Kosciol Katolicki

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kosciol Katolicki

Postautor: cthulhu87 » 06 sty 2015, 14:29

Hansel pisze:Z tego co przeczytałem wynika że nie jest wcale przypadkiem to że urodziliśmy się członkami tego a nie innego naradu, więc jak najbardziej powinniśmy szanować jego kultrę i religię Chrześcijańską pod wpływem której ona się ukształtowała, więc jak najbardziej powinniśmy obchodzić Boże Narodzenie, Wielkanoc itp tak jak nakazuje nam nasza tradycja przekazania przez naszych przodków.

pomiędzy szanowaniem religii a pełnieniem obrządku religijnego jest zasadnicza różnica.
Nie powinniśmy obchodzić bożego narodzenia, wielkanocy ani czegokolwiek innego, jeśli w to nie wierzymy i nie widzimy w tym sensu. Tradycja nie ma tu nic do rzeczy, bo wiara to kwestia przekonań, a nie tradycji, choćby miały 10000 lat.
oczywiście dla niektórych święcenie jaj w kościele albo dzielenie się opłatkiem znaczy mniej więcej tyle co pomyślenie życzenia, zdmuchnięcie świeczki i pokrojenie tortu, co zapewne robili także nasi dziadkowie a może i pradziadkowie. Tyle że utożsamianie jednego z drugim jest ogromnym błędem, w który wpada każdy, kto chodzi do kościoła "bo tak trzeba", albo "bo ojciec też chodził".

a tutaj coś na luz ;) :
"Słyszałem kiedyś o mężczyźnie, który pytał swego przyjaciela:
- Czy zamierzasz głosować na republikanów?
- Nie, będę głosował na demokratów - pada odpowiedz.
- Mój ojciec był demokratą, mój dziadek był demokratą, mój pradziad też był demokratą.
- Dziwaczne rozumowanie. Gdyby twój ojciec był koniokradem, tak jak i dziadek, a może również pradziadek, to kim byłbyś?
- Ach - odpowiada przyjaciel - wówczas byłbym republikaninem."
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 06 sty 2015, 16:54

Hansel pisze:
Achill pisze:Spirytyzm to filozofia a nie system religijny

Moim zdaniem jedno i drugie w końcu Kardec napisał Ewangelię według Spirytyzmu i zawsze podkreślał że to Jezus Chrystus jest najdoskonalszym wzorcem moralnym dla każdego człowieka danym nam od Boga.

owszem podkreślał, że Chrystus byl wzorem. Budda też jest wzorem - nawet nie wiem czy nie bliższym spirytyzmowi.

Kardec napisał jeszcze wiele innych rzeczy, w których koncepcja religii zgadza sie co do zasady ale nie do formy. Podobnie mozna porownac Koran z Biblia czy to znaczy że islam jest odłamem Chrześcijaństwa?

Jest ogromna różnica między filozofia a religią. filozofia (jak ma to miejsce w spirytyzmie) nie musi określać zasad i obiekt(u/ów) kultu . Podczas gdy religia musi te elementy posiadać.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 06 sty 2015, 18:02

cthulhu87 pisze:pomiędzy szanowaniem religii a pełnieniem obrządku religijnego jest zasadnicza różnica.

Wcale nie twierdzę że powinniśmy wypełniać jakieś obrządki religijne ale takie święta są po prostu elementem kultury naszego narodu.
To że powinnjiśmy szanować tradycje naszych przodków to jeszcze nie znaczy że powinniśmy się w czym kolwiek zgadzać z ich poglądami.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Krzysztoff » 07 sty 2015, 11:03

Hansel pisze:
Krzysztoff pisze:Co do świąt - nie ma tu żadnego problemu , to nie jest święto katolików , świętujemy urodziny Jezusa który był postacią historyczną i myślę ważną nie tylko dla chrześcijan i każdy ma do tego prawo

Ja myślałem że jak jest się Spirytystą to jest się też automatycznie Chrześcijaninem nawet jeśli się nie nalerzy ani nie identyfikuje z żadny z Kościołów których jest zresztą dość sporo http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... %C5%84skie .

Ja uważam podobnie - jesteśmy Chrześcijanami, natomiast wśród samych spirytystów zdania są podzielone (wałkowaliśmy już to na forum :) ) , wiele osób jak ognia piekielnego obawia się słowa religia i wszystkiego co z tym związane, to czy jest się Chrześcijaninem - jedni wiążą z wiarą w boskość Jezusa a inni (w tym ja) - w uznawaniu jego nauk - ten temat też już był omawiany ...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi