Spojrzenie na istoty z zaświatów nie przypominające ludzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spojrzenie na istoty z zaświatów nie przypominające ludz

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 22:28

Nie Danuto, ma rozwijać się ku dobru, pięknu, sprawiedliwości, by poznać siebie. O tym jak poznać siebie nagłowił się Platon i mnie wyręczył. Z jakimkolwiek pytaniem o tym możesz się skierować do mnie. Oczywiście wiem, że i tak nie sięgniesz po Platona. :D
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 05 lis 2016, 22:32

1Prawda1 pisze:Nie Danuto, ma rozwijać się ku dobru, pięknu, sprawiedliwości, by poznać siebie. O tym jak poznać siebie nagłowił się Platon i mnie wyręczył. Z jakimkolwiek pytaniem o tym możesz się skierować do mnie. Oczywiście wiem, że i tak nie sięgniesz po Platona. :D

Nie będę posługiwać się w dzisiejszym świecie z o wiele dalej posuniętą wiedzą i poznaniem filozofią Platona, bez przesady, nasze poznawanie opierajmy o obecne czasy.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 05 lis 2016, 22:39

Może na przyszłość sprostuje od razu dla wszystkich pewną rzecz.

Człowiek, którzy żył sobie dawno temu w starożytności opisał dzięki temu co doświadczył oraz dzięki nietypowej naturze jego duszy - to o co tu mniej więcej chodzi. Udało mu się tylko dlatego właśnie, że się z tym urodził. Tak wygląda filozofia Platona właśnie, tu jest jej tajemnica, że na świat będą przybywać dusze które wyjdą z ''jaskini'' i najlepszych będą mogli wyciągać, oczywiście za ich zgodą. Ten film to przedstawia: https://www.youtube.com/watch?v=SeHq_M2-YQc. Na tym polega moja filozofia. Na życiu na planszy w której panuje pomieszanie wszystkiego, nieład i na dążeniu do świata idei poprzez przypominanie.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 11 lis 2016, 16:17

1Prawda1 pisze:Nie Danuto, ma rozwijać się ku dobru, pięknu, sprawiedliwości, by poznać siebie. O tym jak poznać siebie nagłowił się Platon i mnie wyręczył. Z jakimkolwiek pytaniem o tym możesz się skierować do mnie. Oczywiście wiem, że i tak nie sięgniesz po Platona. :D

I tu zauważam przewrotność. Czyż to zdanie nie wskazuje jednoznacznie, ze to siebie uważasz za rozwiniętego w kierunku dobra, piękna, za tego sprawiedliwego, który możne mnie pokazywać drogę, którą mam iść? A niby z jakiego powodu tak, dlaczego?
danut

Postautor: danut » 11 lis 2016, 17:12

A teraz spójrzcie na ogólną charakterystykę tych istot w przeglądzie historycznym ludzkich pojmowań i wierzeń do czasów obecnych -

https://pl.wikipedia.org/wiki/Demony_s% ... %C5%84skie

http://teatrnn.pl/leksykon/node/2599/de ... ny_bychawa

http://www.paranormalne.pl/topic/42977- ... -i-wrozek/
danut

Postautor: danut » 20 lis 2016, 13:58

Wczoraj znalazłam dość wymowny artykuł : https://treborok.wordpress.com/about/archonci/

Tak dużo się tu pisze o podjęciu przez siebie działań w celu uświadamiania ludzkości, ba nawet o swojej wielkiej misji w celu jej wyzwolenia. Ale mam jedno pytanie do tych ludzi - jak ma przebiegać w takim razie to wyzwolenie innych skoro kierują Wami samymi archonci, jesteście im poddani i ich słuchacie w tym co macie mówić, czynić, a oni są po to i tylko po to by tych innych ludzi właśnie przez Was zniewalać?
Bardzo dobrze obrazuje sprawę już psychologia cienia Junga, czego ludzie nie chcą zauważać. Archont opanowujący danego człowieka jest właśnie takim jego cieniem personalnym "innym" w nas, paskudną stroną osobowości, do której nie chcemy się przed swoim środowiskiem przyznać. Spychane własne cechy, czyny, które w rzeczy samej są obrzydliwe, właściwości psychiczne - wstrętne żądze i natręctwa zakrywane są wtedy maską uprzejmości, sztucznej dobroci, sztucznie podkreślanej słownie samooceny, wmawianej innym bardzo często z naciskiem jaki to ja nie jestem sprawiedliwy, dobry, miłosierny. Jest to bardzo charakterystyczne i rozpoznane u ludzi, u których ciemna strona osobowości wzięła górę i sami nie mają już siły by ją zwalczyć - często jest to zjawisko tożsame z opętaniem. Oczywiście w linku mamy przedstawiane te formy w postaci przybyłej z kosmosu, a raczej w postaci zobrazowanej już w starożytności jako zbuntowane, szkodzące człowiekowi, złe i wygnane ze społeczeństwa niebiańskiego. Formują się one w jakieś tam kule lub potworki kosmiczne, często mocno elektryzują dlatego nazwano je świetlistymi, ale najbardziej charakterystyczna jest dla nich niemożliwość stworzenia formy ludzkiej ani żadnej innej mogącej zaistnieć fizycznie i zapisać się trwale w rzeczywistości. To właśnie są te cienie. Efekt uboczny tworzenia się czystej świadomości. Co one robią jak szkodzą ludziom, dlaczego ludzie, od których one się wywodzą szukają innych sobie podobnych? - By złączać ze sobą te twory, by były one silniejsze i mocniej oddziaływały na rzeczywistość. Mało ludzi zdaje sobie sprawę z tego jak ta nasza rzeczywistość jest naprawdę tworzona, dlaczego jest ona ich( cieni archontów) symulacją, z pod płaszcza której w ogromnym trudzie i znoju chce przedostać się ta prawdziwa. Oddziaływanie na psychikę tego tworu jest ogromne, bo to ono zmienia i zniekształca to co jest i fałszuje obraz, narzuca co ludzie mają widzieć, a ci nie wierzą, ze widzą fałszywie. To tym sposobem władzę nad całością obejmuje zło.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 20 lis 2016, 14:58

I tu zauważam przewrotność. Czyż to zdanie nie wskazuje jednoznacznie, ze to siebie uważasz za rozwiniętego w kierunku dobra, piękna, za tego sprawiedliwego, który możne mnie pokazywać drogę, którą mam iść? A niby z jakiego powodu tak, dlaczego?

Nie jestem tego pewien Danutko, jedyne co mogę napisać to fakt, że z oświeceniem platońskim automatycznie łączy się chęć dzielenia się prawdą, wyzwalania ludzi jakoby z ''kajdan cieni''. Z jednej strony spójne więc Platon raczej się nie mylił - z drugiej strony dziwne bo Sokratesa za to otruli. Wiemy również przecież, że ciężko jest człowieka czegoś nauczyć, gdyż (przynajmniej w obecnych czasach) ludzie są straszliwie niechętni i oddaleni w sytuacjach, gdy ktoś ich czegoś uczy. Spójrz na przykład na kościół, do którego sam nieraz chodzę z koleżanką - wierni doskonale wiedzą jak potężne jest chrześcijaństwo, jednak ile procent z nich dostosuje się do kazania na mszy i na jak długo? : ) Widzimy jasno, że nawet jeśli wyzwolony filozof jest godny tego i owego w społeczeństwie to jest to rzecz której i tak nie użyje specjalnie ; ).
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, 15:00 przez 1Prawda1, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: neuron » 20 lis 2016, 14:59

ja p.......

i gdzie tu uciec ??
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: danut » 20 lis 2016, 15:28

1Prawdo1 - Ale jak mają wyzwolić się z kajdan cieni skoro najtrudniej jest rozpoznać ludziom co jest tym cieniem? Jeśli taki cień będzie wskazywał sobie i innym ludziom drogę przez dzielenie się z nimi tą niby prawdą, to gdzie razem zajdą?

Widzisz, wszystko zaczęło się 8 lat temu, gdy potrząsnęłam wielu ludźmi swoją opowieścią o przemierzeniu przeze mnie ciężkiej drogi przez te chaszcze. Nastąpił wtedy strach o swoje pozycje i zaczęła "wypadać z rąk " niektórym umiejętność fałszowania innym rzeczywistości i zaboru im tego co dobre dla siebie.
Największym ich prześladowcą stał się wtedy mój żołnierz, no może i jest waleczny :D , ale pod przysięgą walki o sprawiedliwość się pojawił. Tak, ja radzę zróbcie jak ja - przez ciernie i chaszcze brnijcie do prawdy, nałóżcie godny siebie mundur i walczcie, ale najpierw rozprawcie się z własną ciemną stroną osobowości, zniszczcie ją i nie dopuszczajcie jej do głosu. Ja wiem na pewno, że zarówno ten żołnierz jak i ja- z przyszłości to ukazanie obrazu mojej osobowości scalonej - widzicie jest ona w postaci człowieczej, a żaden Archont w takiej nie występuje, bo obrazem człowieczeństwa jest naprawdę dobro, a nie wszystkie te jego ciemne strony mocy i spekulacje, które formują się w potworki, niewykształcone postaci, takie które nie mogą prawdziwie zaistnieć w fizycznym świecie.

Neuron - a gdzie chcesz uciekać? Nie ma ucieczki od życia, musisz się z nim zmierzyć.
danut

Postautor: neuron » 20 lis 2016, 15:37

danut pisze:Neuron - a gdzie chcesz uciekać? Nie ma ucieczki od życia, musisz się z nim zmierzyć.

nie wiem, nie mam pojecia , chyba chcialbym uciec z tego wszechświata

człowiekowi wydaje sie ze smierc uwalnia a tu zasadzka , z deszczu pod rynne
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi