Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: Belial71 » 12 paź 2012, 08:14

Bardzo dobrze powiedziane bo to już nie jest człowiek tylko "coś"
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: cthulhu87 » 12 paź 2012, 09:57

Ja w emocjach też zrobiłbym wiele rzeczy. Każdy by coś tam zrobił. Pytanie co potem? Kiedy mówimy o sprawiedliwości nie może być mowy o emocjach. Dlatego to sądy wymierzają karę, a nie ofiary.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 12 paź 2012, 10:03

Kiedys bylam za kara smierci ale ostatnio zmienilo mi sie, bo ofiary czy rodzina ofiary zabijajac mszcza sie....a mszczenie sie powoduje, ze ta sprawa bedzie sie ciagnac przez wiele wcielen. Lepiej jest wybaczyc...ale to trudne prawda? Wlasnie Jezus naucza aby kochac swoich wrogow...to najtrudniejsza rzecz na tym swiecie....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: methyl » 12 paź 2012, 11:38

"Oko za oko uczyniłoby tylko nasz świat slepym" - Mahatma Gandhi.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 11:47

Methyl załóŻmy że dotyka Cię tragedia i widzisz w sądzie oprawcę swego brata/matki / dziecka,który śmieje Ci się w twarz i zeznając podnieca się tym co zrobił.Masz okazję zrobić porządek z bydlakiem i nic Ci za to nie grozi. Jak postępujesz wiedząc,że zanim zadał ostateczny cios pastwił się nad Twoim bliskim ? Tego co ja bym zrobiła opisywać nie muszę,znacie moje zdanie
nuta

Postautor: cthulhu87 » 12 paź 2012, 11:50

Co z tego, że według ankiet 90% z nas kastrowałoby pedofilów albo mordowało zabójców naszych bliskich? Nuta, powtarzam: Kiedy mówimy o sprawiedliwości nie może być mowy o emocjach. Dlatego to sądy wymierzają karę, a nie ofiary.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 12:20

Wiem,ale trudno się dziwić matce,która zabija mordercę swego dziecka,nie ? poza tym emocje to ludzka rzecz,tylko maszyny nie mają emocji ( chociaż kto wie,lalka mojej córki beczy gdy jest głodna ;) :lol: )
nuta

Postautor: cthulhu87 » 12 paź 2012, 14:07

nuta pisze:Wiem,ale trudno się dziwić matce,która zabija mordercę swego dziecka,nie ?

Trudno się jej dziwić, ale to nie ma nic do rzeczy. Chodzi o to, że nasza dyskusja dotyczy sprawiedliwości (odnośnie stosowania kary śmierci). Jeśli ktoś tu jest zwolennikiem zasady barbarzyńskiej, średniowiecznej zemsty rodowej, może powiedzieć o tym wprost. W takim wypadku dyskusja o karze śmierci mija się z celem.

nuta pisze:poza tym emocje to ludzka rzecz,tylko maszyny nie mają emocji ( chociaż kto wie,lalka mojej córki beczy gdy jest głodna ;) :lol: )

Emocje to ludzka rzecz, ale tu chodzi o kwestie wymagające rozsądku, trzeźwego rozumu, a oprócz tego osobistej niezależności od ofiar i złoczyńcy. Każdy sprawiedliwy sąd, jakąkolwiek sprawą by się nie zajmował, musi być niezawisły.

Podsumowując: rozprawy o tym, z jaką to pewnością bronilibyśmy naszych bliskich, albo mścili się na złoczyńcach, nie ma tu kompletnie nic do rzeczy, bo to w ogóle inny temat. Dla mnie to odbieganie od meritum na rzecz chwytów, które czasami stosuje się w dyskusjach, aby odwołać się do emocji, a nie argumentów.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Belial71 » 12 paź 2012, 14:20

To jaka Waszym zdaniem jest sprawiedliwa kara za pozbawienie kogoś życia ?
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 14:22

Ależ ja wcale nie odbiegam od tematu,po prostu uważam,że bydlaka,który krzywdzi dziecko nalezy powiesić za .... nie licząc zbytnio na karę w przyszłym wcieleniu,po co odwlekać coś, co i tak go czeka ? ;) Po drugie, mozna sobie gdybać i rozprawiać,a wystarczy oddać kata rodzinie ofiary i czekać na wyniki takiej akcji ( moim zdaniem udusiliby gnoja gołymi rękami i byłby spokój).

Lepiej umieścić zwyrodnialca w więzieniu,dać wikt i opierunek, i jeszcze lekarza w razie migrenki ?
Belial, w najlepszym wypadku uciąć ręcę i nogi,by już nigdy nikogo nie skrzywdził
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, 14:25 przez nuta, łącznie zmieniany 1 raz
nuta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi