cthulhu87 pisze:artur pisze:niestety, u spirytystów jest odwrócenie..., a to nie jest działanie Ducha Świętego
A czemu tak uważasz? Spirytyści pomagają przecież wielu ludziom.
Ale nie wierzą w Jezusa.
cthulhu87 pisze:artur pisze:niestety, u spirytystów jest odwrócenie..., a to nie jest działanie Ducha Świętego
A czemu tak uważasz? Spirytyści pomagają przecież wielu ludziom.
000Lukas000 pisze:artur pisze:000Lukas000 pisze:Mówisz że wstąpił na ciebie duch święty, czyli musisz umieć uzdrawiać, wskrzeszać zmarłych, mówić językami i wypędzać demony - no to gratulację.
A jeśli tego nie potrafisz, to jest to tylko farsa i kupa sugestii
nie każde działanie Ducha Świętego wiąże się jednoznacznie z tzw darami Ducha Świętego
A to coś nowego, ale widocznie w Biblii się pomylili a tym masz rację
artur pisze:Jan 16:13Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe.
Dzieje Apostolskie 10:47On (Jezus) nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych. Wszyscy prorocy świadczą o tym, że każdy, kto w Niego wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów. Kiedy Piotr jeszcze mówił o tym, Duch Święty zstąpił na wszystkich, którzy słuchali nauki. I zdumieli się wierni pochodzenia żydowskiego, którzy przybyli z Piotrem, że dar Ducha Świętego wylany został także na pogan. Słyszeli bowiem, że mówią językami i wielbią Boga. Wtedy odezwał się Piotr: Któż może odmówić chrztu tym, którzy otrzymali Ducha Świętego tak samo jak my? I rozkazał ochrzcić ich w imię Jezusa Chrystusa.
jak widzisz powyżej w tym przypadku Duch Świety zstąpił na ludzi (chrzest w Duchu Świętym) i wylał jedynie dar mówienia językami (przynajmniej o tym jednym wspomniano)
Albowiem Duch Święty obdarza takimi darami jakimi chce i jakie uważa za stosowne dla rozwoju osobistego bądź całej wspólnoty.
Ale wg mnie najważniejszym darem jaki Duch Święty przynosi to otwarcie oczu i pomoc w podążaniu za Panem Jezusem.

000Lukas000 pisze:Konradzie a mam do ciebie pytanie, czy Divaldo Franco jest w stanie za pomocą duchów mówić obcymi językami których nie zna?

konrad pisze:000Lukas000 pisze:Konradzie a mam do ciebie pytanie, czy Divaldo Franco jest w stanie za pomocą duchów mówić obcymi językami których nie zna?
Otrzymał już kilka przekazów w innych językach. Te najbardziej znane to przekazy otrzymane w czasie kongresów (po francusku na kongresie w Paryżu i po angielsku na kongresie w Anglii). Otrzymał także przekazy w staroniemieckim.
Ja sam słyszałem, jak Duch na zasadzie psychofonii mówi za jego pośrednictwem po francusku i po hiszpańsku, ale hiszpański akurat Divaldo lepiej lub gorzej zna.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości