Do kogo powinnismy sie modlic, modlac sie za zmarlego.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Do kogo powinnismy sie modlic, modlac sie za zmarlego.

Postautor: atalia » 26 lut 2013, 13:09

Mnie z kolei niezmiennie zachwycają świątynie w Polsce i na świecie, takie chociażby jak barokowy kosciół w Swietej Lipce , cuda gotyku niemieckiego czy Błękitny Meczet w Stambule. Traktuję je nie jako miejsca kultu lecz arcydzieła sztuki - gdyby ich nie było, świat byłby o tyle brzydszy i uboższy...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 26 lut 2013, 13:35

Masz rację Atalio. Z punktu widzenia turysty, jest na co popatrzeć. Ja również lubię budowle gotyckie. Posiadają niesamowite piękno, choć barokowe i rokokowe również są piękne. Szczególną moją uwagę przyciągają jednak stare, małe kościółki. W miejscowości, gdzie się wychowałam jest poniemiecki drewniany (modrzewiowy) kościółek z 1666 roku (to moja parafia), w którym ołtarz zrobiony jest z muszelek i kamyczków. Ponieważ jest to kościół garnizonowy, po bokach obrazu przedstawiającego Św Ducha (gołębica i promienie) wiszą skrzydła husarskie. To kościół, w którym brałam ślub i chrzciłam moje dziecko. Drewno i niewielki jego rozmiar powoduje, że kościół wydaje się taki przytulny i ciepły :)
kosciolek.jpg
kosciolek.jpg (55.78 KiB) Przeglądany 3103 razy

Pamiętam też inny stary kościółek, na prawdę maleńki gdzieś na południu Polski, nie pamięta dokładnie gdzie, w którym nie było żadnych bogactw. W środku był tylko pomalowany w taki sposób, że stojąc w nim odnosiło się wrażenie, że jest się w niebie. Sufit pomalowany był na niebiesko z żółtymi gwiazdami. Na ścianach chmury. Mimo, że farba już bardzo stara efekt był niesamowity.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 26 lut 2013, 13:53

Ja też kocham stare drewniane kosciółki oraz cerkiewki- jest ich trochę na łemkowskim Podkarpaciu, warto zobaczyć. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 26 lut 2013, 14:09

Wybacz Charondas, że w Twoim poście rozgadałam się na temat kościołów. Już przenoszę się do swojego postu.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 26 lut 2013, 15:46

Ja tez lubie sobie posiedziec w kosciele czasami...bo tam jest odpowiednia cisza i skupienie....najlepiej siedzi mi sie w starych kosciolach....bo te nowe nie maja juz tego klimatu....Choc ostatnio odkrylam kosciol w miare nowy bo z 1966 roku ale niesamowity pod wzgledem architektury i ma bardzo dobra energie...moze dlatego,, ze jest to miejsce pielgrzymkowe oraz, ze zaraz obok jest klasztor Franciszkanow, ktorzy sie tym kosciolem zajmuja i organizuja rozne rzeczy. Oto on z daleka: http://www.mariendom.de/index.php?id=135
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi