Pytania do Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytania do Boga

Postautor: Mirek » 06 lip 2015, 20:08

I tu się w ostatnim zdaniu z Tobą zgadzam.
Nie zapominaj, że Ty i Kris macie monopol na prawdę, a skoro Wasze prawdy diametralnie się różnią, to nie dziw się mojemu zdziwieniu, że mogą istnieć dwie różne prawdy.
Mam szacunek dla Twoich poglądów.
Wytłumaczy mi w takim razie jak mogą w człowieku istnieć dwa różne, przeciwstawne uczucia?
Albo taki człowiek na prawdę nie kocha albo naprawdę nie nienawidzi. Innej opcji nie ma, jak to, że nic nie jest dziełem przypadku.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 06 lip 2015, 20:29

I tu się w ostatnim zdaniu z Tobą zgadzam.

No widzisz chyba nasza pierwsza zgodność :D

Nie zapominaj, że Ty i Kris macie monopol na prawdę, a skoro Wasze prawdy diametralnie się różnią, to nie dziw się mojemu zdziwieniu, że mogą istnieć dwie różne prawdy.

O ile dobrze rozumiem to chodzi Ci o to, że nasze prawdy się różnią a każdy z nas jest przekonany o swoim? Jeśli tak to przecież wszyscy wiemy, że takich prawd jest sporo nie tylko moja i Krisa, mamy różne religie, różne teorie ludzi więc można to samo powiedzieć o wszystkich prawdach nie tylko mojej i Krisa. Wytłumacz mi może dla pewności co miałeś na myśli pisząc ''monopol na prawdę''.

Mam szacunek dla Twoich poglądów.

A ja dla Twoich

Albo taki człowiek na prawdę nie kocha albo naprawdę nie nienawidzi.

Nie wiem czy dobrze Cię tutaj rozumiem, ale jeśli chodzi o moją teorię to człowiek naprawdę nie nienawidzi.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 06 lip 2015, 21:11

Przeczytaj wypowiedzi Krisa i pierwszy swój post, a bedziesz wiedział co rozumiem, że macie monopol na prawdę i jaki szacunek mają one dla poglądów innych.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 06 lip 2015, 21:18

Musisz mi wyjaśnić. Jeśli rzeczywiście nie szanuję czyichś poglądów to mi to udowodnij. Nie rzucaj słów na lewo i prawo proszę ;)
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 06 lip 2015, 21:31

Nie ma to dla mnie znaczenia, czy w tamtej wypowiedzi masz szacunek, czy go nie masz. Dowodem niech będzie Twoje zdanie, że ludzie się z tego śmieją.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 06 lip 2015, 21:37

To przecież ludzie wtedy pokazują brak szacunku, gdy się śmieją. Mirku coś tu kręcisz. Nie wiem tylko czy masz problem z przyznaniem się do mojej racji czy rzeczywiście stoisz przy tym, że nie mam szacunku. Piszesz że nie ma znaczenia to dla Ciebie ale jednak mi to zarzucasz - to nie jest w porządku. ;)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Mirek » 06 lip 2015, 21:51

Myślę, że nie byłeś albo nie jesteś tego świadomy.
Nie moją rolą jest Cię w tym uświadamiać.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 06 lip 2015, 21:56

Mirku uciekasz od prawdy, skończmy już to. Rada na przyszłość: nie zarzucaj komuś czegoś, skoro nie masz racji. Strasznie lubisz rzucać słowami które Tobie pasują, umacniają Twoje ego(?). A tym samym w oczach innych i samego siebie stoisz w miejscu przez ten brak pokory. Nie lubię wytykać komuś wad, ale zarzuciłeś mi coś mocnego więc musiałem udowodnić Ci, że nie masz racji.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 07 lip 2015, 09:46

Hansel pisze:Czemu na świecie jest aż tyle cierpienia ?

Po przeczytaniu całej dyskusji odpowiedź na twoje pytanie Hansel jest raczej oczywista. Mam nadzieję, że widzisz to tak samo jasno jak ja.
Brak zrozumienia i chęci zrozumienia innych, brak akceptacji dla odmiennych poglądów i odmiennych wierzeń i przymuszanie innych do przyjęcia naszego poglądu, wniosku. Wstyd się przyznać, ale sama się jeszcze łapię na takich zachowaniach. :(
Dobrze jest zrobić pierwszy krok i uświadomić sobie takie własne zachowanie. I spróbować je zmienić. Może wtedy będzie mniej cierpienia.

Nie stawiajcie znaku równości pomiędzy cierpieniem i złem. To nie to samo. Cierpienie nie zawsze jest złem, bo "przynosi dobry owoc" (że się tak wyrażę). A zło jest zawsze złem. Tsunami nie jest złem, a przynosi cierpienie.

Achill pisze:czym jest dobro

Wszystkim co nie przynosi szkody :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 07 lip 2015, 11:05

Brak zrozumienia i chęci zrozumienia innych, brak akceptacji dla odmiennych poglądów i odmiennych wierzeń i przymuszanie innych

Pisałem o tym ;):
Skoro prawda jest jedna to dojdziemy do niej na drodze dobra

Tsunami nie jest złem, a przynosi cierpienie.

Dobrze, ale ból jest sprawiany przez naturę nie istotne czy to jest złe czy nie złe - jest ból, o to mi cały czas chodziło.

Nie zgadzam się w pełni z tym co teraz napiszę, ale jako ciekawostkę dodam:

przymuszanie innych do przyjęcia naszego poglądu
Zmieńmy tylko słowo ''przymuszanie'' na ''nakłanianie'' i mamy coś takiego:

Cierpienie nie zawsze jest złem, bo "przynosi dobry owoc"
Zatem nakłanianie na czyiś pogląd może przynieść dobry owoc. Pytanie tylko który pogląd wybierzemy. Zasugerowałem więc, aby przyjąć, że przecież jakakolwiek jest prawda to dojdziemy do niej na drodze dobra na pewno. Co Ty na to Xseniu?
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi