7 złotych na godzinę a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: 7 złotych na godzinę a spirytyzm

Postautor: Krzysztoff » 15 paź 2015, 18:06

Xsenia pisze:
Hansel pisze:"Sługo zły i gnuśny! Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał. Powinieneś więc był oddać moje pieniądze bankierom, a ja po powrocie byłbym z zyskiem odebrał swoją własność. Dlatego odbierzcie mu ten talent, a dajcie temu, który ma dziesięć talentów. Każdemu bowiem, kto ma, będzie dodane, tak że nadmiar mieć będzie. Temu zaś, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma.

Ot sprawiedliwość i chciwość w Biblii. :)

Uważasz że powinien mu podziękować za to że nic nie robił?
Jeżeli pracodawca daje jakieś zadanie do wykonania to może oczekiwać rezultatów, czy nie?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 15 paź 2015, 21:53

Xsenia o to samo mi chodziło. No ewentualnie choć pod tym się przynajmniej na razie nie podpisuje - można spekulować o przepaści dostatecznego wynagrodzenia dla pani od chleba (ponad 2 tys) i zjadacza go (8 tys wynagrodzenia). Jest to aż cztery razy więcej.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 16 paź 2015, 08:13

Krzysztoff pisze:Uważasz że powinien mu podziękować za to że nic nie robił? Jeżeli pracodawca daje jakieś zadanie do wykonania to może oczekiwać rezultatów, czy nie?

Hansel pisze:,,Podobnie też jest jak z pewnym człowiekiem, który mając się udać w podróż, przywołał swoje sługi i przekazał im swój majątek. Jednemu dał pięć talentów, drugiemu dwa, trzeciemu jeden, każdemu według jego zdolności, i odjechał."

Krzysiu czytaj ze zrozumieniem. Gdzie w tym fragmencie Biblii masz napisane, że słudzy dostali zadanie pomnożenia majątku właściciela? "Przekazał im swój majątek", to nie znaczy "idźcie i pomnażajcie". Dał im na przechowanie, a oczekiwał zwrotu więcej pieniędzy niż dał. "Chcesz żąć tam, gdzie nie posiałeś, i zbierać tam, gdzieś nie rozsypał". Tak robią lichwiarze i banki. I według mnie właściciel powinien podziękować też temu słudze. Bo sługa mógł wziąć te pieniądze i wydać na własne przyjemności, a tego nie zrobił, nie stracił też tych pieniędzy w inny sposób. On tylko je przechował w tej wartości, którą dostał.

1Prawda1 pisze:Xsenia o to samo mi chodziło. No ewentualnie choć pod tym się przynajmniej na razie nie podpisuje - można spekulować o przepaści dostatecznego wynagrodzenia dla pani od chleba (ponad 2 tys) i zjadacza go (8 tys wynagrodzenia). Jest to aż cztery razy więcej.

Zgadzam się, ale po pierwsze za 2tys. nie jest łatwo przeżyć, a po drugie 8tys. wypłaty to mają naprawdę nieliczni. Poza tym nasze kochane państwo zabiera na podatki 19% tym co zarabiają 2 tys. i 40% tym co zarabiają 8tys. Tego też nie bierzesz pod uwagę.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 16 paź 2015, 12:10

Xsenia pisze:Krzysiu czytaj ze zrozumieniem. Gdzie w tym fragmencie Biblii masz napisane, że słudzy dostali zadanie pomnożenia majątku właściciela? "Przekazał im swój majątek", to nie znaczy "idźcie i pomnażajcie". Dał im na przechowanie, a oczekiwał zwrotu więcej pieniędzy niż dał. "Chcesz żąć tam, gdzie nie posiałeś, i zbierać tam, gdzieś nie rozsypał". Tak robią lichwiarze i banki. I według mnie właściciel powinien podziękować też temu słudze. Bo sługa mógł wziąć te pieniądze i wydać na własne przyjemności, a tego nie zrobił, nie stracił też tych pieniędzy w inny sposób. On tylko je przechował w tej wartości, którą dostał.

Basiu zadałaś pytanie i jednocześnie sobie odpowiedziałaś w kolejnym zdaniu. Fragment tej przypowieści : "Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał." - mówi że przekazana została informacja o tym że miał zwrócić z zyskiem tą kwotę (czyli dokładnie "idźcie i pomnażajcie"). Inna interpretacja tej przypowieści sprawia , że całość opowiastki nie ma sensu.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Riko » 16 paź 2015, 20:06

Na temat czy też nie,napiszę krótko: polecam ;)

https://www.youtube.com/watch?v=L_A5n6ylCm8
jestem dzieckiem ziemi i nieba gwiaździstego,ale mój ród jest niebiański
Awatar użytkownika
Riko

Postautor: 1Prawda1 » 20 paź 2015, 17:29

Zgadzam się, ale po pierwsze za 2tys. nie jest łatwo przeżyć

Mówiłem o życiu jednej osoby.

Poza tym nasze kochane państwo zabiera na podatki 19% tym co zarabiają 2 tys. i 40% tym co zarabiają 8tys. Tego też nie bierzesz pod uwagę.

Biorę.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Hansel » 16 sty 2017, 10:50

Nikita pisze:Nie ma sprawiedliwowosci na tym swiecie a niestety ludzie sa strasznie chciwi....jeszcze jestesmy slabo rozwinieci....dlatego wlasnie rozwoj rozwoj aby bylo lepiej nam wsyzstkim....

http://www.newsweek.pl/biznes/1-procent ... 428,1.html

,,Średni majątek dorosłego przedstawiciela elity finansowej (1 proc. społeczeństwa) wynosi dziś około 2,7 mln dolarów. Przy utrzymaniu się obecnych trendów do 2016 roku 1 proc. najbogatszych ludzi na świecie będzie posiadać więcej niż reszta populacji - alarmuje organizacja Oxfam.

- Skala globalnej nierówności jest porażająca i mimo podejmowania tego tematu przez światowych przywódców, gwałtownie rośnie przepaść między najbogatszymi a resztą świata - podkreśliła w oświadczeniu dyrektor organizacji humanitarnej Oxfam - Winnie Byanyima, przedstawiając raport przygotowany z okazji nadchodzącego szczytu w Davos,,.

1Prawda1 pisze:Dlaczego ludzie nie myślą społecznie
A mieli by zrobić gdyby tak myśleli?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 16 sty 2017, 11:21

Wlasciwie to patrzac na dzisiejszy swiat nie dostrzega sie zadnego rozwoju w ludziach...ludzie nadal sa chciwi, pazerni i zli...od tysiecy lat to samo...gdzie rozwoj?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hansel » 16 sty 2017, 12:03

Też mam takie wrażenie że ludzie są skupieni na sobie i w ogóle nie zważają na potrzeby i uczucia innych.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 16 sty 2017, 12:50

Egoizm ludzki triumfuje...takze w nas...niestety...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi