Czy duchy mogą zmieniać złośliwie los żyjących osób?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy duchy mogą zmieniać złośliwie los żyjących osób?

Postautor: stefan12 » 10 gru 2014, 20:03

Przeczytaj początek wątku i odpowiedzi jakich udzielono. Stwierdzono że duch (nie wcielony) nie może ingerować w życie człowieka zmieniając jego los. Ja z tym polemizuje.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 10 gru 2014, 21:01

Ale duch wcielony ma wplyw na losy człowieka, choć człowiek jako całość nie zdaje sobie z tego sprawy.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 11 gru 2014, 08:35

Chyba rozmawiamy w jakichś dwóch różnych językach.

Ja zadaje pytanie - dlaczego duch wcielony (człowiek) może wpływać na losy innego człowieka, a duch niewcielony (duch zmarłego) miałby tego nie robić?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: juniperus » 11 gru 2014, 11:14

Mówimy tu o dwóch różnych rzeczach - losie jako całości (planu wcieleniowego), gdzie żaden duch wcielony, czy niewcielony nie może całościowo kształtować innemu przebiegu jego wcielenia oraz zagadnieniu drugim tj. wpływie na pewne wydarzenia. Np gdy człowiek zabija drugiego dokonuje pewnych zmian w jego sytuacji (skraca przedwcześnie wcielenie), ale nie ma jednocześnie wpływu na przebieg całego wcielenia, ponieważ doświadczenia są zbierane przez nas już od urodzenia. Nie może zatem poprzednich wydarzeń zmienić, tym samym człowiek ma pewną część wcielenia (tyle ile zdążył) zaliczoną (mówiąc w przenośni). Duchy niewcielone również mogą mieć wpływ na jakieś konkretne wydarzenia, ale na wcielenie jako całość już nie.
Dla niektórych może wydać się to dziwne, niektóre złe sytuacje we wcieleniu również sobie planujemy, np. to, że ktoś nas uderzy w głowę i na skutek pobicia zostaniemy np. sparaliżowani. Zawsze ludzi i duchy w każdym wcieleniu są we wzajemnych ścisłych stosunkach i na siebie wpływają. Dwa duchy mogą np umówić się, że jeden będzie drugiego chciał zabić. Dla kata będzie to forma próby charakteru i miłosierdzia (tj. wybór zabić czy nie zabić), a dla ofiary próba wybaczenia ale i zaznania szkody na ciele (cierpienie to również sposób na odpracowanie własnych błędów z przeszłych wcieleń). Warto pamiętać, że duchy uczą się również poprzez doświadczenia negatywne. Jeśli pierwszy człowiek zrobi drugiemu krzywdę i zostanie odizolowany od społeczeństwa w więzieniu, duch jego będzie na przyszłość wiedział, czym takie zachowanie grozi i jak się je odczuwa, jeśli już w takiej sytuacji się znajdzie. Nauka w zakresie rozwoju duchowego (wiedza i moralność) odbywa się właśnie przez doświadczanie różnego typu sytuacji, zdarzeń i odczuć. Dlatego czasami szkoda, jakiej doznajemy od duchów, czy ludzi ma charakter edukacyjny i może być zaplanowana wcześniej jako część wcielenia.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: girasol » 12 gru 2014, 00:27

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Choć się długo nie odzywałam, to naprawdę wszystkie te wypowiedzi czytam uważnie i po kilka razy. Mam poczucie, że nie otrzymałam odpowiedzi na pytanie, ale może to dlatego, że czekałam na gotowe rozwiązanie :)
Wiem, że takie nie istnieje.

Chciałabym tylko napisać, że moje życie zawodowe jest naprawdę ok. jestem z niego zadowolona i dobrze się czuję z tym co robię. Pracuję z ludźmi, którym pomagam. Tyle ile mogę. Jak nie mogę to nie mogę. Ale kilka rzeczy udało mi się w życiu zrealizować i cały czas pracuję nad sobą.

Jednak w życiu osobistym ciągle mam pod górkę. I kiedy myślę, że docieram tam na szczyt, to zawsze się potykam. Ta kobieta, numerolog, przepowiedziała mi to kiedy byłam bardzo młoda i wydawało się, że wszystko przede mną. Skąd wiedziała? Czy uległam tak silnej sugestii? A może to sposób wychowania - w końcu wychowały mnie silne, niezależne kobiety.

Bardzo trudno jest mi oddzielić się od sensownych teorii, które tłumaczą wszystko co się ze mną dzieje. Ale kiedy zostaję sama, wyłączam telewizor, telefon i zamykam oczy aby się wyciszyć - zawsze mam poczucie, że ktoś obok jest. Jak gdyby ktoś był w drugim pokoju. Takie poczucie obecności drugiej osoby...

Nie jestem katoliczką, nie chcę napisać, że jestem ateistką - bo to by było zbyt mocne określenie. Ale nie przynależę do żadnego kościoła. Jednak czasami mam koszmary senne z których się budzę głośno odmawiając "Aniele Boży..." - czy to nie dziwne? Nie wiem dokładnie co mi się śni. Ale boję się i później długo muszę się uspokajać.

I ta historia z moją Mamą i czarnym cieniem. Moja Mama miała trudne życie - ale czy to jest Jej poczucie niesienia krzyża? To ciekawa teoria... Jednak nie wiem czy to o to chodzi...

W każdym razie dziękuję za odpisanie na moje pytanie.

G.
girasol

Postautor: stefan12 » 12 gru 2014, 09:06

Może są to duchy związane z poprzednim twoim czy twojej mamy życiem, albo duchy zmarłych z którymi miałaś kontakt w obecnym życiu.
Pomocny może być medium lub egzorcysta.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: girasol » 13 gru 2014, 00:12

A jak znaleźć taką osobę? Skąd wiedzieć, że medium lub spirytysta jest uczciwą i rzetelną osobą, a nie hochsztaplerem? Jak wiedzieć z kim mam do czynienia skoro o świecie spirytyzmu nic nie wiem...
girasol

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi