Chico Xavier

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Chico Xavier

Postautor: lilo » 08 lut 2010, 18:58

Czy istnieje szansa przetłumaczenia na polski po Ewangelii wg spirytyzmy jakiejs najbardziej znanej książki Chico Xaviera. W ogóle jakie książki tj. tytuły mozna uznać za szczególnie interesujące (wiem, że wszystkich jest ok.400). I czy ktoś np. Konrad :roll: mógłby przetłumaczyć jeakieś interesujące fragmenty i zamieścić na forum/stronie poza tymi które są aktualnie na stronie. Proszę... :)
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Re: Chico Xavier

Postautor: konrad » 08 lut 2010, 21:35

Zrobi się... :)

Generalnie myślę o przetłumaczeniu jednej z dwóch książek:
1) "Nasz Dom" - czyli droga przez zaświaty ducha Andre Luiza
2) "2000 lat temu" - powieść z czasów Chrystusa, opowiadająca historię rzymskiego senatora, który trafia do Palestyny i różne ciekawe rzeczy się tam dzieją :)

Póki co skłaniam się ku punktowi 2)

Jest też dużo książek będących zbiorami przekazów, z których kilka trafiło już na nasz portal. Myślę jednak, że ciekawiej zacząć od powieści. Wierszy boję się tłumaczyć, bo marny ze mnie poeta. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: lilo » 08 lut 2010, 22:26

Obydwie ksiązki sa ciekawe, ale rzeczywiście druga zapowiada sie wyjatkowo.

konrad pisze:Zrobi się... :)

SUPER! Jestes wielki.
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: Sebastian » 04 mar 2010, 21:25

No to czekamy z wypiekami na twarzy! :D

Ja mam jeszcze takie pytanie - czy będzie to wrzucone w pdf-ie na stronę, czy wydane jako normalna książka i znajdzie się w księgarni Rivail?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 05 mar 2010, 13:37

Nie wiem, czy wszyscy zapoznali się z zapowiedzią filmu o życiu Chico Xaviera, którą umieściłem na portalu. Wydaje mi się, że wydanie pierwszych książek tego medium świetnie współgrałoby z możliwą premierą tego filmu w Polsce.

A co do książek, planuję wydać je w wersji papierowej. Będą do kupienia na pewno na rivail.pl, a jeśli się uda to i w wielu księgarniach w kraju.

Póki co chyba nie będę ich umieszczał jako PDF na stronie - zamierzam umieścić tylko Kardeca póki co i przedwojenne broszurki, książki itp.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 05 mar 2010, 15:55

Jasne, że widzieliśmy! Aż miałem ciary na plecach. BARDZO bym chciał, aby ten film ukazał się również i w Polsce... Notabene on jest po portugalsku?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 05 mar 2010, 19:51

Jak książki to tylko w wersji papierowej.
Ja tam nigdy nie lubiłem czytać czegokolwiek na komputerze, a tym bardziej takich ważnych książek.
Zresztą - książka czytana na komputerze to nie książka :P

Co do filmu - obejrzałem od razu, jak się pojawił na stronie :P
Oj tak, wiele bym dał, żeby móc ten film zobaczyć po polsku...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 04 kwie 2010, 14:24

No i kolejna niespodzianka... We wrześniu do kin w Brazylii wejdzie film "Nosso Lar" oparty na książce Chico Xaviera pod tym samym tytułem. Tłumaczenie tej książki powinno być do tego czasu gotowe (jakąś już część przełożyłem i zamieszczę fragmenty w drugim numerze "Spirytyzmu").

Patrząc na zapowiedzi filmu, również zapowiada się świetnie :) Poniżej link do strony filmu w języku angielskim, gdzie znaleźć można kilka krótkich filmików z zapowiedzią filmu (z napisami po angielsku). Postaram się niedługo wrzucić te filmiki również z napisami po polsku - póki co jednak pewnie nie dam rady, bo większość czasu spędzam na korektach tłumaczenia "Ewangelii według spirytyzmu".

http://www.nossolarofilme.com.br/ingles/
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 04 kwie 2010, 16:45

Zapowiada się przepięknie.

"Jeśli wierzysz w życie po śmierci ten film jest dla ciebie...
Jeśli nie wierzysz w życie po śmierci, ten film jest również dla ciebie" :)

Ah, ile ja bym dał, żeby i ten film zobaczyć w języku polskim...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 04 kwie 2010, 16:54

Faktycznie ciekawie się zapowiada *.* Myślę, że ten film miałby minimalnie większe szanse na wejście do Polski niż film o Chico (a szkoda). Aczkolwiek to nie zmienia faktu, że to i tak nikła szansa ^^'
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Literatura spirytystyczna