VIII-IX 2009 - Spirytyzm a inne ruchy filozoficzne i religie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: VIII-IX 2009 - Spirytyzm a inne ruchy filozoficzne i religie

Postautor: Leszek » 26 sie 2009, 20:30

acznę od sedna, u nas nie ma czyśćca więc i nie ma potrzeby aby modlić się za zmarłych. Mój kuzyn jest na teologii zapytany co się dzieje z duszami po śmierci odpowiedział że w biblii pisze, że są na łonie Abrahama czekając na sąd ostateczny. Oczywiście należy traktować to jako przenośnię. Tak więc Luteranizm jest jakby otwarty na to co jest po śmierci. Wspólny katolicyzmem jest jedynie dzień sądu, z czym oczywiście ja się nie zgadzam.

Dziś wpadła mi jedna myśl do głowy, otóż prawa karmy są odzwierciedleniem praw Mojżeszowych mam tu na myśli prawo oko za oko. Dziś doszedłem do tego, że reinkarnacja umożliwia wyrównywanie rachunków z poprzednich żywotów. Chrystus jednak nauczał aby nadstawiać drugi policzek, wygląda na to że jego nauki przeczą naturalnemu prawu karmicznemu. Jednak z drugiej strony, karma nie musi zostać jakby w pełni spłacona gdyż, ofiara może wybaczyć swojemu oprawcy za to co zrobił jej w poprzednim życiu.

Co o tym myślicie?
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Re: VIII-IX 2009 - Spirytyzm a inne ruchy filozoficzne i religie

Postautor: konrad » 26 sie 2009, 21:22

Leszek pisze:Dziś wpadła mi jedna myśl do głowy, otóż prawa karmy są odzwierciedleniem praw Mojżeszowych mam tu na myśli prawo oko za oko. Dziś doszedłem do tego, że reinkarnacja umożliwia wyrównywanie rachunków z poprzednich żywotów. Chrystus jednak nauczał aby nadstawiać drugi policzek, wygląda na to że jego nauki przeczą naturalnemu prawu karmicznemu.

Mam wrażenie, że chodzi tu o coś innego. Rzeczywiście na pierwszy rzut oka karma jest równoznaczna z istnieniem prawa "oko za oko", ale prawo skutku i przyczyny, o którym mówi spirytyzm działa w nieco inny sposób:

1) sensem ponownych wcieleń nie jest tak naprawdę do końca ponoszenie konsekwencji z poprzednich żyć, ale rozwój. Oznacza to, że nawet jeśli nie uda nam się zadośćuczynić tej, czy innej osobie, jeżeli nasze życie się zmieni i będziemy okazywać miłosierdzie innym, "karma" zostanie wymazana. Co za tym idzie, gdy nadstawiamy policzek, zamiast się mścić, wymazujemy karmę dotyczącą również innych czynów. Nie ma więc potrzeby zadośćuczynienia wszystkim ludziom, którym wyrządziliśmy krzywdę. Ważne jest, że zrozumiemy nasz błąd i nie będziemy go już powtarzać.

2) próby nie są narzucane nam automatycznie... nie ma więc jakiegoś ślepego losu... gdy jesteśmy wystarczająco rozwinięci, sami decydujemy o naszych próbach. Wybieramy po prostu lekcje, w których będziemy brać udział, żeby dalej się rozwijać.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: VIII-IX 2009 - Spirytyzm a inne ruchy filozoficzne i rel

Postautor: Hansel » 25 mar 2015, 14:35

Jul pisze:Stanisław Lem kiedyś przeprowadził w "Sumie Technologicznej" ciekawe wywody na temat uniwersalnego rozwoju cywilizacji kosmicznej
Osobiście zastanawiam się jak tak mądry człowiek jak Lem mógł mówić takie rzeczy: ,,Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył!,,
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: atalia » 25 mar 2015, 14:37

Mówił tak, bo nie wiedział o spirytyzmie. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 25 mar 2015, 14:53

Hansel pisze:
Jul pisze:Stanisław Lem kiedyś przeprowadził w "Sumie Technologicznej" ciekawe wywody na temat uniwersalnego rozwoju cywilizacji kosmicznej
Osobiście zastanawiam się jak tak mądry człowiek jak Lem mógł mówić takie rzeczy: ,,Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył!,,

Myślę, że uwaga dot. "fatalnej konstrukcji świata" dotyczyła przede wszystkim morza cierpienia i agresji, jakiego doświadczają niemal wszystkie czujące istoty na świecie. Jeśli dołączyć do tego katastrofy naturalne, a pominąć zupełnie kontekst reinkarnacji, Lem miał prawo tak twierdzić. Być może uznanie doktryny o wielokrotnych wcieleniach czy istnienia zaświatów stanowiło dla niego zbyt duży skok wiary.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 25 mar 2015, 15:04

Toteż o tym właśnie mówię. :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hansel » 11 wrz 2015, 19:59

Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 29 paź 2015, 14:49

konrad pisze:Jeśli zaś chodzi o teorię karmy, to jest ona bardzo zbieżna z tym, o czym mówi buddyzm i hinduizm. Swoją drogą na pytaniu poruszyliśmy ciekawą kwestię - czy teorie spirytystyczne nie powstały pod wpływem mody na orientalizm, która była dość powszechna w XIX wieku. Czy więc nie jest tak, że spirytyści zaczerpnęli część nauk od buddystów, czy od hinduistów? Moim zdaniem takiego wpływu nie było. Najlepszym dowodem jest to, że słowa takie jak "karma", które pojawiają się w wielu innych teoriach ezoterycznych, są w spirytyzmie nieobecnie. Kardec nazywa to zjawisko "prawem przyczyny i skutku". Gdyby nawiązywał do teorii orientalnych, zapewne słowo "karma" gdzieś by się przewinęło. Nie ma też raczej innych wzmianek na temat religii orientalnych i tamtejszych systemów filozoficznych. Kardec przecież mógłby wspomnieć, że nauki moralne Buddy czy Kriszny są zbieżne z tymi, które głosił Jezus. Wspomina już o tym Leon Denis, ale czyni to pół wieku po wydaniu KD. Myślę więc, że gdyby spirytyści byli pod wpływem nurtów filozoficznych ze wschodu, pojawiłyby się w książkach Kardeca jakieś bardzo bezpośrednie odniesienia do tychże teorii.

To ciekawe bo z tego co pamiętam materialiści twierdili że Kardec po prostu połączył w jedno Chrześcijaństwo z Hinduizmem.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 29 paź 2015, 16:22

Hansel pisze:To ciekawe bo z tego co pamiętam materialiści twierdili że Kardec po prostu połączył w jedno Chrześcijaństwo z Hinduizmem.

Kardec nawiązuje czasami do Platona, więc jeśli już inspirował się innymi nurtami myślowymi w kwestii reinkarnacji to zdecydowanie bardziej prawdopodobne, że czerpał z Platona i Pitagorejczyków. Zresztą kilkakrotnie nawiązywał do "metempsychozy" zakładającej możliwość wcielenia duszy człowieka w ciało zwierzęcia, podkreślając różnicę w poglądach spirytystów na tę kwestię.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 29 paź 2015, 20:45

Ja nie mówię że kardec tak zrobił tylko że Materialiści tak twierdzili...
Awatar użytkownika
Hansel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi