dojrzewanie i rozwój osobowości

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

dojrzewanie i rozwój osobowości

Postautor: cthulhu87 » 29 sie 2013, 19:56

Znalazłem intrygujące zdanie u Bergsona (w ogóle to był fascynujący myśliciel i takich zdań dających do myślenia jest sporo). Myślę, że bardzo trafne, ale ciekaw jestem waszej opinii:

Droga jednostkowego życia przebiega od niepodzielnej osobowości dziecka, stanowiącej 'pełną obietnic nieokreśloność', poprzez nieustanne wybory, które zmuszają do porzucenia pewnych zalążków osobowości na rzecz innych. 'Droga, którą przebiegamy w czasie zasiana jest szczątkami wszystkiego tego, czym mogliśmy się stać'.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: dojrzewanie i rozwój osobowości

Postautor: cthulhu87 » 29 sie 2013, 19:59

I jeszcze coś, jak gdyby uzupełnienie poprzedniego wywodu:
"Czegóż to nie widzą zachwycone oczy matki, patrzącej na swoje małe dziecko! Być może to iluzja? Nie jest to pewne. Powiedzmy raczej, że rzeczywistość pełna jest możliwości i matka widzi w swoim dziecku nie tylko, kim ono będzie, lecz także i kim mogłoby być, gdyby w każdej chwili swego życia nie musiało wybierać, a więc rezygnować".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 29 sie 2013, 20:21

zadziwia mnie to że Pan Bergson dobrze wie co myśli matka i co widzi w swoim dziecku...

telepatia ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 29 sie 2013, 21:00

To, o czym mówi Bergson, to zaprzeczenie prawa przyczyny i skutku - taka myśl od razu przyszła mi do głowy po przeczytaniu jego myśli...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 30 sie 2013, 07:41

Krzysztoff pisze:zadziwia mnie to że Pan Bergson dobrze wie co myśli matka i co widzi w swoim dziecku...

telepatia ?

Prościej przyjąć, że jakaś matka po prostu mu opowiedziała o swoich odczuciach, może nawet jego własna :P
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 30 sie 2013, 07:45

atalia pisze:To, o czym mówi Bergson, to zaprzeczenie prawa przyczyny i skutku - taka myśl od razu przyszła mi do głowy po przeczytaniu jego myśli...

Coś w tym jest...
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 02 wrz 2013, 12:04

mysle, ze Bergson intuicyjnie zblizal sie do prawdy..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Wróć do Pytania i odpowiedzi