Leczenie z pomocą duchów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Leczenie z pomocą duchów

Postautor: konrad » 07 sty 2011, 18:33

Luperci Faviani pisze:To jest słuszny argument w ustach wrogów spirytyzmu!

To nie jest słuszny argument. Spirytyzm wyraźnie opowiada się za tym, że naszym celem jest braterstwo i niesienie pomocy innym, a nie dywagowanie na temat przyczyn cierpienia. Zrozumienie przyczyn jest potrzebne, by uniknąć tych cierpień w przyszłości i lepiej drugiej osobie pomóc, ale nie należy iść w skrajności.

Luperci Faviani pisze:Niektórzy przeciwnicy spirytyzmu zarzucają filozofii duchów, że poprzez ideę reinkarnacji skłania ona do ignorowania ludzkiego cierpienia. Tłumacząc ból przewinieniami z wcześniejszych wcieleń można by usprawiedliwiać niechęć do udzielania pomocy: bo skoro ktoś cierpi oznacza to, że na to zasłużył i taka jest wola Boga.

Największym problemem przeciwników spirytyzmu jest właśnie to, że go nie znają. ;)

Luperci Faviani pisze:Spirytyści, głównie ci, którzy nie są szczególnie wrażliwi, powinni bardzo uważać, aby ich wiedza, analityczny umysł i logika spirytystycznych pojęć nie przysłoniła im autentycznego sensu, i celu powstania nauki duchów. Choć możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, jest to autentyczne zagrożenie dla indywidualnego rozwoju każdego spirytysty.

Myślę, że każdy kto uważa się za spirytystę, powinien wiedzieć, że "Bez miłosierdzia nie ma zbawienia", a nie "Bez logiki...." Oczywiście jest to zawsze pewne zagrożenie, ale myślę, że nie aż takie. Największym zagrożeniem jest zawsze egoizm i pycha.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 07 sty 2011, 19:28

Kto jak kto ale wydaje mi się, że spirytyści - pomimo tego, że są najbardziej logicznie myślącymi ludźmi na tej planecie (wiem, wiem - po pierwsze skromność he he :mrgreen: ) to są również ludźmi najbardziej wrażliwymi. Jest to moje subiektywne odczucie i na poparcie tej tezy mam tylko i wyłącznie obserwacje własnej osobowości, która może być jednak w dużym stopniu skażona przesadnym uwielbieniem siebie samego, za co wlepiam sobie teraz klapsa.
(klaps)
W tym teście, który jakiś czas temu robiliśmy (jakim jesteś drzewem) prawie każdemu wyszła leszczyna 8-).

Luperci Faviani pisze:Człowiek wrażliwy wie, a raczej czuje, że musi pomagać innym, ale spirytysta nie musi być wrażliwy - powinien być, ale nie musi.

Wydaje mi się, że ktoś kto pojął spirytyzm siłą rzeczy jest już w dość zaawansowanym stadium rozwoju uczuć wyższych.
A jeśli nie jest, to niech się czym prędzej uwrażliwi ;)...
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 07 sty 2011, 19:33

Z powyższego wynika,że jesteśmy do siebie podobni.. :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 07 sty 2011, 19:34

atalia pisze:Z powyższego wynika,że jesteśmy do siebie podobni..

Takie... Bratnie dusze ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 07 sty 2011, 20:43

Konradzie i Methyl, ludzie są różni.
konrad pisze:
Luperci Faviani pisze:To jest słuszny argument w ustach wrogów spirytyzmu!

To nie jest słuszny argument.

Jest słuszny, bo jest logiczny. Ludzie są bardziej lub mniej empatyczni, a tu mają napisane czarno na białym, że cierpienia są skutkiem przewinień...
konrad pisze:Spirytyzm wyraźnie opowiada się za tym, że naszym celem jest braterstwo i niesienie pomocy innym, a nie dywagowanie na temat przyczyn cierpienia.

To jest kontrargument... No, nie będę w tym temacie z Tobą polemizował, Konradzie, bo wiem co mi odpowiesz i czułbym się jakbym sam ze sobą grał w szachy. ;)
methyl pisze:Kto jak kto ale wydaje mi się, że spirytyści - pomimo tego, że są najbardziej logicznie myślącymi ludźmi na tej planecie ... to są również ludźmi najbardziej wrażliwymi.

Matematycy też myślą logicznie, czy więc wszyscy są wrażliwi?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Zbyszek » 08 sty 2011, 13:32

Wczoraj uczestniczyłem w konferencji zorganizowanej przez grupę spirytystów madryckich.Tematem wykładu było “Zdrowie Człowieka a jego Świadomość” udzielonego przez prezydenta Konfederacji Hiszpańskiej /Juan Miguel Fernandez Muñoz/.Będąc pierwszy raz na takim spotkaniu, chciałbym w miarę moich możliwości pisarskich opisać jak to się odbyło. Po przybyciu do mieszkania, w którym mieści się ośrodek, zostałem przyjęty bardzo przyjaźnie, czuło się atmosferę ludzi zjednoczonych, jedna myślą i duchem. Przed rozpoczęciem wykładu zaproszono nas do pokoju, w którym cztery panie medium każdemu z osobna, przekazały energie wzmacniającą. /Tak mi to wytłumaczono/ Podczas wykładu, był omawiany problem, naszej świadomości i wpływu jej na nasze zdrowie. W skrócie, nasza świadomość/ można powiedzieć tez dusza/ wpływa na nasze ciało zmieniając jego wibracje, które doprowadzają do rożnych dolegliwości /chorób/. Lekarstwem na to jest poprawa naszej osobowości. Przykładem tego było wiele cudownych wyleczeń, nawet z chorób bardzo poważnych. Mottem wykładowcy było ” Sa choroby, bo są chorzy”co oznacza ze mamy psychikę chora dlatego chorujemy. Drugim ważnym wątkiem była medytacja, na którą poświęciliśmy kilka minut, przy dźwiękach muzyki. Jak określił prowadzący, koncentracja jest mówieniem do Boga, medytacja przez wewnętrzne wyciszenie słuchaniem go.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 08 sty 2011, 14:15

Co do Juana Miguela - bardzo mi się podobał jego wykład w Walencji.

Zbyszek pisze:Przed rozpoczęciem wykładu zaproszono nas do pokoju, w którym cztery panie medium każdemu z osobna, przekazały energie wzmacniającą.

To zapewne były te słynne "passe", czyli to co ja nazywam fluidoterapią.

Zbyszek pisze:W skrócie, nasza świadomość/ można powiedzieć tez dusza/ wpływa na nasze ciało zmieniając jego wibracje, które doprowadzają do rożnych dolegliwości /chorób/. Lekarstwem na to jest poprawa naszej osobowości. Przykładem tego było wiele cudownych wyleczeń, nawet z chorób bardzo poważnych.

W pełni się z tym zgadzam :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 08 sty 2011, 15:00

Juan Miguel tak jak sam powiedział podczas wykładu , nie poddaje się słabością i przez to jego zdrowie jest w znakomitym stanie. Wykład jego w Walencji był znakomity, tak samo jak ten poprzedniej nocy, bardzo lubię go słuchać. Może na następnych wykładach, co odbywają się co piątek, dowiem się coś więcej.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 08 sty 2011, 15:11

Zbyszku,pozytywnie zazdroszcze Ci kontaktu z takimi znakomitościami i udziału w tak interesujacym spotkaniu...eh.... :(
Konradzie,własnie podsunąłes mi pomysł przetłumaczenia owych "passes"... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 08 sty 2011, 18:37

Postaram się w miarę możliwości „wyłowić” coś ciekawego z następnych wykładów i podzielić się tymi wiadomościami, gdyż program jest naprawdę bardzo interesujący.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi