Ze smutkiem stwierdzam,że czasem znajduję TU to samo. Bo w KM tak JEST! Kardec mówi,że...
goska82 pisze:Tak mi się nasunęło coś teraz. Pewnie gromy na mnie polecą,ale trudnoCzęsto mówi się,że Kościół, księża narzucają ludziom pewne aspekty wiary. Kościół zawsze kojarzył Mi się ze stwierdzeniem: Masz wierzyć,BO TAK JEST! I nie ma dyskusji...bo ktoś napisał, ktoś powiedział. Księża przyjęli, "nieco"zmodyfikowali i podają na tacy,a ty masz przyjąć i już.
Ze smutkiem stwierdzam,że czasem znajduję TU to samo. Bo w KM tak JEST! Kardec mówi,że...
goska82 pisze::lol:![]()
Marcin! Jesteś nie do pobicia po prostu!
![]()
![]()

goska82 pisze: Pewnie gromy na mnie polecą,ale trudno

cthulhu87 pisze:Po prostu jeśli idzie o badanie świata duchowego spirytyści za punkt wyjścia uznają dzieła Kardeca i zgodzę się, że czasami wpadamy tu w doktrynerstwo, które zbyt łatwo podsuwa gotowe odpowiedzi, ale jesteśmy tylko ludźmi

Właśnie, a czy nie jest trochę tak, że owo "doktryerstwo" może do fanatyzmu doprowadzić? (Ot, taka luźna dygresja). Myślę, że Gosi chodziło raczej o to, że tak, jak w KK, tak i w innych kręgach ludzie przyjmują pewne prawdy za jedyne i absolutne nie pozostawiając miejsca na dyskusję.

goska82 pisze:Tak, tak MarcinJa to wszystko wiem,dostrzegam różnicę, a jakże. Inaczej by mnie tu nie było
Tylko jakoś tak wyjątkowo uderzyło tutaj to stwierdzenie. Przecież to nic złego chyba myśleć inaczej,pytać,dociekać,analizować, roztrząsać i co tam się da . Jaki sens miałyby dyskusje, skoro odpowiedź byłaby jedna- bo tak jest
I nic nie mogło się zmienić przez te 150 lat? na pewno?

Voldo pisze:Tak poza tym - zdefiniujmy kim jest medium...
Medium jest osoba, która jest poddawana jakieś działaności Duchów - co za tym idzie - każdy z nas jest medium.
Jedne są bardziej rozwinięte, inne mniej - jednak ciągle każdy z nas jest medium, bo na każdego z nas działa opiekun i odpowiednie (dobre lub niedoskonałe, w zależności od nas) Duchy.
Tylko że przyjęło się mówić, że mediami są ludzie, którzy mają jakieś "widoczne" zdolności - jednak trzeba pamiętać, że medium jest każdy od urodzenia.
cthulhu87 pisze:Tak jak wspominałem, jednak nie porównywałbym tu spirytystów do przedstawicieli jakichś związków religijnych

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości