Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzial...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzial...

Postautor: 1Prawda1 » 23 lut 2016, 18:01

Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzialności za narodziny.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat. Dla mnie narodziny to potężnie ważna rzecz. Nie są dla mnie ani zwyczajem, ani nawet popędem, lecz czymś ogromnie ważnym - są dla mnie wpuszczeniem do Świata nowej istoty żyjącej. Dlatego odpowiedzialność za jakość jej życia w stanie jaki aktualnie figuruje na bycie Ziemskim jest dla mnie rzeczą konieczną do głębokiego przemyślenia.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Re: Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzia

Postautor: czarnyMag » 26 lut 2016, 11:09

1Prawda1 pisze:Jakość życia nowej istoty na Ziemi w kwestii odpowiedzialności za narodziny.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat. Dla mnie narodziny to potężnie ważna rzecz. Nie są dla mnie ani zwyczajem, ani nawet popędem, lecz czymś ogromnie ważnym - są dla mnie wpuszczeniem do Świata nowej istoty żyjącej. Dlatego odpowiedzialność za jakość jej życia w stanie jaki aktualnie figuruje na bycie Ziemskim jest dla mnie rzeczą konieczną do głębokiego przemyślenia.

"Jakość jej życia w stanie na bycie Ziemskim? Chodzi o wyższy status majątkowy? A więc wyższy status majątkowy stanowi podstawę do głębokich przemyśleń? :)
A jeśli nie to jaki masz wpływ na narodziny i tego wcielonego ducha? Żaden! No chyba że masz na myśli że w ramach jednej rodziny duchów o podobnej mentalności wcielają się duchy lubiące się (ale nie zawsze tak jest - czasami przychodzi ktoś z zewnątrz z którym za chiny się nie dogadasz :) Nie wychowasz takiego delikwenta bo nie nadajecie na tych samych falach, macie różne priorytety i odmienne postrzeganie otoczenia. Wtedy taki "duch wcielony" szuka swojej rodziny duchów poza swoją ziemską rodziną i zawsze ją odnajduje. Tak więc nie ma żadnej odpowiedzialności rodziców za dziecko w sensie duchowym! Można to wówczas potraktować tylko i wyłącznie jak wyzwanie lub karę :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: 1Prawda1 » 26 lut 2016, 16:12

A więc wyższy status majątkowy stanowi podstawę do głębokich przemyśleń? :) A jeśli nie(...)

Wszystko co dotyczy jakości życia nowej istoty na Ziemi ma znaczenie, jakoś to jakość, dlaczego mamy być niesprawiedliwi dla nowej duszy w jakiejś rzeczy. A co do tego co piszesz to nie uważasz, że może ludzie mogliby to zmienić? Dziś mamy totalny chaos i samowolkę, multum ludzi, brak odpowiedniej nauki moralnej młodzieży i dorosłych, niesprawiedliwość polityczna. Dziś to wygląda tak: Ja Mariola chce mieć dzidziusia - no to hop do dzieła. I dzidziuś przybywa. Nie sądzisz, że to jest temat do głębokiego przemyślenia bo na tym się opiera życie wszystkich ludzi na tej planecie o nazwie Ziemia?
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 26 lut 2016, 16:27

Poproszę o wyjaśnienie tematu dyskusji. Czy sformułowanie "w kwestii odpowiedzialności" trzeba rozumieć jako "w odniesieniu do odpowiedzialności"?... i czyjej odpowiedzialności?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 26 lut 2016, 16:44

w odniesieniu do odpowiedzialności

Tak właśnie o to chodzi.

i czyjej odpowiedzialności?

Naszej :)
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 27 lut 2016, 02:10

Oki, to już kapuję ;)

A jak ocenić jakość życia? Wg jakich kryteriów? Ja, zaczynając rozważania na ten temat, proponowałbym odnieść się do spełniania takich warunków:

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 27 lut 2016, 02:51

Ładnie :). Tylko dlaczego nie zostało to wdrożone w życie? Młodzi ludzie uczą się matematyki, biologii. A tego typu rzeczy odsyłane są na drugi plan. Ktoś może mnie wyśmiać, ale dziwne dla mnie jest to, że ludziom tak bardzo zależy na udanym związku i rodzinie i nikt im nie dał lekarstwa na to, żeby im się udało. Brakuje jakby złamania bariery o nazwie ''sztywność'' która wyprodukowała się u nas w przeciwieństwie do życia ludzi w plemionach. Uczucia i relacje rodzinne stały się dodatkiem, a praca i czysty garnitur z laptopem pod pachą - powodem do dumy. Oczywiście zahaczyliśmy tutaj o to o czym Krzysztof teraz niedawno pisał, z tym, że ja nie mówię o pracoholiźmie, a o idei pracy. Ponadto pojawia się problem zarobków w Polsce, nie mówiąc o innych krajach, czy współczynnik przestępczości. Dlatego właśnie zastanowiło mnie to czy przypadkiem rozwój państwa nie ma wpływu na jakość życia obywateli w sferze całości spraw metafizycznych jak i cielesnych. Państwo bardzo wiele znaczy; jeśli będziemy wpuszczać do niego stale nowe dusze to musimy liczyć się z tym gdzie je wpuszczamy. Nie stawiajmy na ilość, a na jakość.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 29 lut 2016, 11:18

1Prawda1 pisze:Państwo bardzo wiele znaczy; jeśli będziemy wpuszczać do niego stale nowe dusze to musimy liczyć się z tym gdzie je wpuszczamy. Nie stawiajmy na ilość, a na jakość.

Czyżbyś Prawdo chciał sterować populacją ludzi? :) I pozwalać mnożyć się tylko tym, którzy na to zasłużą?
Od razu ci napiszę, że tak sie nie da. I państwo też nei ma wpływu na to w jakich warunkach wychowuje się dane dziecko. Pieniądze i majątek też niewiele znaczą. Bo zdarzają się dzieci z bogatych domów opuszczone i niekochane. A są dzieci kochane, wyczekiwane i chuchane w domach bardzo biednych. Wszystko zależy od rodziców, i tylko od nich.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 29 lut 2016, 11:24

Xsenia pisze:Czyżbyś Prawdo chciał sterować populacją ludzi? :) I pozwalać mnożyć się tylko tym, którzy na to zasłużą?

Cóż, eugenika jest zalecana w "Państwie" Platona ;) Oddajmy jednak sprawiedliwość starożytnym filozofom, którzy nie mogli wiedzieć, że ten pomysł zostanie w tragicznych okolicznościach skompromitowany wiele stuleci później - w XX wieku.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 29 lut 2016, 12:34

1Prawda1 pisze:Wszystko co dotyczy jakości życia nowej istoty na Ziemi ma znaczenie, jakoś to jakość, dlaczego mamy być niesprawiedliwi dla nowej duszy w jakiejś rzeczy. A co do tego co piszesz to nie uważasz, że może ludzie mogliby to zmienić? Dziś mamy totalny chaos i samowolkę, multum ludzi, brak odpowiedniej nauki moralnej młodzieży i dorosłych, niesprawiedliwość polityczna. Dziś to wygląda tak: Ja Mariola chce mieć dzidziusia - no to hop do dzieła. I dzidziuś przybywa. Nie sądzisz, że to jest temat do głębokiego przemyślenia bo na tym się opiera życie wszystkich ludzi na tej planecie o nazwie Ziemia?

Rodzic nie ma żadnego wpływu na opisywaną powyżej sytuację! To jakie masz dziecko (na jakim poziomie rozwoju duchowego - nie od Ciebie zależy!). A co do "Marioli" - jak będzie wzlatywać na wyżyny moralności i duchowości to jak już będzie gotowa mentalnie i intelektualnie może być za późno - i to właśnie się dzieje na naszych oczach.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi