Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: Natasza » 22 sie 2016, 19:58

danut pisze:
Rzucanie się na klęczki i całowanie po rękach wybranych, to motyw niewolnictwa, władców i panów - wy na dole - my na górze.
Jeśli klękam przed Bogiem to dla własnej woli mocniejszego skupienia się na modlitwie i chęci pojednania z absolutem, z całością istnienia.

wniosek: jednak klękasz przed swoim bogiem , a cel dla jakiego to robisz jest najmniej ważny i nie różni się od celów innych , których krytykujesz
twój cel wymaga od Ciebie przyklęku i mało tego , wyraźnie sama to czujesz, że musisz zgiąć nogi

dobranoc
Ostatnio zmieniony 22 sie 2016, 19:59 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Pytanie do praktyków

Postautor: annahdz » 22 sie 2016, 19:59

Dziękuję Danut za linka. Chciałabym zgłębić te tematykę ale jako naukowca (choć z kompletnie innej branży) interesuje mnie podejście metodologiczne i naukowe rozważania podparte przeglądem literatury (naukowej, recenzowanej) do opisywanych zjawisk.
Choć sporo zjawisk opisywanych przez Was wyczuwam intuicyjnie i stanowią one dla mnie jakiś brakujący element w dotychczasowym życiu, to lubię taką naukową dysputę :) Takie odchylenie zawodowe, choć mam świadomość ułomności nauki i że nie wszystko można opisać naukowym dowodem :)
Awatar użytkownika
annahdz

Postautor: danut » 22 sie 2016, 20:09

Nataszo, jak to cel dla którego coś robimy jest najmniej ważny? Przecież to podstawa. I jak miałabym się z Tobą zgodzić w poglądach? Popatrz sama.
danut

Postautor: Natasza » 22 sie 2016, 20:21

Cel czytaj :powód dla którego wykonujesz te ceremonialna czynność nie różni sie od innych celów dla jakich ktoś to robi
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 22 sie 2016, 20:49

To jeśli ktoś klęczy, błaga, wykonuje ceremoniały by jego bliźniego dotknęło najgorsze z nieszczęść nie różni się wcale od słania dobrych życzeń, np. modlitw o czyjeś zdrowie - tak? A nasze intencje tak wiele mogą.
danut

Postautor: Natasza » 23 sie 2016, 06:28

niczym, nie możesz oceniać wg siebie co jest akurat w tej chwili ważne z Twojej perspektywy
oczywiście wg mojej też Ci powiem , że niegodny jest ,, klęku,, ktoś kto chce wyprosić krzywdę na innej osobie

ale znasz głębię? a może to klęka rodzic i prosi o karę dla oprawcy swojego dziecka?

a o tym co całuje dłoń jakiemuś ,, faraonowi ,, że śmieszny sługa

ale może to naród w Północnej Korei , gdzie zabija się z działa ludzi za to, że nie pochylą głowy przed wodzem

a o Tobie , że dziwactwo - bo czym jest niby nienazwany i niewidziany ,, absolut,, - wymysłem własnego Ja?

narody całej ziemi, bez względu na pochodzenie, religię czy jej całkowity brak modlą się i proszą o pokój na ziemi
pytanie kogo proszą w rzeczywistości i gdzie jest ten co nie słucha? a może słyszeć nie chce , bo ma ,, swój boski plan,,?

a może... nikt nas nie słyszy , a wytwór naszej strachliwej jaźni daje nam w ostatniej nadziei zamysł, że ,, ktoś,, tam jest
i może jesteśmy przypadkiem natury, który znalazł dogodne warunki bytowe i od małego czegoś wszystko się potoczyło biegiem czasu i zmieniało jak ziemia ze swym gorącym , jeszcze nie do końca zastygłym jądrem

ale dzięki temu co widziałam powiem PRZESTRZEŃ NIE JEST PUSTA, kto lub co i za co odpowiada i do jakiego stopnia to już inna historia
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: danut » 23 sie 2016, 09:10

Nataszo zmieniasz sens mojej wypowiedzi. Naród zmuszony, by klękać przed "faraonem" jest zły, czy ten faraon z batem? Fałszywe przekonania, czy otwarcie oczu na prawdę i fakty? A cele - "nie czyń nikomu co tobie niemiłe", "nie życz źle najgorszemu wrogowi"czy mają zastosowanie w modlitwach w formie klątw? Według mnie, bo jak inaczej mogę oceniać to co jest dobre a to co jest złe gdybym nie miała swojego oglądu tych wartości, nie można zniżać się do poziomu tyranów i używać tych samych metod co oni, odbijać piłeczki, gdyż to nie przerwie sieci zła, a ją jeszcze bardziej rozplącze, zło pociąga za sobą następne zło.
danut

Postautor: Natasza » 23 sie 2016, 09:31

nie kręć rzeczywistości bardziej niż już jest skręcona

danut pisze:
Natasza pisze:
a przed kim pochyliłabyś głowę i ugięła kolano? jest taka istota patrząc przez okno wszechświata?

Rzucanie się na klęczki i całowanie po rękach wybranych, (...)Już Ci Nataszo odpowiadam - to nie dla mnie...
Jeśli klękam przed Bogiem to dla własnej woli (..) ci moi by mnie wyśmiali gdybym chciała coś takiego zrobić, (...) Nawet Jezus (..) oczekiwałby od spotkanych a nie jakiegoś leżenia plackiem i bicia łbem w posadzki - to śmieszne i nieprawdziwe, bo tak nie wyraża się czystych emocji ani uczuć, tak postępują straszeni batem niewolnicy, lub ci co udają posłusznych.
[/quote

p.s. a wracając do mojego pytania - ( intencji nie poddawałam rozmowie a skręciłaś w nią) dałaś odpowiedź i tyle mi wystarcza
a kto i po co klęczy jakie ma to znaczenie? że Twoja intencja jest szczytniejsza, od tego kto czci ,, faraona,,? Twoje życie i Twoje doświadczenia należą do Ciebie :P
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: czarnyMag » 23 sie 2016, 16:16

Mam "perełkę" 27.VIII. Mars będzie bliżej Ziemi jak był od 60 tysięcy lat. Ludzie będą tak agresywni że lepiej nie wychodzić z domu - Niemcy zbierają zapasy :) A co gorsza "dymi" Yellowstone :) Jak się przybliży Mars to będą pływy.
Co o tym sądzicie?
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Mirek » 23 sie 2016, 16:23

Inwazja Marsjan na naszą planetę już nieunikniona. Zwiadowcy rozbudzili wulkan i nadają tajny kod do ataku: "Mas będzie bardzo blisko Ziemi od wielu tysięcy lat, mamy niebywałą okazję na inwazję i podbicie Ziemi". :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi