Czy jestesmy sami w materii?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy jestesmy sami w materii?

Postautor: konrad » 07 paź 2010, 21:09

Generalnie postęp moralny widzę w następujących rzeczach:

1) Mniej wojen
2) Mniej przemocy na co dzień - nie powiesz mi, że chodzisz z mieczem, którego nie wahasz się użyć, gdy ktoś np. Cię urazi
3) Ludzie stali się bardziej tolerancyjni - może jeszcze niektórzy nie lubią osób o innym kolorze skóry, ale już np. kobietę traktują jako pełnoprawnego człowieka
4) O wiele więcej jest zorganizowanej dobroczynności; nie mówię, że w średniowieczu nie było dobrych osób, które poświęcały się biednym, ale wygląda na to, że nie czynili tego na taką skalę, jak teraz
5) Ludzie w znacznej większości są przeciwnikami kary śmierci niż w średniowieczu, gdzie radowało ich palenie czarownic na stosach, publiczne egzekucje (dziś też pewnie znajdziemy chętnych do oglądania tego typu widowisk, ale są oni już w mniejszości). Ważna jest też jedna rzecz - mamy zwolenników kary śmierci, ale wielu z nich nie odważyłoby się jej wykonać.
6) Rozwinęła się u ludzi koncepcja Boga, co też świadczy o poziomie moralnym.
7) Wychowanie dzieci w miłości zaczyna zdobywać coraz więcej zwolenników.

Itp. itd.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 07 paź 2010, 21:29

Konradzie,dodałąbym do tego-zależy w jakim kraju.Kobietę traktuje się jak pełnoprawnego człowieka moze w Europie,czy Stanach Zjedoczonych,ale na pewno nie w krajach arabskich,gdzie kobietę mozna całkiem legalnie,bez odpowiedzialnosci prawnej oblać żrącym kwasem,lub ukamienowac za niewernosć małżeńską(to chyba nawet w majestacie prawa).
Tolerancja odnośnie koloru skóry też pozostawia wiele do zyczenia.Za czasów moich studiów miałam wykładowce Afro-Amerykanina,fantastycznego człowieka,który został pobity przez skinów-mozna sobie wybrazić,jaki straszny wstyd za naszych"rodaków"odczuwaliśmy.
Dziś chyba nie jest wiele lepiej-co rusz słyszy się w telewizji doniesienia,że pobito kogoś,bo miał nie taki kolor skóry jak trzeba.Tu nie zawaham się użyć ostrych słów-tym bezmózgim faszystowskim bydlakom powinno się wymierzac kary długoletniego więzienia .
Ufff..zdenerwowałam się-coż,nie znoszę ,nie trawię rasizmu.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 08 paź 2010, 09:26

atalio, zgadzam się z Twoim twierdzeniem dotyczącym kobiet. Wspomniałem, że moje obserwacje odnoszą się bardziej do świata zachodu, który znam dużo lepiej i mogę na co dzień obserwować pewne rzeczy. Jeśli chodzi o świat islamu, znamy go jedynie z telewizji, która bardzo wiele przekłamuje, więc tu jestem zawsze ostrożny w wydawaniu jakiegoś osądu.

Co do rasizmu, ja też traktuję na niego alergicznie... Wydaje mi się jednak, że główną przyczyną nienawiści jest po prostu ignorancja. Tutaj więc długotrwałe więzienia to tylko rozwiązanie tymczasowe, które nie da zbyt wielu efektów (nie sądzę, by działały też jako straszak) - trzeba myśleć raczej o tym, jak edukować ludzi, by do tego przypadków nie dochodziło.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 08 paź 2010, 10:12

Zyje od 8 lat w Niemczech zachodnich czyli na Zachodzie....i powiem Wam , ze nie jest to raj na ziemi. Owszem jest dobra organizacja, czysto na ulicach, dobre drogi i autostrady, zarcia w brod....ale ludzie...wlasnie ludzie...nie sa zbyt otwarci , brak im ciepla...raczej dominuje tu wielki egoizm. Owszem sa tez fajni ludzie ale jest ich niewielu...naprawde...a zainteresowanie duchowoscia jest niewielkie. Dominuje egoizm , materializm i konsumpcja...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 08 paź 2010, 10:38

Nikita,ja też przebywalam jakis czas w Niemczech(miasteczko Meldorf na Półwyspie Jutlandzkim) i byłam zauroczona pięknem tej miejscowości,czystością ,uprzejmoscia i życzliwością ludzi. Masz rację,że uprzejmosć ta raczej wynika z przyjętego tam kodu zachowan niz z realnej potrzeby,ale po powrocie do Polski przez pewien czas raził mnie strasznie panujacy tu bałagan-wszędzie pełno smieci,no i wrogie odnoszenie sie ludzi do siebie nawzajem,nieraz wręcz chamstwo.Chyba jeszcze dużo musimy się nauczyć;na pewno nie bez znaczenia jest tu 50 lat komunizmu,którego tworem jest jednostka ludzka pod nazwą "homo sovieticus".

Odnosnie krajów muzułmanskich-niedawno widziałam w jakimś czasopiśmie zdjęcia straszliwie okaleczanych kobiet,którym odcieto uszy i nosy(!!!)z powodu nieposłuszeństwa(kobiety te nie chciały poslubić wybranych im przez rodziny kandydatów).
Chyba dużo jeszcze oczyszczenia i wcielen czeka rodzaj ludzki.

A,jeszcze odnośnie Niemiec-w przepięknym mieście Lubeka są okazałe kościoły
gotyckie,w których nie odprawia się zadnych nabożeństw-po prostu nie ma na nie chętnych.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 08 paź 2010, 10:46

atalia pisze:ale po powrocie do Polski przez pewien czas raził mnie strasznie panujacy tu bałagan-wszędzie pełno smieci,no i wrogie odnoszenie sie ludzi do siebie nawzajem,nieraz wręcz chamstwo.Chyba jeszcze dużo musimy się nauczyć;na pewno nie bez znaczenia jest tu 50 lat komunizmu,którego tworem jest jednostka ludzka pod nazwą "homo sovieticus".

Wszystko to kwestia porównań. Gdy wracałem z Francji, Brazylii, Indii itp. cieszyłem się, że przyjeżdżam do Polski, w której jest cicho, czysto i schludnie w porównaniu z krajami, z których wracałem ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 08 paź 2010, 10:58

Atalio i co z tego, ze jest tu czysto a ludzie sie usmiechaja...kiedy czesto jest to tylko takie powierzchowne usmiechanie sie. Istnieje duzy dystans miedzy ludzmi. Ja sie juz tu zadomowilam i znam jezyk ale trudno mi sie przebic przez te mentalnosc. Uwierz mi jest duzo fajnych osob...naprawde ale dominuje arogancja, materializm, egoizm. Egoizm niespotykany w innym miejscu na swiecie.

Ja nawet polubilam niektore aspekty tej kultury, znalazlam swoja nisze...znam ludzi otwartych na ekologie, zajmujacych sie rozwojem duchowym i czasami zwykli ludzie tez moga byc bardzo przyjazni. Lubie tez niektore filmy i muzyka. Ale mowie o ogolnym wrazeniu...i nie jest to tylko moje spostrzezenie...ale wiekszosci obcokrakjowcow....Niemcy nie lubia obcokrajowcow i daja to odczuc. Ja na szczescie znam troche fajnych ludzi i juz nie przejmuje sie tak chamstwem niemieckim ale poczatki byly trudne...oj bardzo.

Czesto czulam sie jak ktos gorszy...tylko dlatego, ze jestem Polka. Niemcy np. niechetnie patrza na to, ze ja Polka rozmawiam z moim dzieckiem po polsku.

To tylko taki drobny przyklad.

Ale...na szczescie sa tez fajni ludzie i dlatego nie mowie, ze to pieklo. Ale raju tu nie ma....W Polsce choc brud to jednak ludzie sa ciepli i szybcije mozna nawiazac kontakt.

Poza tym wiekszosc Niemcow jest nudna...gadaja tylko o oczywistosciach....nudne to jak flaki z olejem. I udaja takich wilekich demokratow i postepowych a zapomnilei , ze przez ponad pol wiekiem byli jedna z najgorszych dyktatur wszechczasow.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 08 paź 2010, 11:23

Ja miałam to szczeście,że poznałam tam bardzo fajnych,ciepłych ludzi,ale na pewno Ty masz lepszy ogląd tamtejszych spraw,poniewaz mieszkasz tam o wiele dłużej.
Co do faszyzmu,to ludzie,których poznałam, bardzo się go wstydzą i za wszelką cenę starają się zatrzeć stereotyp"butnego hitlerowca".No,ale zapewne są też osoby,które myśla inaczej...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 08 paź 2010, 11:37

Bo sa rozni ludzie. Ale generalnie typowy Niemiec czuje sie kims lepszym...

Moze to tez jest tak, ze typowy Polak czuje sie kims lepszym od Ukrainca, Ruska itd.

Ale to jest to nasze typowe ludzkie myslenie. Spirytyzm pomaga przekroczyc te ciasne horyzonty.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 08 paź 2010, 11:48

Nikita pisze: ... W Polsce choc brud to jednak ludzie sa ciepli i szybcije mozna nawiazac kontakt ...

I chyba dlatego Watykan akurat tu robi taki wielki biznes. Pewnie że można mówić o niedouczeniu, lękach społecznych, czymś jeszcze ale Polacy są generalnie ciepli i naiwni :).

Nikita pisze: ... wiekszosc Niemcow jest nudna...gadaja tylko o oczywistosciach....nudne to jak flaki z olejem. I udaja takich wilekich demokratow i postepowych a zapomnilei , ze przez ponad pol wiekiem byli jedna z najgorszych dyktatur wszechczasow.

Byłem w Niemczech kilkakrotnie. W ówczesnych RFN, NRD, póżniej w zjednoczonych Niemczech. I zawsze patrzyłem na Niemców przez pryzmat rzeczywistości RealSchule mojej babci. Z tak brutalnym traktowaniem dzieci przecież jeszcze, trudno te dziewczyny nazywać kobietami.

Pruski dryl...

I robił to nikt inny tylko katolickie zakonnice (to była zawodowa szkoła wyznaniowa). Głównie Niemki (to był ówczesny Beuthen, dziś Bytom), chyba też Austriaczki i przypuszczalnie też jakieś babeczki z ówczesnych AustroWęgier.

Nikita pisze: ... Moze to tez jest tak, ze typowy Polak czuje sie kims lepszym od Ukrainca, Ruska itd ...

Trochę tak, ale tylko trochę. I Polak w spotkaniu z np. Ukraińcem jest w stanie dość szybko pozbyć się tych chorych stereotypów.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi