Hearing Voices - słyszenie głosów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Hearing Voices - słyszenie głosów

Postautor: cthulhu87 » 21 wrz 2014, 17:39

Leczenie farmokologiczne przyniosło przełom w psychiatrii XX wieku. Jeśli idzie o schizofrenię, to już w latach 70. pisał o tym Kępiński - używanie leków umożliwiło względnie normalne funkcjonowanie ludziom, którzy w dawnych czasach skazani byliby na życie w odosobnieniu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 21 wrz 2014, 17:46

cthulhu87 pisze: używanie leków umożliwiło względnie normalne funkcjonowanie ludziom, którzy w dawnych czasach skazani byliby na życie w odosobnieniu.

ale nie wyleczyło choroby.

nie neguję samej idea, w niektórych przypadkach na pewno jest to lepszym rozwiązaniem. Ja po prostu z zasady nie korzystam z leków które "leczą" objawy.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 21 wrz 2014, 20:31

Co to, forum medyczne, żeby o lekach dyskutować? ;)

Jeśli modlitwa poprawiła Twój stan, to możliwe, że nie jest to choroba, a "po prostu" (niechcący) przyciągnąłeś do siebie i umożliwiłeś działanie jakiemuś/jakimś niedoskonałym Duchom.
Celem tychże Duchów jest bardzo często rozrywka, jednakże dla jednego Ducha rozrywką będzie zrzucanie przedmiotów, dla innego doprowadzanie człowieka do takiego stanu jak Twój.

Wracając do modlitwy - jeśli tylko modlitwa jest "od serca" (czyli nie jest to klepanie regułek jak z automatu), to przyciąga do nas dobre Duchy.
Musisz zrozumieć również, że każdy z nas ma swojego Ducha Opiekuna/Anioła Stróża czy jakkolwiek go zwać, który ciągle przy nas jest, by nas chronić; co również bardzo ważne, ciągle otaczają nas Duchy (albo dobre, gdy postępujemy właściwie, albo niedoskonałe, gdy zeszliśmy z drogi czynienia dobra).
Jak mówiłem, gdy się szczerze modlimy, przyciągamy do siebie dobre Duchy - one z kolei swoją obecnością "odpychają" te Duchy niedoskonałe - i właśnie dlatego, gdy się modliłeś, poczułeś się lepiej, ponieważ miałeś wokół siebie Ducha Opiekuna oraz Duchy dobre, które przyszły Ci na pomoc.

Jeśli chodzi o rozwiązanie Twoich problemów, to wcześniej wspomniana modlitwa, która nigdy nie zaszkodzi oraz oczywiste niewdawanie się w żadne dyskusje z tymi głosami - gdy Duchy zobaczą, że nie są w stanie do Ciebie dłużej "trafić" i Cię "sprowokować", to wreszcie odejdą "zająć" się kimś innym.
Aby przyciągnąć do siebie dobre Duchy i oddalić te niedoskonałe, polecam Ci poświęcić chwilę na przemyślenie, czy przez przypadek nie chowasz jakiejś urazy w stosunku do kogoś, czy nie planujesz zemsty, czy komuś "zapomniałeś, ale nie wybaczyłeś" - ponieważ właśnie takie negatywne myśli i cele przyciągają do nas Duchy niedoskonałe poprzez zgodność myśli w imię powiedzenia "swój ciągnie do swego" - oczywiście nie mówię, że tak musi być, jest to tylko jedna z możliwości, jednak polecam się nad tym zastanowić, a jeśli wyjdzie, że komuś (nawet "dawno temu i nieważne") nie wybaczyłeś, to postaraj się to zrobić, jakiekolwiek by tej osoby przewinienie nie było poważne.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: xArEs » 23 wrz 2014, 09:58

Znam troche psychiatrów i zapewne jak wejdzie i powie "dzień dobry słysze głosy" to kazdy psychiatra od razu przypnie etykietke schizofrenik. Bo oni jak sie domyślacie nie rozpatrują przypadków słyszenia głosów przez pryzmat tego że ktoś może być paraaktywny i ma dar komunikowania sie z duchami. Sam miałem przypadek kiedy psychiatra w trakcie badania zadawał mi kilkadziesiąt pytań czy nie słysze jakichś głosów. Oczywiście każde pytanie sformułowane było inaczej ale dotyczyło tego samego. Moja rada dla autora wątku. Gdy tylko pojawi się cień prawdopodobieństwa że to nie głosy zmarłych a głosy z własnej głowy to jak najszybciej jednak do psychiatry. Schizofrenia to ciężka choroba i trzeba ją leczyć bo na finale może zabić siebie lub kogoś. Niestety mam schizofrenika w rodzinie i nikomu nie życzę. Wiec jakby co lepiej zacząć leczenie szybciej.
pozdr
Krzych
Awatar użytkownika
xArEs

Postautor: atalia » 23 wrz 2014, 09:59

Zgadzam się z Tobą.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Asiek » 23 wrz 2014, 13:34

Masz dosyć poważny problem. Sam w sumie zapętliłeś się w to wszystko co teraz odczuwasz. Miałam kiedyś podobnie, psychiatra i leki w ogóle nie pomogły. Jednak da się z tego stanu wyjść.
To wszystko co teraz dzieje się w Twojej głowie jest spowodowane zainteresowaniem światem duchowym. Zaprosiłeś tym samym dusze lub myślokształty do rzeczywistego świata. Aby z tego wyjść będziesz musiał na jakiś czas kompletnie przestać interesować się światem duchowym i zacząć normalnie żyć. Spraw sobie tyle obowiązków, żeby nie mieć czasu na myślenie o głosach w głowie. Wiem, nie będzie to łatwe i z pewnością będziesz te głosy słyszał jeszcze co jakiś czas. Jednak nie myślenie o tym sprawi, że głosy niedługo całkowicie znikną.
Asiek

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 15:04

Nie wszystko, co nas otacza związane jest z duchami. Wszelkie zaburzenia od tzw. "normalności" warto zbadać ze wszystkich stron. Słyszenie głosów może świadczyć o tym, że ktoś jest medium, a może też świadczyć, że jest schizofrenikiem. W tym drugim przypadku głosy są słyszane, ale nie pochodzą od duchów, a są zwykłym wytworem umysłu, który nie funkcjonuje prawidłowo.

W takich przypadkach zawsze warto zrobić kilka rzeczy:

- zasięgnąć porad lekarza. Nawet jeśli lekarz potraktuje medialność jako schizofrenię i poda nam leki, będzie to mniejsze zło, bo dzięki temu powinniśmy wrócić do normalności i móc lepiej się przygotować do ewentualnego bycia medium

- prosić o wsparcie naszego duchowego przewodnika, który pomoże nam znaleźć najlepsze rozwiązanie niezależnie od sytuacji

- jeżeli podejrzewamy u siebie medialność (to, co może o tym świadczyć, to potwierdzenia w faktach, świadczące o tym, że mamy kontakt z duszami zmarłych, a nie przypadkowymi tworami wyobraźni np. wtedy gdy widzimy konkretne osoby, uzyskujemy informacje, które znajdują potwierdzenie itp.), to warto z pewnością poznać spirytyzm, który nie tylko pozwoli nam lepiej zrozumieć, co się z nami dzieje, ale także da świetne narzędzia do pracy nad własnymi niedoskonałościami, prowadząc nas na drodze do szczęścia, do którego wszyscy dążymy

I tak trochę anegdotycznie na koniec: znajomy opowiadał mi, że kiedyś w pewnym szpitalu psychiatrycznym mieli pacjenta schizofrenika, który opowiadała niesamowite historie... Zaintrygowało to ordynatora, który wezwał go na rozmowę, a tam pacjent zaczął mu opisywać szczegóły z życia, które pochodziły od zmarłego ojca tego lekarza, który uczestniczył w tym spotkaniu. Było to tak silne, że ordynator uznał, że to nie jest schizofrenia i wypisał pacjenta ze szpitala. Jeśli ktoś jest medium i jest gotowy do pracy mediumicznej, to duchy zawsze znajdą sposób, by go wyciągnąć z kłopotów :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 23 wrz 2014, 18:02

Konrad fajnie, ze znowu jestes bardziej aktywny...Twoja madrosc i zdrowy rozsadek sa tu potrzebne...chcialoby sie powiedziec ...dobrze szefie, ze jestes....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 23 wrz 2014, 18:34

Nikita pisze:Konrad fajnie, ze znowu jestes bardziej aktywny...Twoja madrosc i zdrowy rozsadek sa tu potrzebne...chcialoby sie powiedziec ...dobrze szefie, ze jestes....

Konrad chyba sobie zapisał cel "więcej pisać na forum" hehe :lol:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Odp: Hearing Voices - słyszenie głosów

Postautor: konrad » 23 wrz 2014, 20:24

Krzysztoff pisze:
Nikita pisze:Konrad fajnie, ze znowu jestes bardziej aktywny...Twoja madrosc i zdrowy rozsadek sa tu potrzebne...chcialoby sie powiedziec ...dobrze szefie, ze jestes....

Konrad chyba sobie zapisał cel "więcej pisać na forum" hehe :lol:

Tak. Wpisałem sobie 0 punktów w uczestnictwie na forum i postanowiłem dojść do 5-6 w tym roku, czyli przegonić atalię w liczbie postów. A na poważnie.to pomógł Tapatalk, bo teraz mam dostęp z komórki, więc czytam na bieżąco.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi