumaczyli trzeba używać rozumu ale powinno się też myśleć sercem by nie zbłądzić z samą logiką, to jest dokładnie to samo co ty powiedziałeś, nie można pojmować świat samą logiką. Jednak ja się do tego nie zastosowałem, i w końcu >>>zrozumiałem<<< błędy zawarte w Judeochrześcijańskich twierdzeniach, i każdy kto doszedł do tego zrozumienia, nie doszedł uczuciami a chłodną logiką

Tak samo jak ty uważają ezoterycy, katolicy, świadkowie, ewangelicy i wiele wile innych formacji, czy wiec kierowanie się nie tylko rozumem ale i szczyptą emocji jest aby na pewno przydatne tu na ziemi?

PS: Nie twierdze że na wyższych światach sprawa wygląda tak samo, ale tam są warunki na to pozwalające ponieważ wiedza jest o wiele większa.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 17 kwie 2012, 18:33

Myślę,Kacprze,ze Twój entuzjazm dla osiągnięć dra Newtona nie bedzie trwał wiecznie i za jakis czas sam będziesz się sobie dziwił.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 25 mar 2015, 10:10

Kacper23232 pisze:Bajki o karze i torturach dla samobójców to kłamstwo ,skąd to wziąłeś kolego od księdza Natanka z ambony ?

https://www.youtube.com/watch?v=Dzky5oiGyaY Powiem wam że ja tego księdza akurat wyjątkowo lubię...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi