Bóg - Co o Nim powiecie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bóg - Co o Nim powiecie?

Postautor: Xsenia » 02 paź 2015, 10:55

fruwla pisze:Biedny ten Bog, tyle ma imion, kazdy wciaz cos od niego chce

Dobre :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 02 paź 2015, 12:24

Pawełek pisze:
1Prawda1 pisze:Zatem przekonaj mnie Achill do tego że rozwój może doprowadzić do poznania Boga.

Bóg to miłość i szczęście. Neandertalczycy walili sobie nawzajem w łeb i nie znali zbytnio takich pojęć jak miłość i szczęście. Teraz gdy ludzie się rozwinęli lepiej pojmują te uczucia dzięki czemu lepiej poznają Boga.

no cóz patrząc na badania archeologiczne to z przyklrością stwierdzam, że neandertalczycy byli zdecydowanie bardziej oddanymi spoleczenstwu osobnikami niz to jest powszechnie uznawane. pierwsze pochowki, skladanie kwaitow na gorbach, opieka nad starszymi, schorowanymi lub wrecz niedołęznymi osobnikami to cechy charakterystyczne dla neandertalczykow, zaklda sie ze homo sapiens przejal te obyczaje od nich bo sam nie ptorafil ich u siebie rozwinac - dowodzi sie tego na podstawie sladow archeologicznyc wsord ktorych to wlasnie stanowiska homo sapiens wspolzyjace w ekosystemie z neandertalczykami mialy jako pierwsze przejawiac podobne zachowania. a sam neandetalczyk stosowal to na dlugo przed pojawieniem sie homo sapiens w poblizu.
zatem tu juz jest jeden problem z Twoja tezą Pawełku

Drugi problem ktory postrzegam to nie kwestia instynktu a intuicji - ktora jest blizsza emocjom. Instynkt jest oduchem jak to sie okresla zwierzecym tu nie ma uczuc sa tylko żadzę prymitywne i brutalnie sprawiedliwe w swej prostcoie - najsilniejszy, najbardziej zaradny przetrwa.
Intuicja to już coś bardziej skomplikowanego, to kwestia wyczucia ... pewnego nie do konca rozumianego przeblysku ktory ukazuje nam pewna sprawy w sposob inny niz by sie nam (szcegolnie Eurropejczykom) wydawało. Nasza kultura opiera sie na racjonalizowaniu. Rzecz w tym ze ta racjonalizacja poszla za daleko. reczy na ktore nie znamy odpowiedzi czesto odzuca sie, pomija zamiast zaczac szukac odpowiedzi. Kazdy czlowiek posiada intuicje ale kultura im bardziej skupiona na materializmie i/lub silnych doktrynach tym bardziej zaglusza naszą intuicję.
czlowiek pozbawiony silnychm, shierarchizowaych uwarrunkowan kulturowych jest bardziej otwarty na swoj wewnetrzny glos.

Odpowiadając na Twoją prośbę o "przekonanie".
nie mam zamiaru Cię przekonywać, każdy ma swój rozum, ja rozumuję w ten sposob, Czy Cię to przekonuje to już Twój wybór ;)
1) wynika to ze spirytyzmu, dusze wyzej rozwiniete maja lepszy kontakt z bogiem, sa blizej niego jak to se czesto ujmuje a to dal mnie oznacza ze go lepiej rozumieją w swojej istocie.
2) zakladajac to o czym pisalem ze bog to tylko "sila uczuc" to rozwoj w kierunku dobra autmatycznie buduje w nas chec kierowania sie wlasnie tymi uczuciami. lepsze zrozumienie tych pojec prowadzi wiec autoamtycznie do lepszego poznania boskosci.
1Prawda1 pisze:Dobra to teraz mamy ludzi na niższym poziomie rozwoju i na wyższym od nich, dlaczego jedni są tacy, a drudzy tacy? Gdzie tutaj jest ta rzecz ''mieszająca rozwój w ludziach''? Pytanie szczególnie kieruję do spirytystów. :)

Bo nikt nie rozwija sie rownomiernie. wolna wola - to mozna by uznac za ten element mieszający. to ze zawsze masz wybór. niektorzy go podejmuja niektorzy nie. A niekotrzy nie maja nawet szansy dokonac wyborow bo zdarzaja sie wypadki.
Poza tym chodziles do szkoly, dlaczego jedni lepiej sie ucza matematyki a inni historii? Czemu jedni w lot rozumieja zasady fizyki a dla innych to czarna magia? Tu dziala podobny mechanizm.uwarunkowania kutlurowe, dostepność źródła wiedzy, czasem mentor. czynnnikow mozna by wymieniac mnóstwo. I one wszystkie dycyduja o naszych swiadomych jak i nieswiadomych wyborach ktorych ciagle dokonujemy.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 02 paź 2015, 12:34

1Prawda1 pisze:Czyli chodzi Ci o to, że Bóg (Miłość) jest potężną inteligencją albo nawet czymś poza inteligencją i nic więcej nie da się powiedzieć o Jego miłości?

Wydaje mi się trafne stwierdzenie Duchów z księgi duchów , które odpowiadają , że nie jesteśmy w stanie pojąć pewnych rzeczy.
Nasze rozumienie jest ograniczone do tego co doświadczamy , więc czy Bóg jest drzewem ? czy jest krzesłem ? może wygląda jak starzec ? może "myśli" , "czuje" gniewa się ? - trochę słabe określenia jak na istotę która stworzyła tak ogromny wszechświat.

Jak zaczynamy rozmawiać terminami abstrakcyjnymi - wszechmogący, nieskończenie miłosierny, nieskończony - to tak naprawdę nie wiemy o czym mówimy , to jest jak kłótnia ślepców - który odcień farby jest bardziej odpowiedni do wystroju wnętrza.

Prawda jest taka że nigdy się nie dowiemy jaki On jest. Obserwując rozwój Duchów - jeżeli przyjmiemy że bardziej rozwinięty Duch staje się bardziej "dobry" (w dużym uproszczeniu) - to można wnioskować że Bóg jest takim najbardziej rozwiniętym Duchem - czyli bardzo , bardzo.... dobrym :lol:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 02 paź 2015, 15:11

Bóg - co o nim powiecie?- z reguły podchodzę do spraw bardzo rzetelnie, więc na temat Boga nic nie będę ściemniała, bo gościa na oczy nie widziałam i z tego co wiem to nikt nigdy go nie widział
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: 1Prawda1 » 02 paź 2015, 15:16

A co jeśli by rozważyć, że wszechświat stworzyliśmy my sami tylko o tym nie pamiętamy?
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Natasza » 02 paź 2015, 15:24

a co było pierwsze KURA czy JAJKO ? :?:
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: 1Prawda1 » 02 paź 2015, 15:28

Kura była pierwsza według mnie tak jak inne stworzenia, a że jajo z niej pochodzi to było drugie w kolejności.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 02 paź 2015, 15:47

Jajko było pierwsze. Bo pierwsze były gady, które także wylęgają się z jaj. I pierwsze latające zwierzęta to były gady właśnie. Kura nie mogła być pierwsza, bo nie powstałaby z niczego. No chyba, że Bóg ją stworzył w czasie 7 pierwszych dni :lol: :lol: :lol:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Natasza » 02 paź 2015, 15:52

no i mamy już pewną logikę , nota bene Bóg palcem nie kiwnął w tworzeniu jaj i kur :P
Enigma ,, Why?,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: 1Prawda1 » 02 paź 2015, 16:30

Xsenia pisze:Dla mnie Bóg nie jest równy miłości i nie jest miłością. Bo gdyby był miłością, musiałby też być nienawiścią, bo Bóg jest WSZYSTKIM. Dla mnie Bóg nie jest dobrocią i nie jest złem. Bóg nie ma uczuć, nie ma ciała. Nie kocha i nie nienawidzi. Jest wszystkim i wszędzie. Jest w nas i obok nas. Tym dla mnie jest Bóg.

Rozwiniesz?
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi