Prawa półkula i jej znaczenie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Prawa półkula i jej znaczenie

Postautor: 000Lukas000 » 01 mar 2015, 14:23

Wiele czasu spędziłem próbując odpowiedzieć na pytanie dlaczego jedni odczuwają i odbierają bodźce ze świata duchowego, inni natomiast wydają się ślepi. Dlaczego jedni są tak sensytywni na otaczającą nas energię a inni kompletnie nieczuli. Początkiem tych pytań była moja własna sytuacja, jako medium leczącego które całkowicie nie czuje energii. Zastanawiało mnie to bardzo.

Ostatnie bardzo ciężkie da mnie wydarzenia naprowadziły mnie na odpowiedź, i wygląda na to że wszystko zaczyna do siebie pasować i układać się w całość. Chcę podzielić się z wami tą wiedzą.

Mózg nasz składa się z dwóch półkul mózgowych, lewej odpowiadającej za język mówiony i pisany, logikę, zdolności matematyczne, analityczne i naukowe. Prawa półkula odpowiedzialna jest za rozpoznawanie kolorów, rytmów, wzorów, prawidłowości, kształtów i ich wzajemnych zależności. W niej swoje źródło ma intuicja, wyobraźnia, poczucie humoru.

Stwierdzenie że za odbiór bodźców ze świata fizycznego odpowiada lewa półkula nikogo nie zdziwi i jest powszechnie wiadome. Ale dopiero niedawno dowiedziałem się, a raczej zauważyłem że i tu ma miejsce harmonia, i że do odbiorów bodźców ze świata duchowego służy nam prawa półkula mózgu.

Wyjaśnia nam to kilka rzeczy, dlaczego artyści malowali aureole wokół świętych, co w istocie było postrzeganiem aury, dlaczego kobiety są bardziej sensytywne na energie niż mężczyźni, oczywiście ta kwestia rozbija się tylko do tego że od mężczyzny społeczeństwo wymuszało by zawsze stąpał twardo po ziemi i analizował, i nie dowodzi to tego że kobieta nie potrafi myśleć logicznie czy mężczyzna odczuwać silne emocje.
Oba te zachowania są dla nas jako ludzi naturalne i nie różnimy się w istocie niczym poza wychowaniem i ciałem fizycznym.
Odpowiada też dlaczego wszelkie stadia głębokiego transu, gdy chłoniemy informacje ze świata duchowego są przerywane w chwili zaczęcia analizy.

Osobiście jestem totalnie ślepy i nieczuły na energie, ale zawsze w życiu kierowałem się analizą i logiką, emocje, wiarę, intuicje zepchnąłem na najdalszy możliwy zakątek. Pewne wydarzenia uświadomiły mi że jestem nieczułym i zimnym gościem z całkowitym brakiem wyobraźni (nie umie sobie wyobrazić najprostszych rzeczy i prawie nigdy nie śnie, a jeśli już jest to najtrudniejszy z możliwych dla mnie stanów).
Pokazuje to że u mnie prawa półkula wymagała by reanimacji a nie wzmocnienia. :)

Stosuje teraz hemi synch by zsynchronizować działanie półkul, no pierwszy raz od długiego czasu pojawiły się u mnie sny, więc chyba coś zaczyna się dziać. Tezę tą sprawdziłem również kilka razy na kolegach którzy mają rozwiniętą prawą półkule, i mocno poczuli przepływ energii.
Nadal oczywiście będą tą tezę sprawdzał, prawda w końcu nie boi się być doświadczana.

Wygląda więc na to że prawa półkula jest mocno związana z zdolnościami medialnymi, oczywiście nie rozumiana jako źródło tychże zdolności a raczej jako przekaźnik bodźców. Jeśli więc ktoś z was chciał by kiedyś otworzyć się na świat duchowy, na pewno rozwój prawej półkuli mocno w tym pomoże. Pamiętajcie jednak, że wszystko w życiu jest potrzebne, po odebraniu informacji ze świata duchowego należy je poddać zawsze analizie przy pomocy lewej półkuli a nie przyjmować na wiarę, w przeciwnym razie można wpaść w niezłe bagno. Rozum jest nam niezbędny a fakty są śladami prawdy.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Re: Prawa półkula i jej znaczenie

Postautor: Arronax » 02 mar 2015, 09:42

Bardzo ciekawe wnioski :). Więc to działa jakby jak antena. I trzeba ją "dostroić". W jaki sposób dokładnie rozwijasz?
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: światowid » 02 mar 2015, 14:53

a którą półkulę mam rozwijac w sytuacji gdy jestem leworęczny ?:)
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: 000Lukas000 » 02 mar 2015, 15:53

Tak, jest to taka antena. Ja jak na razie używam "dudnienia różniczkowego" czyli hemi synch. Jednak półkule tą można rozwijać na wiele sposobów.
Światowid skoro jesteś leworęczny to powinieneś mieć rozwiniętą bardziej prawą półkule, co wyjaśnia twoją sensytywność. Polecił bym więc bardziej synchronizacje obu półkul. A co do tego jak to wykorzystać, to nic w pośpiechu, zastanów się na spokojnie czego naprawdę chcesz i co jest twoim celem, poproś o radę jak wykorzystać twoje przejawiające się zdolności i możesz mi wierzyć że świat duchowy skieruje cię w odpowiednią drogę.
Ale przede wszystkim zdobywaj wiedzę by to co chcesz robić mogło nabrać kształtów.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: światowid » 02 mar 2015, 15:55

Luk, bardzo miło mi odpisałeś. dziękuję :)
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: 000Lukas000 » 02 mar 2015, 17:30

Zrobiłem mały test

Moja matka ma rozwiniętą prawą półkule, jednak nigdy nie widziała ani nie wie jak zobaczyć ludzką aurę.
Założyłem że jeśli moja teza jest słuszna to nie będzie problemu gdy powiem jej jak ją zobaczyć, by ją zobaczyła.
Oczywiście sceptycznie nie bardzo wierzyłem że to się powiedzie.

O dziwo, zobaczyła silną żółto złotą poświatę wokół mnie.
Założyłem że widocznie jej się wydaje a kolor tylko przypadkowo się zgadza.
Wykonałem znak który powoduje poszerzenie aury, i o dziwo zaczęła widzieć jak się poszerza.

Osoba która nie miała bladego pojęcia jak to zrobić i nigdy tego nie próbowała ćwiczyć, natomiast mająca rozwiniętą prawą półkule.

Zadziwiające :shock:

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 03 mar 2015, 11:15

Czy Twoja mama jest leworęczna?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 000Lukas000 » 03 mar 2015, 11:47

Mirek pisze:Czy Twoja mama jest leworęczna?

Nie, właściwie to jest oburęczna.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 03 mar 2015, 12:26

To ma obie półkule jednakowo rozwinięte.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 05 mar 2015, 12:15

000Lukas000 pisze: no pierwszy raz od długiego czasu pojawiły się u mnie sny,

Uważaj z tym. Sny nie zawsze są tylko przyjemne i metafizyczne. Nienawidzę snów, w których muszę coś posprzątać lub za czymś gonię, lub uciekam. Budzę się wtedy bardziej zmęczona niż zanim poszłam spać.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi