Bóg - Co o Nim powiecie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bóg - Co o Nim powiecie?

Postautor: Xsenia » 02 paź 2015, 17:38

1Prawda1 pisze:Rozwiniesz?

Dla mnie Bóg to, hm jak to powiedzieć byś dobrze zrozumiał, to Plan, DNA, Kod, Instrukcja Obsługi - to Pierwotna Informacja. Nie jest ani zła, ani dobra. Nie ma uczuć i nie kieruje się uczuciami. Tworzy i niszczy. Jest wszędzie, wie wszystko i wszystko może. Inne opisywane przez spirytyzm światy są dla mnie poniżej. "Niebo" dla mnie to zostanie taką Informacją, bez masy, bez energii. To dla mnie znaczy cel rozwoju - połączenie z Bogiem.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: 1Prawda1 » 02 paź 2015, 19:30

To przecież Platon i ja twierdzimy tak samo Xsenia i tym ''kodem'' jest świat idei (mądrość), wszelkie poznanie wszystkiego.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 02 lis 2015, 20:29

Xsenia pisze:
1Prawda1 pisze:Rozwiniesz?

Dla mnie Bóg to, hm jak to powiedzieć byś dobrze zrozumiał, to Plan, DNA, Kod, Instrukcja Obsługi - to Pierwotna Informacja. Nie jest ani zła, ani dobra. Nie ma uczuć i nie kieruje się uczuciami. Tworzy i niszczy. Jest wszędzie, wie wszystko i wszystko może. Inne opisywane przez spirytyzm światy są dla mnie poniżej. "Niebo" dla mnie to zostanie taką Informacją, bez masy, bez energii. To dla mnie znaczy cel rozwoju - połączenie z Bogiem.

A bardzo ciekawe podejście. Ja zaś zwykłam pisać o Bogu jako o Wielkim Schemacie, zapisie nieomylnych praw życia, sekwencji oraz przyczyn i skutków i najinteligentniejszej świadomości, a więc jest On najmądrzejszy, najsprawiedliwszy, wszechobecny i wszystkowiedzący. :) jak przekazują religie.
Zwróćcie też uwagę, że żadna nauka żadnych praw nam nie tworzy a tylko je odkrywa i pokazuje. Uczy jak jest, lub może być, a nasza wiedza nie jest w tym zakresie doskonała. Odkryć Boga, zjednoczyć się z Bogiem to w tym systemie po prostu nie mieszać, a zrozumieć go i działać na jego korzyść. Każda zgodność wynikła z wolnej i nieprzymuszonej woli nie jest ani podporządkowaniem, ani niewolnictwem, lecz działaniem dla obopólnego dobra. Iść w stronę dobra, poprawiać jakość i ważność swojego życia jest mottem. Miłość powinna także opierać się na tym prawie - po prostu drugiemu nie szkodzić, a nie że kocham i niszczę wszystko inne w okół. co niestety dość często się tu zdarza, ale proszę nie mylić z mądrością kocham bezwarunkowo, kocham ponad wszystko, kiedy to kierujemy się dobrem innych przede wszystkim, a nie wydumanym zwyczajnie egoistycznym pragnieniem miłości.
danut

Postautor: Hansel » 12 lis 2015, 02:49

Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi