Relacje ciała fluidycznego z ciałem materialnym

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Relacje ciała fluidycznego z ciałem materialnym

Postautor: Hansel » 04 maja 2015, 17:56

Teraz mnie ten problem zastanowił miejscem gdzie ciało materialne łaczy się z Duchowym jest tylko Mózg czy raczej cały układ nerwowy ? W każdym razie to by mogło tłumaczyć czemu komórki nerwowe są takie wyjątkowe...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 05 maja 2015, 08:11

Mózg nie jest łącznikiem pomiędzy ciałem materialnym a duchowym.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Luperci Faviani » 05 maja 2015, 21:49

Xsenia pisze:Mózg nie jest łącznikiem pomiędzy ciałem materialnym a duchowym.

Niektórzy uważają, że "dwojnik eteryczny" łączy wcielonego Ducha właśnie z mózgiem.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Edi » 06 maja 2015, 06:22

Hansel pisze:Ja to pytanię zadaję w kontekście Jezusa bo jeśli zakładam że tak naprawdę jego zmartwychwstanie polegało na tym że ludziom zaczoł się objawiać jego Duch to w takim razie jak to możliwe że on nadal miał rany po gwoździach i włóczni ?

Z tego co mi wiadomo to zmartwychstał calym cialem. Grób byl przeciez pusty. A Sw. Tomasz mogl włożyć palec w jego dlonie i reke w bok. Wiec chyba nie wstal jako duch.
A W niebo wstapienie to dla mnie najwieksza zagadka.
Awatar użytkownika
Edi

Postautor: Hansel » 06 maja 2015, 14:07

Edi pisze:
Hansel pisze:Ja to pytanię zadaję w kontekście Jezusa bo jeśli zakładam że tak naprawdę jego zmartwychwstanie polegało na tym że ludziom zaczoł się objawiać jego Duch to w takim razie jak to możliwe że on nadal miał rany po gwoździach i włóczni ?

Z tego co mi wiadomo to zmartwychstał calym cialem. Grób byl przeciez pusty. A Sw. Tomasz mogl włożyć palec w jego dlonie i reke w bok. Wiec chyba nie wstal jako duch.
A W niebo wstapienie to dla mnie najwieksza zagadka.

O tym jest na tym forum osobny temat viewtopic.php?f=13&t=2451&p=39083&hilit=Zmartwychwstanie#p39083
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: 000Lukas000 » 06 maja 2015, 14:38

Hansel pisze:Teraz mnie ten problem zastanowił miejscem gdzie ciało materialne łaczy się z Duchowym jest tylko Mózg czy raczej cały układ nerwowy ? W każdym razie to by mogło tłumaczyć czemu komórki nerwowe są takie wyjątkowe...

"Srebrny sznur jest połączony z szyszynką, ważnym gruczołem endokrynicznym w środku głowy (Glandula Pinealis). Na głowie jest niewielki wyrostek, punkt stykowy duszy i ciała. Idzie ku górze niczym antena. Osoby wyżej rozwinięte duchowo twierdzą, że korzeń srebrnego sznura rozpoczyna się już w sercu.

Święta Teresa z Avila zostawiła w swoich wspomnieniach opis własnych spirytualnych doświadczeń. ..."odgłosy w mojej głowie są tak głośne, że zaczynam się zastanawiać co się tam dzieje...moja głowa wygląda jak szumiące potoki... i jak gromady małych ptaków ciągle śpiewających, nie w uszach, ale w górnej partii głowy, tam gdzie ma siedzibę moja wyższa dusza..." ...bowiem, czasami wyższa dusza może przycupnąć na czubku głowy."

Myślę że może tak być. Ale trzeba pamiętać że właściwie każdy z naszych organów ma swój energetyczny odpowiednik, ciało duchowe przenika w pewnym sensie nasze ciało fizyczne. Szyszynka może być ważnym elementem ze względu na to że duch to jaźń.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 13 cze 2015, 21:32

atalia pisze:Och, ja bardzo lubię żartować. Po prostu chodziło mi o to ,że Jezus pragnie być rozpoznawalny. :?:

Tak samo to że Jezus wniebowstapił po 4O dniach też nie jest przypadkiem bo to jest liczba symbiliczna tak samo wody potopu pokrywały ziemię przez 40 dni i nocy Mojżesz 40 dni i nocy bezjedzenia i picia oczekiwał aby otrzymać Tablice 40 lat trwała wędrówka izraelitów przez pustynię po 40 lat królowali Dawid, Salomon i Joas Jezus przez 40 dni pościł na pustyni.
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi