267. Czy Duch może dokonać swego wyboru, będąc jeszcze w postaci cielesnej?
„Jeśli chce, to może mieć nań wpływ; zależy to od intencji; chociaż —
jako wolny Duch — ma zupełnie inne spojrzenie na rzeczywistość. Jednak
to zawsze Duch dokonuje wyboru; i może go dokonać za życia materialnego — są
bowiem momenty, gdy jest wolny od materii, którą zamieszkuje”.
— Wiele osób pragnie wielkości oraz bogactwa; i zapewne nie chodzi im
o karę czy próbę — prawda?
„Oczywiście — to materia wywołuje pragnienie wielkości, by móc
z niej korzystać; Duch zaś potrzebuje jej, by dzięki niej poznać pokusy”.
Uwzględniając fakt, że myślenie tego samego Ducha w żaden sposób nie kojarzy się z myśleniem jako wcielonego, nie udaje mi się wyobrazić jak dokonuje wyboru za życia materialnego.
Domyślam się sztuczek prestigititatora lub wymownego twierdzenia iż dla chcącego nie ma nic trudnego.
Oj, zapomniałem, dochodzi jeszcze wpływ ciała na Ducha i odwrotnie.
Zaczynam coraz bardziej wątpić w znaczne efekty tych wpływów mających raczej postać ‘na słowo’. Pozycja Ducha w ciele jest bardzo mocno wyeksponowana ale tak naprawdę „nie rzuca się w oczy”. Będę stale powtarzał: Ja nie mam w świadomości obecności Ducha. Moje myśli krążą wokół ziemskich spraw. Argumentuje się potrzebę ucieleśnienia dla poznania pokus. W jakim celu?
Wyobraźmy sobie, że gdzieś żyje grupka ludzi nie znających współczesnej techniki. Czy mogą bez niej żyć? Z pewnością. Przenosimy się do świata Duchów. Tam też nie ma tej techniki i nie ma ciała wyzwalającego pokusy. Po co mają poznawać coś, skoro bez tego można istnieć i te ziemskie egzaminy są tam bezużyteczne.
W środowisku Duchów wolnych większość doświadczeń na podłożu materialnym jest zbędnym balastem szkoleniowym. Dzieła ludzkie mają sens tylko u nas. Po śmierci cały dorobek staje się niczym. Kiedyś popularny był zwrot o przeginaniu pały. Obawiam się, że wiele wyjaśnień jest spokrewnionych z tymi dwoma wyrazami. Czy ktoś słyszał o Duchu nałogowcu albo z jakąś specjalizacją wyuczoną na Ziemi i otwierającego w zaświatach punkt usługowy?