VIII-IX 2009 - Spirytyzm a inne ruchy filozoficzne i religie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: VIII-IX 2009 - Spirytyzm a inne ruchy filozoficzne i religie

Postautor: konrad » 23 sie 2009, 20:29

Luperci Faviani pisze:prawdziwy spirytysta nie może być równocześnie chrześcijaninem, gdyż w wielu punktach spirytyzm podważa idee Kościoła, np. spirytyzm inaczej patrzy na ukrzyżowanie Chrystusa niż Kościół, a jeżeli ktoś nie wierzy w zbawczą moc śmierci Jezusa na krzyżu, to nie powinien również uważać się za chrześcijanina.

Piszesz, że spirytyzm nie zgadza się z ideami Kościoła... Pytanie: czym jest chrześcijaństwo? Czy chrześcijaństwo jest wiarą w boskość Jezusa, w to, że umarł na krzyżu za nasze grzechy? Czy też może wiarą w to, że słowa Chrystusa wskazują ludziom drogę do tego, jak postępować? Wydaje mi się, że chrześcijaninem należy nazywać człowieka, który podąża śladami Chrystusa, przede wszystkim tam, gdzie jego słowa są najistotniejsze, czyli w kwestiach moralności.

Podejście spirytystów do idei chrześcijańskich jest bliskie pierwszym chrześcijanom. Nie ma dogmatów, dziwnych obrzędów, czy idei... Po prostu propagowana jest idea, że wszyscy ludzie są braćmi i że powinniśmy kochać także naszych nieprzyjaciół. Czyli spirytyzm idzie drogą, którą wyznaczył Chrystus. Takie jest moje zdanie.

Fakt, że spirytyzm nie zgadza się z niektórymi ideami Kościoła, nie oznacza, że nie ma w nim wielu elementów chrześcijańskich. Czasem jest on nawet dużo bliższy ideom, które głosił Chrystus niż rozmaite kościoły i wyznania, które narodziły się bazując na słowach zawartych w Nowym Testamencie.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 23 sie 2009, 20:40

konrad pisze:Pytanie: czym jest chrześcijaństwo? Czy chrześcijaństwo jest wiarą w boskość Jezusa, w to, że umarł na krzyżu za nasze grzechy? Czy też może wiarą w to, że słowa Chrystusa wskazują ludziom drogę do tego, jak postępować?

Chrześcijaństwo jest przede wszystkim wiarą w to, że Chrystus umarł za grzechy ludzkości i zmartwychwstał.

konrad pisze:Czyli spirytyzm idzie drogą, którą wyznaczył Chrystus.

A czy Chrystus był chrześcijaninem?

konrad pisze:Fakt, że spirytyzm nie zgadza się z niektórymi ideami Kościoła, nie oznacza, że nie ma w nim wielu elementów chrześcijańskich.

Ależ nie twierdzę inaczej. Ale zgodzisz się ze mną, że można żyć według zasad, które głosił Jezus, równocześnie nie będąc chrześcijaninem?

Twierdzę, że spirytysta żyje według nauk Chrystusa, ale już nie jest chrześcijaninem. A tak mi się przynajmniej wydaje.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 23 sie 2009, 20:51

Luperci Faviani pisze:Chrześcijaństwo jest przede wszystkim wiarą w to, że Chrystus umarł za grzechy ludzkości i zmartwychwstał.

Wszystko zależy od tego, kto definiuje to słowo :) W języku polskim dodatkowo jest problem z tym, że chrześcijaństwo kojarzy nam się z chrztem bardziej niż z Chrystusem...

Luperci Faviani pisze:Ależ nie twierdzę inaczej. Ale zgodzisz się ze mną, że można żyć według zasad, które głosił Jezus, równocześnie nie będąc chrześcijaninem?

Twierdzę, że spirytysta żyje według nauk Chrystusa, ale już nie jest chrześcijaninem. A tak mi się przynajmniej wydaje.

Zgadzam się. Jednakże ktoś kto świadomie nawiązuje do słów Chrystusa, gdy buduje system etyczny, który będzie wyznaczał mu drogę w życiu, może nazywać się chrześcijaninem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 23 sie 2009, 21:20

konrad pisze:Jednakże ktoś kto świadomie nawiązuje do słów Chrystusa, gdy buduje system etyczny, który będzie wyznaczał mu drogę w życiu, może nazywać się chrześcijaninem.

I właśnie dlatego, gdzieś tam w głębi duszy nie jest to wszystko dla mnie tak do końca jasne... :?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Jul » 23 sie 2009, 23:17

Moim zdaniem da się pogodzić ze sobą chrześcijaństwo i spirytyzm, ale przy mniej rygorystycznych kryteriach, niż to proponuje Luperci. Przy czym pamiętajmy, że właśnie w katolicyźmie jest najmocniejsza dogmatyka - bo już w niektórych, liberalnych wyznaniach protestanckich (np unitarianie) nie ma prawie żadnych przeszkód do pogodzenia ich z nauką Kardeca (choć są rzecz jasna tam równie ortodoksyjne grupy chrześcijańskie, szczególnie w USA).
Co do straszenia piekłem i karami, to Kościół już przeszedł pewną ewolucję - nie kładzie się dzisiaj już takiego nacisku na potępienie jak kiedyś, większą rolę przykłada się do miłosierdzia Bożego, wolno także chować samobójców w normalnym obrządku kościelnym itp. Tu więc pewien powolny postęp myślowy jest. W Polsce teolog Hryniewicz dość mocno podkreśla, że kary piekielnie nie są wieczne, a Kościół jakoś nie nałożył mu zakazu nauczania.
A reinkarnację próbował już wprowadzić do Kościoła jeden z jego ojców, Orygenes. Kto wie, może teologia rzymskokatolicka jeszcze wróci do tego rozwiązania?
Jul

Postautor: Leszek » 24 sie 2009, 20:06

Ja jestem Ewangelikiem i nie wyrzeknę się tego wyznania z czystego sentymentu bo w tym kraju Ewangelicy są jak spirytyści w mniejszości i nie mają lekko. Mi moja religia nie przeszkadza wierzyć w coś innego, głównie dlatego że w protestantyzmie kładzie się głównie nacisk na Jezusa i jego nauki a to dla mnie jest wzorzec. Zawsze podziwiałem Jego odwagę i siłę przebicia, światu przydałby się kolejny taki mistrz... A to czym jest chrześcijaństwo i jak powinno być rozumiane to już indywidualna sprawa każdego człeka, dla mnie chrześcijaństwo to Jezus i jego nauki, śmierć i zmartwychwstanie to dla mnie przenośnia dla reinkarnacji. Widzę, że udało mi się skutecznie rozruszać temat. ;)
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: konrad » 24 sie 2009, 20:12

Jak powiedział Leon Denis: "Spirytyzm nie jest religią przyszłości; jest przyszłością wszystkich religii". I o to chyba chodzi, by łączyć różne myśli, a nie dzielić.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Jul » 24 sie 2009, 22:33

Leszek, fajnie, że jesteś Ewangelikiem. Jaki to jest dokładnie kościół chrześcijański, mógłbyś coś więcej o nim powiedzieć, o nauce i historii? Pozdrawiam.
Jul

Postautor: Leszek » 25 sie 2009, 20:56

Miło mi, że ktoś się zainteresował. Dokładnie to chodziło mi o kościół Ewangelicko Augsburski, ludzie do niego należący nazywają siebie Luteranami. Główny ośrodek tej religii jest nigdzie indziej jak na śląsku cieszyńskim, tutaj ludzie nie ugięli się naciskom katolików i nie konwertowali. Potem liczne represje, wojny religijne w tym rejonie polski jeszcze bardziej utwardziły ludzi przy swojej wierze, stąd powstało powiedzenie "Twardy jak luterska wiara koło Cieszyna" Tutaj mały rys historyczny http://www.luteranie.pl/pl/?D=7 Luteranie zaliczają się do protestantów, a to już coś Ci może rozjaśnić nieco sytuację. W tej religii podoba mi się swoboda jaką mają wierni, nie ma nacisków kościoła, ksiądz nie pcha Ci się do domu, mimo to jest bliższy ludziom gdyż może mieć rodzinę i dzieci. Nie mamy takiego natłoku obrządków, wszystko jest bardzo uproszczone liczy się treść i przesłanie a nie forma. Nie ma kultu maryjnego, najważniejszy jest Jezus i jego nauki. Ewangelicy jak sama nazwa mówi swoją wiedzę czerpią z biblii, w tej religii nie występuje nic czego by w piśmie świętym nie pisało, tak więc nie ma katechizmu i tysięcy zakazów i nakazów kościelnych wymyślonych przez ludzi dla ludzi, my mamy tylko określony porządek kościelny, liturgiczny. Więcej tutaj http://www.luteranie.pl/pl/?D=1
Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że obecnie na śląsku cieszyńskim jest zbiorowisko ludzi wyznających 14 religii świata, tolerancja tutejszych mieszkańców już się wyrobiła przez te wszystkie lata i nikt w Cieszynie nie patrzy krzywo na nie-katolików ;)
Pozdrawiam i w razie pytań chętnie odpowiem na pytania.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: Jul » 26 sie 2009, 02:07

Leszek, dzięki za odpowiedź. Cieszę się, że istnieje takie skupisko wielowyznaniowe w tak monoreligijnym kraju. Różnorodność, tolerancja, dialog to klucze do głębszego rozwoju społecznego. Ja w swojej dzielnicy, w Poznaniu też mam parafię luterańską (oraz prawosławną i baptystyczną), ale nie miałem jak dotąd okazji bliżej poznać chrześcijan innego wyznania (poza jednym wykładowcą na uczelni - baptystą).

Chciałbym zadać jeszcze takie pytanie: jakie jest podejście do śmierci i zmarłych w Kościele Luterańskim? Czy odmawia się jakieś modlitwy za nich?
Jul

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi