zmory

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: zmory

Postautor: Voldo » 12 kwie 2011, 18:43

artur pisze:dlatego kolezanka powinna pójść do osoby najbardziej kompetentnej, czyli egzorcysty.

Jeśli już uprzemy się na tego egzorcystę, to żeby owy również był kompetentny...
W sumie to nie wiem jak oni są wybierani, ale nie wydaje mi się, żeby wszyscy byli egzorcystami z powołania... No ale nie wiem, może i są :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 12 kwie 2011, 18:56

Voldo pisze:
artur pisze:dlatego kolezanka powinna pójść do osoby najbardziej kompetentnej, czyli egzorcysty.

Jeśli już uprzemy się na tego egzorcystę, to żeby owy również był kompetentny...
W sumie to nie wiem jak oni są wybierani, ale nie wydaje mi się, żeby wszyscy byli egzorcystami z powołania... No ale nie wiem, może i są :)

z tego co słyszałem to z nominacji biskupa. W kościele katolickim egzorcystą może być tylko kapłan powołany na to stanowisko przez biskupa. Tak to ustanowiono. Nie wiem czy to współgra z powołaniem ale mam nadzieję, że tak. Polska jest bogata w egzorcystów, jak już wcześniej wspomniałem, podobno jest ich 80 ...
artur

Postautor: atalia » 12 kwie 2011, 19:53

Tak,koleżanka najlepiej powinna udać sie do egzorcysty o wybitnej kulturze osobistej,intelekcie i charyzmie,podobnie jak ksiądz egzorcysta w filmiku,który właśnie znalazłam.

http://www.dailymotion.pl/video/xauq1z_ ... _lifestyle
http://www.dailymotion.pl/video/xauq3s_ ... _lifestyle
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 12 kwie 2011, 19:59

Jeśli komus nie chce sie oglądać filmików,choć warto-zapewniam,dodam tylko,że ów orzeł intelektu twierdzi,ze oprócz wywoływania duchów i kontaktów ze zmarłymi najbardziej szkodliwe w kontekście opętań są takie czynności,jak:wizyty u uzdrowicieli,praktykowanie medytacji, jogi tudzież sztuk walki,reiki oraz przyjmowanie leków homeopatycznych.
Na szczęscie nie wspomniał nic o szczepionkach(ufff...co za ulga) :P
No i powiedzenie"gdy rozum spi,budzą sie demony" pasuje jak ulał,ha! :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 12 kwie 2011, 20:45

artur pisze:W kościele katolickim egzorcystą może być tylko kapłan powołany na to stanowisko przez biskupa. Tak to ustanowiono.

Tak, a konkretnie może być tak od V wieku (jakoś przez 400 lat wczesnego, autentycznego chrześcijaństwa nie trzeba było nominacji biskupa, a potem jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pojawił się taki wymóg - rzecz godna zainteresowania), kiedy Kościół już okrzepł, odpowiednio się zinstytucjonalizował i zaczął wszystko, i wszystkich kontrolować.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: artur » 12 kwie 2011, 20:54

atalia pisze:Jeśli komus nie chce sie oglądać filmików,choć warto-zapewniam,dodam tylko,że ów orzeł intelektu twierdzi,ze oprócz wywoływania duchów i kontaktów ze zmarłymi najbardziej szkodliwe w kontekście opętań są takie czynności,jak:wizyty u uzdrowicieli,praktykowanie medytacji, jogi tudzież sztuk walki,reiki oraz przyjmowanie leków homeopatycznych.
Na szczęscie nie wspomniał nic o szczepionkach(ufff...co za ulga) :P
No i powiedzenie"gdy rozum spi,budzą sie demony" pasuje jak ulał,ha! :D

jest to dla Ciebie niedorzeczne, gdyż Twój fundament duchowy jest zbudowany z czegoś innego. Chrześcijaństwo twierdzi, że istnieje szatan, upadły anioł, który razem z innymi aniołami zbuntował się przeciwko Bogu. Ty, że szatan to wymysł Kościoła zapewne. Jezus przyszedł na świat aby poprzez własne cierpienie wykupić grzechy ludzi a tym samym utorować im drogę do Boga i wyrwać ich ze szponów szatana. Oczywiście to co piszę, jest wielkim skrótem.
Jednakże Biblia wprost mówi, że nie należy wywoływać duchów, korzystać z usług wróżbitów czy czynić czary. Uznaje się , że to wszystko pochodzi od szatana. A nie można wielbić Jezusa i szatana jednocześnie. Jezus mówił, że do Boga droga prowadzi tylko poprzez niego. A więc jeżeli wierzysz w Jezusa musisz odrzucić szatana.
Jeżeli więc uważasz historię o Jezusie za chrześcijańską mitologię no to zrozumiały jest Twój punkt widzenia. Kiedy jednak uważasz Jezusa za Syna Boga Ojca a Biblię za Słowo Boże to punkt widzenia się zmienia. Wszystko zależy od fundamentu Twojej wiary.
artur

Postautor: artur » 12 kwie 2011, 20:55

cthulhu87 pisze:
artur pisze:W kościele katolickim egzorcystą może być tylko kapłan powołany na to stanowisko przez biskupa. Tak to ustanowiono.

Tak, a konkretnie może być tak od V wieku (jakoś przez 400 lat wczesnego, autentycznego chrześcijaństwa nie trzeba było nominacji biskupa, a potem jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pojawił się taki wymóg - rzecz godna zainteresowania), kiedy Kościół już okrzepł, odpowiednio się zinstytucjonalizował i zaczął wszystko, i wszystkich kontrolować.

no cóż, tak postanowiono, że egzorcystę wyznacza biskup. Pewnie ma to swoje plusy i minusy.
artur

Postautor: atalia » 12 kwie 2011, 22:03

Nie wypowiedziałeś sie na temat filmu,a szkoda ponieważ ciekawi mnie Twoje zdanie w sprawie osoby księdza-egzorcysty, a scislej mówiąc w kwestii jego hm,ze tak powiem,sprawności umysłowej.
A jeśli chodzi o Jezusa i Biblię,masz rację,mój punkt widzenia jest odmienny od Twojego, z tym,że bynajmniej nie uważam Chrystusa za postac mitologiczną(czy uważasz,ze mozliwe sa tylko te dwie wyszczególnione przez Ciebie opcje,tzn,legenda lub dogmat KK)?
Jednak,w odróżnieniu od Ciebie,sądzę,ze zstapił On na swiat nie po to,by wyrwac ludzkosć ze szponów demona poprzez swoje cierpienie,(vide słynny paradoks Diderota "Bóg zabił Boga dla zaspokojenia Boga"),lecz by przynieść ludziom swiatło prawdy na temat ich prawdziwej tożsamosci i uświadomić znaczenie miłości jako najważniejszego prawa moralnego.
Ciekawi mnie,czy uznajesz całe(bezwzględnie) Pismo Świete za prawde objawioną.Odpowiesz?
A dogmaty KK bynajmniej prawda objawioną nie są.
I co ma Biblia do kuracji homeopatycznych,bo jakos sobie nie przypominam odnosnego fragmentu... :oops: Moze pomozesz...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 12 kwie 2011, 22:30

Artur, byłbym gotów zrozumieć Twój punkt widzenia, jakbyś trzymał się jakiejś denominacji protestanckiej, gdzie Biblię traktuje się z autorytetem i gdzie obowiązuje zasada sola scriptura. Jeśli natomiast wypowiadasz się jako członek KK, to przykro mi, ale powoływanie się na Biblię to w tym przypadku skrajna hipokryzja.

I jeszcze taka uwaga: nikt tu nie twierdził, że Jezus jest postacią mityczną, po co kłamstwa?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: konrad » 13 kwie 2011, 00:00

artur pisze: A więc jeżeli wierzysz w Jezusa musisz odrzucić szatana.

To właśnie robimy w spirytyzmie. Wierzymy w przesłanie miłości Jezusa i w to, że Bóg jest dobrym i miłosiernym Ojcem, który nie tworzy żadnych bytów skazanych na zło i zagładę, więc odrzucamy całkowicie szatana. To znaczy mówimy, że go nie ma i że jest postacią tylko i wyłącznie symboliczną.

Każdy z nas ma swój punkt widzenia i myślę, że każdy z nas powinien szanować to, co mówią inni. Przekazałeś Arturze swoje zalecenie, by udać się w takim przypadku do egzorcysty. Domyślam się, że Twoje intencje są dobre, więc nie zamierzam tego negować.

Moim zdaniem jednak egzorcysta niewiele pomoże. Mówisz, że jest 80 egzorcystów. Nawet jeśli byłoby ich kilkaset tysięcy niewiele to zmieni. Albo są skuteczni, albo nie. Moim zdaniem egzorcyzmy w takiej formie, w jakiej są odprawiane, mogą być bardzo traumatycznym przeżyciem.

Jak być może zauważyłeś, nikt z nas nie nakazuje takiej "opętanej" osobie iść po pomoc do spirytystów, wywoływać duchy, urządzać seanse czy jakieś rytuały. Zalecamy wyłącznie szczerą modlitwę i pracę nad sobą samym, by stawać się lepszym człowiekiem, bardziej pomocnym innym ludziom, osobą wyrozumiałą i miłosierną. Naszym zdaniem tylko w ten sposób można pomóc w sytuacji rzeczywistego opętania. To skuteczniejsze niż jakiekolwiek rytuały i w pełni zgodne z każdą religią.

Zgadzam się też z uwagą cthulhu87. Nie należy wszędzie szukać duchów czy też demonów. Część przeżyć parapsychologicznych może wynikać z jakichś problemów organizmu i najlepiej jest udać się do lekarza i przebadać się, by potwierdzić, że wszystko jest ok. Nie trzeba lekarzowi mówić, że widzimy jakieś dziwne rzeczy. Po prostu pójść, zrobić badania i zobaczyć, czy wszystko jest w porządku. To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

Podpowiem Ci też, że jeśli jakąś osobę odwiedziesz od pójścia do lekarza i namówisz do udania się do księdza, a skończy się do dla tej osoby źle, możesz niestety mieć sprawę sądową, a tego nie życzę Tobie i nikomu innemu. Powinniśmy pozostawić pewne sprawy ludziom, którzy się na nich znają i brać odpowiedzialność za nasze rady.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi