Sztywnienie ludzi z wiekiem

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztywnienie ludzi z wiekiem

Postautor: Xsenia » 15 gru 2015, 22:47

Dokładnie Danut :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 15 gru 2015, 23:01

Bo trzeba Xseniu droga bardziej otworzyć serce. Wiem, że kiedyś miałaś problem i ktoś Cię źle traktował, to zraża wiem, jednak myślę, choć pewności nie daje bo jesteśmy osobnymi ludźmi - że:

Gdybyś powróciła wspomnieniami (nie musi to być intensywne, ale żeby też było w tym trochę wkładu) do tego jakimi ''oczami'' postrzegałaś życie przed tym niefajnym okresem to jest wielce prawdopodobne, że wprowadziłabyś w swoje życie piękno, które by Ci towarzyszyło. To piękno byłoby tym większe im bardziej byś się zaangażowała w pamięć o nim. Jedno jest pewne - im bardziej skromne mamy spojrzenie na szczęście to wtedy zbliżamy się do niego, a nie do szczęścia jakiejś podobizny i zakładam, bazując na sobie, że takie spojrzenie mają dzieci i to one są wzorem do naśladowania w szczęściu.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 15 gru 2015, 23:10

Nie należałam do najszczęśliwszych dzieci Prawdo. I nie wiem czy chciałabym wracać do tamtego okresu. A nawet nie, wiem, nie chcę wracać obecnie do tamtych przeżyć. Gdybym jakimś cudem wróciła do mojego dzieciństwa z wiedzą, którą mam teraz to tak, bardzo chętnie. Ale jeśli miałabym przeżyć to samo jeszcze raz, to chyba podcięłabym sobie żyły, by oszczędzić sobie cierpień.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 15 gru 2015, 23:23

Spokojnie to tak nie działa. Bez przeżywania ponownie cierpienia. Dla Ciebie czy mnie to jest trudniejsze, ale raczej nie niemożliwe skoro mi się udało.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 16 gru 2015, 00:38

Myślę, że Prawdzie chodzi o odzyskanie czucia świeżością swojej duszy, takiego żywotnego, dziecięcego, chłonnego, wrażliwego. Czasami w nas się to budzi chwilowo pod wpływem jakiegoś impulsu, znowu stajemy się dzieckiem, ale w późniejszym wieku jest to już sporadyczne i przytłoczone bagażem życia jaki za sobą ciągniemy.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 16 gru 2015, 00:56

Tak Danuto zapewne o tym samym piszemy i to było jednym z czynników tego, że jako mały chłopiec widziałem ogromne, nie pochodzące z tej Ziemi piękno. Jakaś konieczność mnie wyrwała chyba, żebym po wielu latach (prawie 20-sty rok życia) przypomniał sobie to i znów je ujrzał, udało mi się raz je przypomnieć właśnie pod koniec 19 lat. A przecież ostatni raz je widziałem jako mały chłopiec.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 16 gru 2015, 09:18

danut pisze:Myślę, że Prawdzie chodzi o odzyskanie czucia świeżością swojej duszy, takiego żywotnego, dziecięcego, chłonnego, wrażliwego.

Hm Skalanie świeżości mojej duszy nastąpiło w 4 roku życia, a wcześniejszych okresów mojego życia po prostu nie pamiętam. A później nie było całkiem źle, ale różowo też nie.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 16 gru 2015, 13:10

Piszemy o wrażliwości i sposobach odczuwania, wrażliwości dzięki, której dziecko odbiera świat w specyficzny sposób. Czasami tę wrażliwość wzmacniają nawet porażki, czy trudy życia, ciężkie warunki - odczuwa się wtedy mocniej i u dziecka raczej nie poprzez nienawiść, chęć odwetu, a płacz i zajrzenie w głąb swojej duszy - to zdolność do mocnych wzruszeń. Co takiego musiałoby się stać, by już dziecko stało się zimne i obojętne i odrzucało wszystkie uczucia?
danut

Postautor: Xsenia » 16 gru 2015, 15:41

danut pisze:Co takiego musiałoby się stać, by już dziecko stało się zimne i obojętne i odrzucało wszystkie uczucia?

Pomyśl, ja nie mam zamiaru do tego wracać. Zamknęłam ten rozdział mojego życia.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danut » 16 gru 2015, 16:55

Xseniu ja nie wnikam w Twoją sprawę, chcesz ją zostawić dla siebie i niech tak będzie. Ważnym w tym temacie powodem "sztywnienia" ludzi odbijającym się na całe ich życie będzie choroba sieroca tak często obserwowana u dzieci opuszczonych w Domach Dziecka, choć nie dotyczy ona wcale tylko tych dzieci, czasami obserwuje się ją w z pozoru normalnych domach, w których wyraźny jest brak miłości, szczególnie tej najważniejszej dla dziecka - miłości matki.

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psycholo ... #Przyczyny choroby sierocej
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi