Jezus

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jezus

Postautor: opiekun » 15 lip 2011, 09:15

atalia pisze:Nizcego nie zamierzam Ci udowadniać.Był tu taki,któremu mówiono,że czarne jest czarne,a on uparcie twierdził,że jest białe.
Mam tylko jedno pytanie-czy uwazasz,że każde słowo i wyrazenie zawarte w

To powiedz dlaczego mówisz że biblia została modelowana przez ten czas? Przez kogo? Przez katolików? To słabo coś się postarali bo tam jest wiele cytatów, które mogły by nie jeden policzek im wymierzyć. Czy może ktoś inny się nudził i zmieniał?

atalia pisze:Piśmie Swietym jest Słowem Bożym?Proszę o krótka odpowiedź "tak"lub "nie".

Nie mam co do tego wątpliwości. TAK.
opiekun

Postautor: 000Lukas000 » 15 lip 2011, 09:30

Ewangelia Jana Rozdział 18 werset 3-6

Judasz, otrzymawszy kohortę oraz strażników od arcykapłanów i faryzeuszów, przybył tam z latarniami, pochodniami i bronią. 4 A Jezus wiedząc o wszystkim, co miało na Niego przyjść, wyszedł naprzeciw i rzekł do nich: "Kogo szukacie?" 5 Odpowiedzieli Mu: "Jezusa z Nazaretu". Rzekł do nich Jezus: "JA JESTEM". Również i Judasz, który Go wydał, stał między nimi. 6 Skoro więc rzekł do nich: "Ja jestem", cofnęli się i upadli na ziemię.

Jeżeli nie rozumiesz o co chodzi to zobacz na fragment poniżej.

Księga Wyjścia Rozdział 3 wers 13-15

wers

Mojżesz zaś rzekł Bogu: "Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?" 14 Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: "JESTEM, KTÓRY JESTEM". I dodał: "Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was". 15 Mówił dalej Bóg do Mojżesza: "Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.

Bóg bardzo często przedstawiał się jako „JESTEM” lub „JA JESTEM”.
Dodatkowo zauważ na reakcję ludzi którzy przyszli go pojmać, nie upadli by na ziemie gdyby dla nich to było zwykłe przedstawienie się.

Kolejny fragment z Ewangelii Jana, sam początek ale bardzo znamienity

Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.

W Biblii Mesjasz czyli Jezus jest określany mianem „Słowo”, Jan jako że jego ewangelia skierowana jest do Pogan czyli do nas przedstawił Jezusa jako słowo

A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy..

Warto też dodać że Jezus wg. Biblii nie był człowiekiem tylko wcielonym aniołem, dlatego był nazwany jego Synem Boga, ten termin w Biblii odnosi się tylko do aniołów.

Dodam ci fragment z Księgi Rodzaju Rozdziału 5

A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
3 Wtedy Bóg rzekł: "Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat". 4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.

Jezus był wg Biblii pierworodnym synem Boga, co znaczy tyle że był aniołem który został stworzony jako pierwszy, nie pytaj mnie czy w takim razie stał się Bogiem bo nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
Pierworództwo miało ogromne znaczenie, co widać po historii Jakuba i Ezawa

W księdze królewskiej chyba jest o wiele bardziej precyzyjny wers który mówi że Bóg wcieli się na ziemi, ale ni jak nie pamiętam gdzie to było.

Warto zaznaczyć że izraelici często o Bogu mówili Pan, tak samo określany jest Jezus.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 15 lip 2011, 09:38

Witam Opiekunie, widzę że jesteś Ewangelikiem albo Świadkiem Jehowy.
Bardziej się skłaniam do tego że jesteś z odłamów Ewangelickich.

Sam kiedyś należałem do ewangelików, i pogadał bym z tobą ale nie zmienia się czegoś co jest dobre, a wy jesteście dobrymi wierzącymi ludźmi, i mógł bym narobić więcej szkód niż pożytku, spowodować że twoja wiara osłabnie a tego nie chcę.

PS: Opiekunie każdy z nas tutaj obecnych chyba wie że duch może na chwilę stać się namacalny, może ci podać rękę i ją uścisnąć, więc nie jest dowodem że Jezus nie był duchem cytat o niewiernym Tomaszu.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: opiekun » 15 lip 2011, 09:53

000Lukas000
"6 On, istniejąc w postaci Bożej,
nie skorzystał ze sposobności,
aby na równi być z Bogiem,
7 lecz ogołocił samego siebie,
przyjąwszy postać sługi,
stawszy się podobnym do ludzi.
A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka,
8 uniżył samego siebie,
stawszy się posłusznym aż do śmierci -
i to śmierci krzyżowej.
9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył
i darował Mu imię
ponad wszelkie imię,
10 aby na imię Jezusa
zgięło się każde kolano
istot niebieskich i ziemskich i podziemnych.
11 I aby wszelki język wyznał,
że Jezus Chrystus jest PANEM -
ku chwale Boga Ojca.
(List do Filipian 2,6)

000Lukas000 pisze:Witam Opiekunie, widzę że jesteś Ewangelikiem albo Świadkiem Jehowy.
Bardziej się skłaniam do tego że jesteś z odłamów Ewangelickich.

Nie należę do żadnej organizacji. Nie działam dla chwały żadnej organizacji. Nie namawiam by ludzie wstępowali w ich szeregi. One mogą pokierować ludzi jednak to Chrystus zbawia. Szanuje jeśli ktoś jest katolikiem czy innym chrześcijaninem. Kim wiec jestem? Jestem sługą Bożym który został zaproszony do dzieła zbawienia przez krew Chrystusa i Jego czyn na krzyżu. Każdy ma takie zaproszenie. I bardziej od werbowania członków do różnych kościołów zależy mi by wzrastało imię i chwała Jezusa. Który jest zbawcą i Panem.

000Lukas000 pisze:Sam kiedyś należałem do ewangelików, i pogadał bym z tobą ale nie zmienia się czegoś co jest dobre, a wy jesteście dobrymi wierzącymi ludźmi, i mógł bym narobić więcej szkód niż pożytku, spowodować że twoja wiara osłabnie a tego nie chcę.

I co się stało, że nie jesteś? No i jeśli jesteś w stanie narobić więcej szkód niż pożytku w moich wierzeniach, to chętnie posłucham co masz do powiedzenia. Potwierdzę tylko zakorzenienie moje w Chrystusie lub jego brak jak by się stało jak mówisz.
opiekun

Postautor: 000Lukas000 » 15 lip 2011, 10:10

Co się stało, za bardzo cenny dla mnie jest rozum i razi mnie ignorancja.

A powodem bezpośrednim było jedno bardzo mądre pytanie, kilka wersetów z Biblii, a nie należę do ludzi którzy lubią się oszukiwać lub mówić ja nic nie widzę.

Wybacz że się zapytam ale ciekawi mnie to, czy przyjąłeś już chrzest, ale świadomy, bo wiesz za pewne że jedynie on się liczy.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 15 lip 2011, 14:58

Temat był już wałkowany sto razy. Opiekun odpowiedź na swoje pytania znajdzie w wątku:

viewtopic.php?f=6&t=887&st=0&sk=t&sd=a

Najlepiej zacznij od pierwszej strony. Miłej Lektury
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 15 lip 2011, 16:20

Nuudą powiało...Uzupełniajac(co zresztą jest zawarte w linku podanym przez c87),jako spektakularny przyklad Słowa Bozego (cytując: "bez żadnych wątpliwosci "tak"!)polecam KR 1,14-19.
Precz z Kopernikiem i Galileuszem!Precz z astronomią i astrofizyka!Teleskopy narzedziami szatana!Niech żyje geocentryzm!Ziemia centrum Wszechświata!
atalia
spirytystka
spirytystka

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi