Sakramenty

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sakramenty

Postautor: Xsenia » 01 sty 2015, 02:41

czarnyMag pisze:A jak wszyscy się mylicie?

To pójdziemy wszyscy do piekła, czym się martwisz? to przecież nie twój problem :)
czarnyMag pisze:Jak jednak Lucyfer nabił w butelkę waszego mentora i innych którzy próbowali zgłębić ten temat a na których oparł swoje tezy wasz mentor? Jakie ma spirytyzm dowody na to że się nie myli oprócz osobistych sesji A. Kardeca i innych spirytystów? Duchy czasem odpowiadają że nie udzielą info bo nie a Lucyfer nie musi być jakimś tam idiotą czy rogatym imbecylem bo stawia się go prawie na równi z Adonai a nie z Jezusem! Doskonałe zło i przebiegłość nie musi być doskonałym idiotą a przecież z takiego założenia wyszedł wasz mentor negując wiarę zapoczątkowaną 5 tys. lat przed jego narodzeniem Gość będąc jakimś tam znudzonym, zmanierowanym intelektualistą obalił w trzy minuty wiarę swych przodków opierając się tylko na własnych przeżyciach jakiejś zidiociałej wróżki (nikogo tu nie uraziłem - stwierdzam tylko fakty). Fakt że może zmodernizował pogląd tzw. zbawienia czyli osiągnięcia doskonałości nie przez piekło i wieczne męki a przez wcielenia i wieczne męki Ale reszta nie za bardzo trzyma się kupy. We Francji, Brazylii i części Polski ma większe uwielbienie niż Jezus którego w końcu zdetronizował zajmując Jego miejsce. Czyli jest waszym mesjaszem Ale przed A.K. jeszcze był Towarzysz Lenin Panu A. Kardecowi nie można ująć przemyślenia swej religii - prawdziwy spirytysta nie experymentuje lecz spija wiedzę z experymentów swego mistrza (jakie to ludzkie Po prostu guru wie lepiej

Hm, to trochę się nie sprawia ten Lucyfer, bo zdecydowana większość tutaj wierzy w Boga :D Większość też wierzy w to, że Jezus był Duchem Wyższym :) Natomiast nie każdy bierze przekazy Kardeca jako prawdy objawione. I bynajmniej nikt tutaj nie będzie traktował Kardeca jako mesjasza. :)
Każdy ma prawo wierzyć w co chce, nikt tu niczego nikomu nie narzuca. Możesz pytać, my odpowiadamy, ale nie musisz przyjmować bezkrytycznie naszych odpowiedzi. :) I nie martw się na zapas o nas. Każdy jakoś sobie poradzi na następnym świecie :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 01 sty 2015, 02:42

W piekle prawdopodobnie nie trzeba płacić za centralne ogrzewanie, więc mnie się podoba.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 01 sty 2015, 03:40

cthulhu87 pisze:W piekle prawdopodobnie nie trzeba płacić za centralne ogrzewanie, więc mnie się podoba.

W piekle jest tylko jakaś klatka a w niej jakiś kolos z tułowiem i kilkoma wężowatymi głowami który głośno hałasuje :) Więc prawdopodobnie masz je z bani :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Hansel » 01 sty 2015, 10:52

czarnyMag pisze:Nie będę zakładał nowego tematu: A jak wszyscy się mylicie? Jak jednak Lucyfer nabił w butelkę waszego mentora i innych którzy próbowali zgłębić ten temat a na których oparł swoje tezy wasz mentor? Jakie ma spirytyzm dowody na to że się nie myli oprócz osobistych sesji A. Kardeca i innych spirytystów?
Znasz taką zasadę:

,,Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców,,

czarnyMag pisze:W piekle jest tylko jakaś klatka a w niej jakiś kolos z tułowiem i kilkoma wężowatymi głowami który głośno hałasuje :) Więc prawdopodobnie masz je z bani :)

A byłeś tam ? Ja słyszałem na ten temat coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=DHD4TAo8PBk
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Arronax » 01 sty 2015, 12:12

Ja na przykład wieżę w Jezusa, w jego nauki i będę starał je się zgłębiać i wcielać w czyn. A to, że znamy dzieła Kardeca to nie oznacza, że dajemy się wodzić na manowce ;) .
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: juniperus » 01 sty 2015, 12:41

czarnyMag pisze:We Francji, Brazylii i części Polski ma większe uwielbienie niż Jezus którego w końcu zdetronizował zajmując Jego miejsce.
Dziwne tezy formułujesz, na prawdę... Kardec w żadnym ze swych dzieł nie ujmuje Jezusowi Jego wielkości i znaczenia nauk, które przekazywał. Poznaj w końcu Ewangelię według spirytyzmu, to przekonasz się i przestaniesz pleść takie głupoty. Dzieło to w całości opiera się na naukach Jezusa i cytuje tekst Biblii wiele razy, podkreślając ogromne jego znaczenie. Zachęcam do poznania książeczki i dopiero formułowania wniosków na ten temat.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 01 sty 2015, 12:53

Cos na temat Jezusa, Lucyfera i Arymana: https://www.youtube.com/watch?v=7DcWsbg4Fgg
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 03 sty 2015, 00:04

Nikita pisze:Cos na temat Jezusa, Lucyfera i Arymana: https://www.youtube.com/watch?v=7DcWsbg4Fgg

Ten Jerzy Prokopiuk ma coś nie tak pod czerepem - profesor który publicznie stwierdza że opowiada się za dobrem ale jednak pociąga go zło czyli: w zasadzie żyję miłością, ale nie zaszkodzi komuś przypierdolić :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 03 sty 2015, 16:31

oceniasz go swoja miara...i na tej podstawie mozna sie dowiedziec wiele o Tobie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Arronax » 03 sty 2015, 17:34

Język Twoich wypowiedzi niestety obniża ich wartość merytoryczną, mimo woli.
Awatar użytkownika
Arronax

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi