Wracając do pytania” Dlaczego wierze w Spirytyzm, co mnie przekonało lub co mnie przekonuje?”. Przekonują mnie sami ludzie uczęszczający na nasze spotkania. Normalni ludzie, nie zależnie od ich klasy społecznej , niższym lub wyższym wykształceniu, wszyscy poszukujący racji swojego istnienia i swojej przyszłości, Ludzie którzy na co dzień nie wyróżniają się od innych na ulicy, ale noszą w sercach nadzieje i miłość którą można zobaczyć właśnie w naszym centrum. Ludzie którzy bezinteresownie oddają swój własny wolny czas, by się organizować i pomagać innym, zawsze z uśmiechem na twarzy. Zjednoczeni pod nowym źródłem informacji, jakim jest Spirytyzm, nabierają chęci i sił do pokonywania codziennych trudów życia. Ludzie jeszcze nie ufni, gdyż byli oszukiwani przez stulecia, ale pełni nadziei, ze to wszystko co nas otacza ma sens.
Wszyscy udzielający się na tym forum i tacy co tylko czytają bez pisemnego udziału, już należą do grupy Spirytystów, choć sami o tym nie wiedza. Spirytyzm ma za zadanie obudzić nasze sumienia i pokazać, ze istnieje coś jeszcze więcej, niż tylko nasze szare życie. Każdy kto wchodzi na ta stronę, nawet najbardziej krytykujący, jest zainteresowany, niewiadoma swojego istnienia i dlatego w tym wypadku, filozofia, na temat której dyskutujemy, już spełnia swoje zadanie.-” Naszego przebudzenia.” Nie ważne jest, czy ono w pełni nastąpi już teraz, czy za wiele lat, ważne jest, ze się zmieniamy i ze ta zmiana zależy tylko od nas samych. Nie ważne jest w co wierzymy, ważne jest tylko jacy jesteśmy.